Oamenii de afaceri au stabilit care este provocarea anului 2019
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Investitiile se pot reduce
Investitiile se pot reduce
Instabilitatea fiscală reprezintă cea mai mare provocare din anul 2019, consideră oamenii de afaceri, potrivit rezultatelor celei de-a IX-a ediţii a barometrului semestrial privind perspectivele economiei - KeysFin Business Focus 2019. Conform datelor barometrului, impredictibilitatea legislaţiei fiscale va influenţa semnificativ apetitul investitorilor, atât români cât mai ales străini, pentru deschiderea unor noi afaceri.

"Cele peste 800 de modificări realizate anul trecut în legislaţia fiscală, culminând cu controversata ordonanţă privind 'lăcomia', emisă în decembrie, au influenţat în mod semnificativ percepţia investitorilor privind evoluţia economică a României în 2019. Potrivit datelor celei de-a IX-a ediţii a barometrului semestrial privind perspectivele economiei, 82% dintre oamenii de afaceri chestionaţi de KeysFin au trecut incertitudinea legată de fiscalitate pe primul loc în topul provocărilor din 2019. Faţă de barometrul de opinie din 2018, experţii de la KeysFin au remarcat creşterea gradului de incertitudine privind perspectivele fiscale cu peste 6%, semn că problemele s-au accentuat în acest segment. Dacă, anul trecut, pe locul secund la capitolul riscuri pentru economie, oamenii de afaceri situau inflaţia, în 2019 scăderea investiţiilor reprezintă principala preocupare, dincolo de fiscalitate", se spune în comunicatul KeysFin.

Conform documentului, 64% dintre cei chestionaţi se aşteaptă la o scădere a investiţiilor în economie, pe fondul înrăutăţirii perspectivelor macroeconomice. "2019 se anunţă a fi un an de standby pentru mulţi dintre investitori. Lipsa de predictibilitate a deciziilor administrative, evoluţia pieţei valutare, constrângerile semnificative din domeniul finanţărilor şi accentuarea crizei din piaţa muncii vor influenţa în mod semnificativ apetitul investiţional", arată datele KeysFin Business Focus 2019.

Scăderea investițiilor

Scăderea investiţiilor private în economie, mai ales a celor greenfield, cu potenţial de dezvoltare pe orizontală, va fi influenţată şi de o posibilă restrângere şi scumpire a creditării, pe fondul măsurilor administrative anunţate de autorităţi.

Citește și Portretul robot al omului de afaceri român. Care sunt atuurile

"57% dintre investitori au indicat scumpirea creditării drept una dintre principalele provocări din 2019. Ordonanţa lăcomiei va determina instituţiile financiare să îşi reconsidere business-urile din România, iar consecinţele s-ar putea vedea într-o scumpire a creditării şi o reducere a liniilor de finanţare pentru business-ul românesc. Aceste măsuri vor influenţa semnificativ percepţia investitorilor străini, iar o retrogradare a României de către agenţiile de rating nu este exclusă", se spune în analiză.

Deprecierea leului

Potrivit barometrului, deprecierea leului (estimată de 43% dintre respondenţi), blocajul financiar (36%), creşterea preţurilor la utilităţi (27%) şi criza de pe piaţa forţei de muncă (23%) au fost menţionate, de asemenea, pe lista principalelor riscuri pentru economie.

Investitorii au mai menţionat la capitolul riscuri pentru economie "zgomotul" de pe scena politică şi o posibilă înrăutăţire a situaţiei economice mondiale.

Citește și Cifra de afaceri a retailerilor alimentari va depăși pragul de 100 de miliarde de lei

În aceste condiţii, întrebaţi la ce cotaţie cred că va fi tranzacţionat euro în primul semestru, majoritatea investitorilor (55%) au indicat intervalul 4,68 - 4,7 lei, cu o perspectivă de trecere peste acest nivel în a doua parte a anului. 21% dintre investitorii chestionaţi de Keysfin văd euro peste pragul de 4,7 lei, iar 24% au evitat să se pronunţe, considerând că previziunile sunt greu de făcut, având în vedere evoluţia prea puţin predictibilă a cursului valutar.

Politica monetară

"Chiar dacă BNR a păstrat dobânda cheie la începutul acestui an, nu este exclus ca, pe parcursul următoarelor luni, să îşi modifice poziţia, în funcţie de situaţia din economie. Perspectivele dezastruoase remarcate de BNR în analiza privind impactul ordonanţei guvernamentale asupra profitabilităţii băncilor ar putea să reprezinte un argument semnificativ", afirmă experţii.

Citește și Pericolul care amenință agricultura românească

Potrivit estimărilor oamenilor de afaceri, comerţul, industria prelucrătoare, transporturile, construcţiile şi agricultură vor genera în acest an cele mai mari cifre de afaceri. Statisticile arată, de altfel, că dintre cele peste 41.000 de companii cu o cifră de afaceri cuprinsă între 300.000 şi un milion de euro în 2018, 37% aveau comerţul ca principal domeniu de activitate, 13% industria prelucrătoare şi aproape 10% transport şi depozitare.

Potențial și vulnerabilitate

Din punct de vedere al ratei profitabilităţii, afacerile cu cel mai mare potenţial se anunţă a fi cele din IT&C, healthcare (clinici private, cabinete medicale etc.), divertisment şi cultură - spectacole, concerte, evenimente - şi pariuri sportive, domenii care şi în 2018 au generat cele mai mari rate de câştig raportate la investiţii, de peste 30%.

Din punct de vedere al riscului de afaceri, 59% dintre respondenţi estimează că în prim-plan se va afla comerţul, 49% văd un risc semnificativ în construcţii, 47% în imobiliare, iar 25% în industria prelucrătoare. La polul opus se vor afla business-urile din sănătate şi educaţie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel