O mare companie dezactivează imprimantele clienților dacă folosesc cerneală ieftină

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Unele imprimantel HP s-au oprit
Unele imprimantel HP s-au oprit
Măsura luată de o mare companie de tehnologie a stârnit deja revolta clienților care s-au trezit că imprimantele nu mai funcțioează.

Hewlett-Packard (HP) a stârnit furie după ce a emis recent o actualizare de "firmware" care blochează utilizarea de către clienți a cartușelor cu toner mai ieftine, altele decât cele produse de companie, în imprimantele sale. 

Dispozitivele clienților au fost actualizate de la distanță, în conformitate cu noile condiții, ceea ce înseamnă că imprimantele lor nu vor funcționa decât dacă sunt echipate cu cartușe de cerneală aprobate. 

Aceasta îi împiedică pe clienți să folosească alte cartușe decât cele dotate cu un cip HP, care sunt adesea mai scumpe. Dacă clientul încearcă să folosească un cartuș de cerneală care nu este HP, imprimanta va refuza să imprime. 

Imprimantele HP obișnuiau să afișeze un avertisment atunci când se introducea un cartuș cu cerneală "de la o terță parte", dar acum imprimantele vor refuza pur și simplu să imprime.

Compania producătoare de imprimante a declarat că a emis actualizarea pentru a reduce riscul de atacuri malware, afirmând că "cartușele de la terți care utilizează cipuri sau circuite non-HP pot prezenta riscuri pentru performanța hardware, calitatea imprimării și securitatea". De asemenea, a declarat că a folosit actualizările periodice pentru a-și îmbunătăți serviciile, cum ar fi introducerea unor alerte pentru unii clienți care îi anunță când li se termină cerneala.

Cu toate acestea, potrivit site-ului web al HP, compania blochează, de asemenea, utilizarea cartușelor rivale pentru a "menține integritatea sistemelor noastre de imprimare și pentru a ne proteja proprietatea intelectuală".

Clienții indignați au inundat rețelele de socializare cu plângeri, spunând că s-au simțit "înșelați" de această actualizare. Cartușele de cerneală HP pot costa mai mult decât dublu față de ofertele terților. 

Aceasta nu este prima dată când HP își înfurie clienții prin blocarea utilizării altor cartușe cu cerneală.

Firma a fost nevoită să plătească milioane de euro în compensații clienților din America, Australia și din Europa de când a introdus pentru prima dată măsurile de securitate dinamice, în 2016. 

Chiar anul trecut, compania a plătit 1,35 milioane de dolari (1 milion de lire sterline) consumatorilor din Belgia, Italia, Spania și Portugalia care au cumpărat imprimante fără să știe că acestea erau echipate cu funcția de blocare a cartușelor.

Anul trecut, avocații consumatorilor au solicitat Autorității pentru concurență și piețe să investigheze dacă costurile cernelii de marcă și măsurile de "securitate dinamică" sunt corecte pentru consumatori, după ce au constatat că mărcile mai puțin cunoscute de cartușe de cerneală ofereau un raport calitate-preț mai bun decât marile nume. 

O organizație a consumatorilor spune că producătorii "împiedică în mod activ clienții să își exercite dreptul de a alege cea mai ieftină cerneală și, prin urmare, de a obține o ofertă mai bună".

Un purtător de cuvânt al HP a declarat că imprimantele care utilizează "securitate dinamică" sunt etichetate ca atare pe ambalajele produselor, pe materialele tehnice și pe diverse materiale online. 

Aceștia au precizat că doar unele dintre imprimantele sale sunt echipate cu măsuri de securitate dinamică, deși nu a specificat care sunt acestea. Potrivit site-ului său web, toate imprimantele standard HP vor bloca cartușele care utilizează un cip sau un circuit care nu este al HP.

Purtătorul de cuvânt a adăugat că unele cartușe de la terți refolosesc cipul sau circuitele electronice HP, iar cele care o fac vor funcționa în mod normal.

Unii clienți pot alege să dezactiveze funcția HP de blocare a cartușelor în setările imprimantei, a precizat HP, dar acest lucru depinde de modelul de imprimantă. Alții vor fi blocați cu o imprimantă care funcționează doar dacă se angajează să cheltuiască mai mult pe cartușe de cerneală aprobate de HP.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Contabilă la calculator / Foto: Freepik

RO e-Factura a devenit obligatorie pentru aceste entități

RO e-Factura devine obligatorie pentru ONG-uri și...

ANAF

ANAF urmează să aibă un nou șef

Adrian Nicușor Nica a fost desemnat pentru a prelua conducerea Agenției...

Bancnote
Noile telefoane Nothing
Bogdan Ivan și partenerii kazahi
Bursa de Valori București
Registrul Auto Roman
Ciprian Tătărușanu și Alin Dobre
George-Sergiu Niculescu
Foto: Freepik.com
Stradă din București, noaptea / Foto: Lawrence Krowdeed / Unsplash
Banca Națională a României

Cât aur şi valută are Banca Naţională în rezerve

La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...

DGAF
Foto: Facebook Finanțe Sed Lex
La birou / FOTO: Freepik
Emmanuel Macron / Foto: Banca Mondială / Flickr
Renault / FOTO: Unsplash

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Freepik.com

ANAF intră şi în cimitire: Fraudă cu monumente funerare

ANAF informează că a identificat o fraudă de peste 1,3...

Strângere de mână / FOTO: Freepik

BBVA nu renunţă la preluarea Sabadell

Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...

Bursa / Foto: Freepik
Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru
Gabriel Biriș
„Lo Storto” de la Zaha Hadid, afectat de temperaturi extreme în Italia

pixel