Obiectiv de interes național. Construirea noii Linii Electrice Aeriene 400 kV Cernavodă-Stâlpu
Autor: Antonia Popescu | 08 apr, 17:46
Construirea noii Linii Electrice Aeriene 400 kV Cernavodă-Stâlpu, un obiectiv de interes național de utilitate publică, cofinanțat din fonduri europene, avansează într-un ritm accelerat. În prezent, pe șantierul liniei, întins între localitățile Stâlpu (Buzău) și Cernavodă (Constanța), se lucrează simultan la construirea fundațiilor, asamblarea stâlpilor și la montarea conductorului, în șapte puncte de lucru cu aproximativ 300 de muncitori zilnic, iar peste 90% din materialele folosite sunt de fabricație românească. Investiția este implementată de Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA. 

Secretarul General al Guvernului Tiberiu Horațiu Gorun și Secretarul General Adjunct Mircea Abrudean, alături de conducerea executivă a Companiei au vizitat astăzi lucrările desfășurate în apropierea localității Bordușani, județul Ialomița, unde se execută etapa de montare a conductorului (panoul 89-100). 

„Dezvoltarea infrastructurii energetice a țării este una dintre prioritățile Guvernului, iar astfel de investiții contribuie fundamental la reintrarea în viteză a economiei românești, după impactul pandemiei. Mă bucur să constat că investițiile în dezvoltarea rețelei electrice de transport angrenează mecanisme economice și sociale, de la locurile de muncă create, materialele de fabricație românească utilizate, până la crearea condițiilor favorabile noilor investitori prin întărirea sistemului energetic și creșterea capacității de integrare a producției de energie din surse regenerabile“,  a declarat Tiberiu Horațiu Gorun, Secretarul General al Guvernului, cu prilejul vizitei pe șantierul LEA 400 kV Cernavodă-Stâlpu.

„Proiectul de construire a Liniei Electrice Aeriene 400 kV Cernavodă-Stâlpu a avut de la început un ritm alert, chiar dacă este pornit și derulat în perioada pandemiei, iar acest fapt se datorează în primul rând profesionalismului și implicării dovedite de specialiștii Transelectrica și de echipele antreprenorului care execută lucrările. Creșterea capacității de integrare a energiei regenerabile în rețeaua electrică de transport este una dintre axele principale ale planului nostru de dezvoltare, iar contribuția liniei la atingerea acestui obiectiv este foarte importantă”, a declarat Cătălin Nițu, Președintele Directoratului CNTEE Transelectrica SA.  

G Ad:

Obiectivul de infrastructură Linia Electrică Aeriană 400 kV Cernavodă-Stâlpu, o investiție în valoare totală de circa 75 de milioane de euro, esențială pentru consolidarea securității energetice a României, este un proiect de interes comun la nivel european, care beneficiază de cofinanțare nerambursabilă de 27 de milioane de euro prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei - Connecting Europe Facility (CEF). Proiectul face parte din Coridorul Nord-Sud de interconexiuni de energie electrică din Europa Centrală și din Europa de Sud-Est (North-South Interconnection East Electricity) și are rolul de a consolida secțiunea transversală între coasta de vest a Mării Negre și restul sistemului european, contribuind totodată la întărirea rețelei de transport al energiei electrice din România, la creșterea capacității de interconexiune dintre România și Bulgaria și la integrarea energiei eoliene produse în zona Dobrogea.

Investiția este una complexă și include 4 proiecte subsecvente: 

  • construirea noii linii electrice aeriene de 400 kV și racordul în Stația Gura Ialomiței; 

  • extinderea Stației Electrice de Transformare Cernavodă și racordarea noii linii;

  • construirea Stației 400 kV Stâlpu; 

  • extinderea Stației Electrice Gura Ialomiței cu două celule de 400 kV.

Proiectul complet, incluzând cele patru proiecte subsecvente mai susmenționate, are ca termen de implementare luna mai 2022. 

Termenul de finalizare a noii linii electrice aeriene de 400 kV este luna decembrie a acestui an, iar la această dată gradul de realizare este de 60%. Din luna martie 2020, când au fost demarate lucrările, până în prezent, au fost construite 476 de fundații (din totalul de 509), au fost asamblați 363 de stâlpi (din total 509) și s-au montat 58 de kilometri de conductor activ (din totalul de 160 de kilometri). Pentru realizarea celor 474 de fundații au fost folosite 23.440 de tone de beton, 9.730 de tone de armătură, iar pentru asamblarea celor 363 de stâlpi au fost folosite 6.921 de tone de oțel. Lucrările de construcție a liniei sunt executate de Asocierea Electromontaj SA – Electromontaj Cluj - Romelectro. 

Traseul liniei proiectate are o lungime de 160 de kilometri și străbate teritoriul a trei judeţe: judeţul Constanța (6 kilometri cu dublu circuit), judeţul Ialomiţa (94 de kilometri cu dublu circuit și 5 kilometri cu simplu circuit) și judeţul Buzău (54 kilometri cu dublu circuit), cu 22 de unităţi administrativ teritoriale: Cernavodă, Seimeni, Stelnica, Borduşani, Făcăeni, Vlădeni, Mihail Kogălniceanu, Gura Ialomiţei, Ţăndărei, Valea Ciorii, Scânteia, Griviţa, Miloşeşti, Padina, Pogoanele, Smeeni, Gherăseni, Costeşti, Stâlpu, Saligny, Fetești şi Luciu.  

Ştiri Recomandate

Lovitură după lovitură. ROBOR, imposibil de stăvilit

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se...

ONU avertizează! Foametea lovește această țară

Mai mult de jumătate din populația Afganistanului este...

Nigeria lansează moneda digitală eNaira

Nigeria va lansa luni o monedă digitală, eNaira, a...

Evergrande revine în forță! Răul a trecut? Euforie la bursă

Cel mai mare dezvoltator imobiliar al Chinei, Evergrande...

CNAIR: Transfăgărăşanul se închide ASTĂZI

Circulaţia rutieră va fi închisă, de luni, pe DN 7C...

OMS, anunț de ultimă oră privind SFÂRȘITUL pandemiei

Pandemia de COVID-19 va lua sfârşit "când lumea va alege...

Adevăratul motiv pentru care Elisabeta a II-a nu se retrage

Vârsta este doar un număr, a spus chiar regina, când a...

Loteria vaccinării. Unde și la ce oră poate fi urmărită

Cea de-a patra extragere săptămânală pentru Loteria de...

Pot firmele să ceară vaccinarea angajaților? Ce spune legea

Unele companii au decis să le ceară angajaților să se...

Prețul aurului va exploda curând. Explicațiile experților

Prețurile mărfurilor de bază, de la aluminiu la gaze...

Un român moare de COVID-19 la fiecare 5 minute

Numărul cazurilor de coronavirus din Europa de Est va...

Boxe portabile. Sony vine cu un nou concept. Va rezista?

În timpul pandemiei, după cum deja știm, foarte multă...

Sunetul ÎNSPĂIMÂNTĂTOR al avioanele Su-57 Felon VIDEO

Motoarele avioanelor militarea ruse Sukhoi Su-57...

Angela Merkel a dezăluit tot: Secretele cancelarului german

S-a aflat timp de 16 ani la conducerea Germaniei, a fost...

Nouă decizie CNSU. Se cere din nou ajutorul extern!

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat,...

Cum și de unde obții certificatul verde. Pașii de urmat

De luni, certificatul verde va fi obligatoriu pentru...

Croații pot călători în SUA fără viză

Din această sâmbătă, cetăţenii Croaţiei pot călători în...

China, din nou în alertă din cauza unui cuplu infectat

Sute de zboruri și călătorii cu trenul au fost anulate,...

Crossuri parteneri
Crossuri parteneri
DCMedical.ro
DCMedical.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro