BNR, decizie privind dobânda de politică monetară, în plină criză bugetară
Consiliul de administraţie al...
Moralul mediului de afaceri german a crescut mai mult decât se aștepta în octombrie, conform unui sondaj publicat vineri, oferind speranțe pentru o redresare spre finalul anului, în contextul dificultăților industriale și al cererii globale slabe cu care se confruntă economia.
Institutul Ifo a raportat că indicele climatului de afaceri a urcat la 86,5 în octombrie, de la 85,4 în luna precedentă. Analiștii chestionați de Reuters anticipaseră o valoare de 85,6.
„Economia germană a reușit să-și oprească declinul, deocamdată,” a declarat Clemens Fuest, președintele Ifo.
Această îmbunătățire a sentimentului de afaceri, care pune capăt unui șir de patru luni de scăderi, oferă o notă pozitivă pentru ultimul trimestru din anul în curs, în cea mai mare economie a Europei, care luptă de mult timp pentru a evita recesiunea.
Totodată, îmbunătățirea survine după un sondaj al managerilor de achiziții care a arătat o scădere mai lentă a activității economice în octombrie.
„Economia germană se confruntă cu luni de iarnă dificile. Circumstanțele externe nu pot fi schimbate, dar stimulente economice interne ar putea fi foarte bine oferite,” a spus Thomas Gitzel, economist-șef la VP Bank, făcând apel la reforme economice.
Guvernul german și-a propus să redobândească impulsul economic printr-o serie de măsuri pentru reducerea birocrației, liberalizarea pieței muncii și atragerea de investiții. Cancelarul Olaf Scholz a invitat săptămâna viitoare la o întâlnire la cancelarie reprezentanți ai industriei, pentru a discuta un plan de ieșire din impas.
Datele economice pentru al treilea trimestru vor fi publicate săptămâna viitoare, iar o serie de date negative indică o probabilă recesiune tehnică – definită ca două trimestre consecutive de contracție – după o scădere de 0,1% în perioada aprilie-iunie.
Pentru anul 2024, guvernul se așteaptă la o contracție de 0,2% a producției, ceea ce ar marca al doilea an de declin și ar consolida statutul Germaniei ca lider negativ printre marile economii din zona euro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Consiliul de administraţie al...
Calendarul fiscal al lunii...
Marți, 8 iulie 2025, Banca...
Firmele mici care au intrat în...
Remunerații mai mari pentru...
Dobânzile interbancare ROBOR...
Banca Națională a României...
Calitatea transportului pe calea ferată a intrat în...
Grupul austriac OMV a anunţat,...
Vasile Marica va fi prezent la...
Bulgaria se pregăteşte să îşi...
Trump declanșează un nou val de...
Proiectul de lege privind unele...
România ar trebui să renunţe la...
BET continuă tendința...
O companie americană închide în...
Deficitul bugetar a ajuns la 1,7% din PIB, nivelul...
Dolarul s-a apreciat luni în...
Musk anunţă că lansează un...
Banca Națională a României a...
Liberalizarea prețului la...
Guvernul României ia măsurile...
Guvernul lansează aplicația...