Nvidia va produce cipuri pentru PC-uri bazate pe tehnologia Arm
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Cipuri mici, dar indispensabile
Cipuri mici, dar indispensabile
Nvidia domină piața cipurilor pentru inteligența artificială. Acum vrea să intre pe un teritoriu de care nu s-a atins până acum. 

Nvidia a început discret să proiecteze unități centrale de procesare (CPU) care să ruleze sistemul de operare Windows al Microsoft și să utilizeze tehnologia de la Arm Holdings O9Ty.F, au declarat pentru Reuters două surse bine informate. 

Noul proiect al gigantului de cipuri AI face parte din eforturile Microsoft de a ajuta producătorii de cipuri să construiască procesoare bazate pe tehnologia Arm pentru computerele Windows. Planurile Microsoft vizează Apple, care aproape și-a dublat cota de piață în cei trei ani de când și-a lansat propriile cipuri Arm pentru computerele sale Mac, potrivit datelor preliminare din trimestrul trei furnizate de firma de cercetare IDC.

Advanced Micro Devices intenționează, de asemenea, să producă cipuri pentru PC-uri cu tehnologia Arm, potrivit a două persoane familiarizate cu problema.

Nvidia și AMD ar putea vinde cipuri pentru PC încă din 2025, a declarat una dintre surse. Nvidia și AMD s-ar alătura Qualcomm, care fabrică cipuri pentru laptopuri bazate pe tehnologia Arm din 2016. Un alt interlocutor al agenției Reuters a precizat că, în cadrul unui eveniment care se va desfășura mâine și la care vor participa oficiali Microsoft, inclusiv vicepreședintele Windows și Devices, Pavan Davuluri, Qualcomm intenționează să dezvăluie mai multe detalii despre un cip emblematic conceput de o echipă de foști ingineri Apple.

Acțiunile Nvidia au crescut cu 4,4%, iar acțiunile Intel au scăzut cu 2,9% după ce a fost publicat articolul Reuters despre planurile Nvidia. Acțiunile Arm au urcat cu 3,4%. Nici unul dintre purtătorii de cuvânt ai celor trei companii nu au dorit să comenteze informațiile. 

Eforturile depuse de Nvidia, AMD și Qualcomm ar putea zgudui sectorul de PC-uri pe care Intel l-a dominat de mult timp, dar este sub o presiune tot mai mare din partea Apple. Cipurile personalizate de la Apple au permis computerelor Mac să aibă o durată de viață mai bună a bateriei și performanțe mai rapide decât cipurile care consumă mai multă energie.  Directorii Microsoft au observat eficiența cipurilor Apple bazate pe Arm, în special pentru procesarea inteligenței artificiale, și doresc să obțină performanțe similare, a spus una dintre surse.

În 2016, Microsoft a cerut Qualcomm să gestioneze eforturile vizând trecerea sistemului de operare Windows la arhitectura de procesor de bază a Arm, care a alimentat o lungă perioadă smartphone-uri cu bateriile lor mici. Microsoft a acordat Qualcomm un acord de exclusivitate pentru a dezvolta cipuri compatibile cu Windows până în 2024, au dezvăluit două surse din interiorul industriei. Potrivit acestora, Microsoft a încurajat alte companii să intre pe piață după expirarea acordului de exclusivitate.

„Microsoft a învățat în anii ’90 că nu vrea să depindă din nou de Intel, că nu vrea să depindă de un singur furnizor”, a comentat Jay Goldberg, director general al D2D Advisory, o firmă de consultanță în strategie și finanţa. „Dacă Arm a decolat într-adevăr pe piața de cipuri pentru PC-uri, nu ar fi permis niciodată ca firma Qualcomm să fie singurul furnizor. Microsoft prezice că software-ul îmbunătățit cu inteligența artificială, cum ar fi Copilot, va deveni o parte din ce în ce mai importantă a utilizării Windows. Pentru ca acest lucru să devină realitate, cipurile viitoare de la Nvidia, AMD și alții vor trebui să dedice resursele necesare pentru cip.

Nu există nicio garanție că Microsoft și producătorii de cipuri își vor duce la bun sfârșit planurile. Dezvoltatorii de software au cheltuit zeci de ani și miliarde de dolari scriind coduri pentru Windows care rulează pe ceea ce este cunoscut sub numele de arhitectură de computer x86, deținută de Intel, dar și licențiată de AMD. Codul computerizat conceput pentru cipuri x86 nu va funcționa automat pe modelele bazate pe arhitectura Arm, iar tranziția ar putea pune probleme. Intel a integrat, de asemenea, funcții de inteligență artificială în cipurile sale și a arătat recent un laptop care rulează funcții similare cu ChatGPT direct pe dispozitiv.​

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel