„În curând ar putea fi aplicată relaxarea politicii monetare ... ratele de politică monetară vor trece încet, dar treptat, la niveluri mai puțin restrictive”, a declarat Knot, conform CNBC.
Mai mulți oficiali ai BCE au sugerat că o primă reducere a ratei dobânzii va avea loc la ședința din iunie, săptămâna viitoare, ceea ce a determinat piețele monetare să se bazeze pe deplin pe acest scenariu. Într-un sondaj Reuters efectuat săptămâna aceasta în rândul a 82 de economiști, toți au declarat că se așteaptă la o reducere a ratei dobânzii în luna iunie.
Dar există incertitudini cu privire la perspectivele de după această dată, în special având în vedere caracterul rigid al inflației din sectorul serviciilor în zona euro și situația neclară la nivel mondial.
BCE este acum aproape sigură că va începe să reduce dobânzile înainte de Rezerva Federală a SUA și de Banca Angliei, care au indicat că au nevoie de progrese suplimentare în ceea ce privește reducerea inflației.
Piețele au luat în calcul doar o singură reducere a dobânzii BCE pentru restul anului, ceea ce reprezintă o revizuire bruscă față de așteptările de la începutul anului, care prevedeau până la șase reduceri începând din primăvară. În cadrul aceluiași sondaj Reuters, o majoritate a prognozat două reduceri suplimentare ale BCE, în septembrie și decembrie.
Knot a spus că așteptările privind inflația, prețurile de pe piață, datele economice privind creșterea economică, piața muncii și productivitatea, precum și propriile proiecții trimestriale ale BCE demonstrează că nu este încă posibil să se angajeze la o traiectorie specifică de reducere a ratelor pentru a doua jumătate a anului.
Setul anterior de proiecții ale experților BCE, publicat în martie, sugerase că ar fi adecvate trei până la patru reduceri ale ratelor în acest an, ceea ce era similar cu prețurile de pe piață la momentul respectiv, a precizat Knot.
„În timp ce datele primite privind noile acorduri salariale indică, într-adevăr, o oarecare moderație de la sfârșitul anului 2023, din păcate, creșterea salariilor a rămas ridicată. Și, potrivit indicatorilor de perspectivă, se așteaptă în continuare ca traiectoria pentru 2024 să fie destul de dificilă", a spus Knot.
„Creșterea productivității a rămas scăzută și încă nu și-a revenit. Prin urmare, va trebui să așteptăm următoarea rundă de proiecții din iunie, care ne va oferi o evaluare actualizată a perspectivelor inflației și, de asemenea, a echilibrului riscurilor care o însoțește.”
Cifrele preliminare privind inflația din zona euro pentru luna mai vor fi publicate vineri, înaintea următoarei decizii de politică monetară și a proiecțiilor BCE din 6 iunie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...