Ştirile dimineţii. Cele mai importante informaţii, la început de zi
Grupaj de ştiri. Click pe...
Această tehnologie reprezintă un potențial pentru decarbonizarea industriei în următorii zece ani.
Acest anunţ face parte dintr-o revenire recentă în discuţii a energiei nucleare în cadrul instituţiilor europene sub influenţa a 12 ţări membre, printre care Franţa, Suedia şi Polonia, care se bazează pe această energie cu emisii scăzute de carbon pentru a-şi atinge obiectivele climatice, informează AFP.
SMR ("reactoarele modulare mici") sunt reactoare nucleare mult mai mici decât centralele electrice convenţionale. Ele pot fi fabricate în uzine înainte de a fi transportate la locul de instalare. Tehnologia este încă în curs de dezvoltare şi face obiectul competiţiei internaţionale.
Mai flexibile şi mai puţin costisitoare decât reactoarele mari, SMR-urile vor putea înlocui centralele pe gaz, petrol sau cărbune. Acestea vor putea furniza energie electrică şi căldură pentru industrie şi termoficare sau pentru a produce hidrogen cu emisii scăzute de carbon.
"Prin consolidarea cooperării la nivelul UE, Alianţa va accelera desfăşurarea primelor SMR în UE până la începutul anilor 2030", a spus Comisia Europeană într-un comunicat.
Vineri, Comisia Europeană a lansat un prim apel de candidaturi până pe 12 aprilie, destinat furnizorilor de energie electrică, companiilor din industria nucleară, instituţiilor financiare, organizaţiilor de cercetare, centrelor de formare şi organizaţiilor societăţii civile.
Obiectivul este acela de a încuraja înfiinţarea unui sector european. În special, aceasta implică identificarea şi completarea lacunelor tehnologice sau industriale şi promovarea cooperării între diferitele părţi interesate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...
Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.
Cel mai recent raport privind...
Cei care doresc că câștige bani...
România intensifică lupta...
Gazprom, pe fondul pierderilor...
Grupaj de știri.
Eșec major pentru compania lui...
Apartamentele cu două camere reprezintă cea mai...