O extindere a irigațiilor va acoperi 350.000 ha din Buzău, Brăila și Ialomița
Autor: DCBusiness Team | 28 Martie 2023, 19:59
Canalul Siret Bărăgan
Canalul Siret Bărăgan
Preşedintele Asociaţiei Prosanterra Buzău, Petrică Marin, unul dintre inginerii care au pus bazele Canalului de irigaţii Siret-Bărăgan, propune o modificare de deviere a canalului pe râul Călmăţui, care ar duce la o extindere a suprafeţei irigabile.

Petrică Marin a declarat marţi, într-o conferinţă de presă organizată de către Direcţia Agricolă Buzău, că, prin devierea canalului pe râul Călmăţui, o suprafaţă de peste 350.000 de hectare ar putea fi asigurată cu apă în caz de secetă, notează Agerpres.

"Canalul Siret-Bărăgan, cu o lungime de 197 de kilometri, este prevăzut să preia apă din Acumularea Călimăneşti, lângă Focşani, şi merge până la Acumularea Dridu. Volumul de apă preluat se prevede a fi de 200 de metri cubi pe secundă şi irigă o suprafaţă între 600 şi 700.000 de hectare. Ca noutate, noi am vrea ca o parte din debitul de pe Siret-Bărăgan să fie preluat şi deversat în râul Călmăţui care deja este regularizat şi asigură o rapiditate în executare. Va deservi în jur de 350.000 de hectare. Avantaje sunt pentru fermierii din zona Ialomiţa, Buzău şi Brăila", a declarat Petrică Marin.

Prin acest proiect, conducerea Direcţiei Agricole Buzău consideră că s-ar rezolva problema inundaţiilor, va exista suficientă apă pentru fermieri şi vor fi înfiinţate noi locuri de muncă.

"Proiectul mi se pare genial, în primul rând proiectul şi soluţia găsită de experţi este genială pentru că, în afara faptului că se ţine cont de acest canal şi nu vor mai fi exproprieri pe cursul Călmăţuiului, gândiţi-vă că putem avea şi zone cu potenţial inundabil unde înainte băltea apa şi anumite terenuri nu se puteau cultiva. Realizează două lucruri, proiectul nu trebuie luat de la zero, este deja investit în el. Îl văd realizabil şi, în momentul în care vom avea şi datele economice, îl vom prezenta ministrului Agriculturii. Apa acum curge degeaba pe cursul râului, trebuie valorificată", a declarat directorul Direcţiei Agricole Buzău, Cosmin Florea.

Canalul Siret-Bărăgan, între barajele Călimăneşti şi Lacul Dridu, a fost proiectat pentru a asigura necesarul de apă fermierilor din Câmpia Română. Lucrările au fost realizate doar parţial pe teritoriul judeţului Vrancea. Primul tronson are o lungime de 50 de kilometri din care doar 5,7 kilometri sunt funcţionali.

Pe parcursul anului trecut, ministrul Agriculturii, Petre Daea, anunţa că în următorii ani vor avea loc investiţii pentru continuarea lucrărilor la Canalul Siret-Bărăgan cu scopul de a preveni efectele secetei în zona de câmpie a României.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Care este noua ofertă a Guvernului pentru profesori

Guvernul României a înaintat vineri o nouă ofertă...

Abia în 5 - 7 ani România ar putea să adopte acquis-ul OCDE

Potrivit secretarului general adjunct al Guvernului,...

Fenomenul El Nino a aruncat în aer prețul cafelei robusta

Oricum prețurile erau în creștere din cauza secetei, a...

Leul s-a depreciat în raport cu euro. Curs valutar BNR

Banca Naţională a României a comunicat cursul de schimb...

A fost lansată Oferta Publică pentru banca Rothschild

O operațiune care va fi urmărită cu atenție de mediul de...

Avertismentul BNR: Bugetul este extrem de încordat

Este important ca toți angajații din sectorul public să...

Crossuri externe