O mare companie dezactivează imprimantele clienților dacă folosesc cerneală ieftină
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Unele imprimantel HP s-au oprit
Unele imprimantel HP s-au oprit
Măsura luată de o mare companie de tehnologie a stârnit deja revolta clienților care s-au trezit că imprimantele nu mai funcțioează.

Hewlett-Packard (HP) a stârnit furie după ce a emis recent o actualizare de "firmware" care blochează utilizarea de către clienți a cartușelor cu toner mai ieftine, altele decât cele produse de companie, în imprimantele sale. 

Dispozitivele clienților au fost actualizate de la distanță, în conformitate cu noile condiții, ceea ce înseamnă că imprimantele lor nu vor funcționa decât dacă sunt echipate cu cartușe de cerneală aprobate. 

Aceasta îi împiedică pe clienți să folosească alte cartușe decât cele dotate cu un cip HP, care sunt adesea mai scumpe. Dacă clientul încearcă să folosească un cartuș de cerneală care nu este HP, imprimanta va refuza să imprime. 

Imprimantele HP obișnuiau să afișeze un avertisment atunci când se introducea un cartuș cu cerneală "de la o terță parte", dar acum imprimantele vor refuza pur și simplu să imprime.

Compania producătoare de imprimante a declarat că a emis actualizarea pentru a reduce riscul de atacuri malware, afirmând că "cartușele de la terți care utilizează cipuri sau circuite non-HP pot prezenta riscuri pentru performanța hardware, calitatea imprimării și securitatea". De asemenea, a declarat că a folosit actualizările periodice pentru a-și îmbunătăți serviciile, cum ar fi introducerea unor alerte pentru unii clienți care îi anunță când li se termină cerneala.

Cu toate acestea, potrivit site-ului web al HP, compania blochează, de asemenea, utilizarea cartușelor rivale pentru a "menține integritatea sistemelor noastre de imprimare și pentru a ne proteja proprietatea intelectuală".

Clienții indignați au inundat rețelele de socializare cu plângeri, spunând că s-au simțit "înșelați" de această actualizare. Cartușele de cerneală HP pot costa mai mult decât dublu față de ofertele terților. 

Aceasta nu este prima dată când HP își înfurie clienții prin blocarea utilizării altor cartușe cu cerneală.

Firma a fost nevoită să plătească milioane de euro în compensații clienților din America, Australia și din Europa de când a introdus pentru prima dată măsurile de securitate dinamice, în 2016. 

Chiar anul trecut, compania a plătit 1,35 milioane de dolari (1 milion de lire sterline) consumatorilor din Belgia, Italia, Spania și Portugalia care au cumpărat imprimante fără să știe că acestea erau echipate cu funcția de blocare a cartușelor.

Anul trecut, avocații consumatorilor au solicitat Autorității pentru concurență și piețe să investigheze dacă costurile cernelii de marcă și măsurile de "securitate dinamică" sunt corecte pentru consumatori, după ce au constatat că mărcile mai puțin cunoscute de cartușe de cerneală ofereau un raport calitate-preț mai bun decât marile nume. 

O organizație a consumatorilor spune că producătorii "împiedică în mod activ clienții să își exercite dreptul de a alege cea mai ieftină cerneală și, prin urmare, de a obține o ofertă mai bună".

Un purtător de cuvânt al HP a declarat că imprimantele care utilizează "securitate dinamică" sunt etichetate ca atare pe ambalajele produselor, pe materialele tehnice și pe diverse materiale online. 

Aceștia au precizat că doar unele dintre imprimantele sale sunt echipate cu măsuri de securitate dinamică, deși nu a specificat care sunt acestea. Potrivit site-ului său web, toate imprimantele standard HP vor bloca cartușele care utilizează un cip sau un circuit care nu este al HP.

Purtătorul de cuvânt a adăugat că unele cartușe de la terți refolosesc cipul sau circuitele electronice HP, iar cele care o fac vor funcționa în mod normal.

Unii clienți pot alege să dezactiveze funcția HP de blocare a cartușelor în setările imprimantei, a precizat HP, dar acest lucru depinde de modelul de imprimantă. Alții vor fi blocați cu o imprimantă care funcționează doar dacă se angajează să cheltuiască mai mult pe cartușe de cerneală aprobate de HP.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Marcel Ciolacu
Oameni pe strada

Haos pe căile ferate germane. Mii de călători, afectați

Serviciile feroviare din Germania au fost grav...

INS: Aproape 16% din gospodării nu au baie sau duș

Ponderea gospodăriilor dotate cu baie/duş a fost, anul...

Industria nu mai duduie ca altă dată / FOTO: Freepik
Principele Dimitrie Sturdza / Foto: Dorina MATIŞ / AGERPRES
Bani / Foto: Freepik

OnlyFans a plătit dividende record proprietarului platformei

Cea mai mare platformă porno online a acordat dividende...

Sediul central al Google
Casa de pensii / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos

Compensații pentru pensionari prevăzute într-o nouă OUG

După controversata recalculare a pensiilor, Guvernul a...

Aglomerație / Foto: Freepik
Foto: Pexels.com
Selena Gomez
Bună dimineața!
Investitori la bursă / FOTO: Freepik

Bursa de la București, fără suflu la sfârșit de săptămână

Săptămâna a fost marcată de scăderi generalizate pe...

Chirie sau rate? Ce este mai avantajos la această oră

În contextul prețurilor crescânde la locuințe și a...

Nu este loc pentru butoaiele OPEC, spun analiștii
Unt / FOTO: Freepik

Prețul mondial al untului a atins un record absolut

La nivel mondial, prețul la unt a sărit la un record...

Localitate în Spania / FOTO: Freepik

Polonezii dau năvală în Spania să cumpere active imobiliare

În timp ce Polonia se înarmează, încheind contracte după...

Un cuplu stă pe balcon / Foto: Freepik

Prețurile locuințelor din România continuă să crească

Florin Dragu, şef serviciu Direcţia Stabilitate...

La benzinărie / FOTO: Unsplash
S-au făcut calculele
Amazon Alexa / FOTO: Wikipedia
Vladimir Putin si Sadir Japarov, președintele Kârgâstanului
Curs valutar / Foto: DCBusiness
ANAF / Montaj foto: DCBusiness
Telefoane

Cele mai vândute telefoane mobile din lume în 2024

Apple rămâne compania care a vândut cele mai multe...

Oficiul Național al Registrului Comerțului
Ruta pe care a zburat în jurul lumii aeronava TAROM

Oferte speciale de la Tarom pentru trei destinații europene

Tarom lansează o ofertă specială pentru trei destinații...

Stație de transformare / Foto: Arhivă

pixel