Oficial BNR: E greșită ideea că 3% deficit bugetar este normalitate

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Lazea explică diferite variante
Lazea explică diferite variante
În România s-a încetăţenit ideea, greşită, că 3% deficit bugetar este normalitate, dar în anii de creştere economică robustă ar trebui să fim pe zero sau să avem un mic surplus ori un mic deficit, a declarat, marţi, economistul-şef al Băncii Naţionale a României (BNR), Valentin Lazea, într-o conferinţă de specialitate.

"La noi s-a încetăţenit ideea, greşită, că 3% deficit bugetar este normalitate. Când de fapt 3% este deficitul la care trebuie să ajungi în cel mai rău an, când creşterea este negativă, când ai criză şi aşa mai departe. Cu alte cuvinte, normalitate este să fim undeva în jur de zero, pe un mic surplus sau un mic deficit. Acolo trebuie să stai în anii de creştere economică robustă", a spus Lazea, la conferinţa "România, Încotro? Economia Românei".

Potrivit acestuia, restul ţărilor au înţeles că un deficit bugetar mare se traduce aproape automat într-un deficit extern mare şi "se poate trăi cu deficit mare doar când este pace în lume", dar în momentul în care situaţia externă se deteriorează statul trebuie să ia măsuri sau să lase piaţa să regleze situaţia, fapt care se traduce prin inflaţie şi deficite.

Din perspectiva modelului de creştere a economiei, Lazea a arătat că în România acesta este bazat pe consum, în timp ce alte ţări au surplus de cont curent ca urmare a faptului că au decis să fie exportatoare nete şi au făcut investiţii.

Citește și Analist: Deficitul bugetar din 2020 va ajunge până la 4,8%

În ceea ce priveşte atitudinea guvernului, a patronatelor şi sindicatelor faţă de economie, acesta a susţinut că toate statele au înţeles lanţul cauzal, respectiv că dacă sunt cerute creşteri de salarii cu două cifre sau reduceri de taxe în toate sectoarele acestea se vor duce în deficit bugetar, în deficit extern, în inflaţie şi în deprecierea cursului de schimb.

"În contextul acesta, acum, când vorbim în România, să vorbeşti de reducerea TVA, cum se vorbeşte în Parlament, de la 19% la 16% este de neînţeles. Adică nu numai că TVA-ul stimulează consumul, ca şi când consumul este lucru pe care avem nevoie să-l stimulăm, dar lipseşte statul, acele trei procente de TVA înseamnă mai mult de 1% din PIB venituri", a explicat Valentin Lazea.

În afară de înţelegerea lanţului cauzal, Lazea atrage atenţia asupra necesităţii ca actorii sociali să se aşeze la masă şi să aibă solicitări "cu spirit de consens, compromis şi moderaţie".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
BCE / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
TikTok / sursa foto: Freepik.com / Grinvalds
Brățară dacică / Foto: Captură video Artmark
Bitcoin / FOTO: Freepik
București / Foto: Freepik
Isterie in China
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
Stirile diminetii. Foto: Pexels.com
Fotografie de la cottonbro studio: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/birou-masa-de-lucru-laptop-barba-i-6803551/
Vladimir Putin și Donald Trump la G20 de la Osaka
Bursă / Sursa foto: Freepik.com
Uniunea Europeana
Rafinărie atacată cu drone / Foto: Captură video

Ucraina a lovit una dintre cele mai mari rafinării din Rusia

Canalele de pe Telegram au publicat videoclipuri...

Precizări făcute de Ministerul Justiției
foto: pexels.com
Eugen Rădulescu
Vladimir Putin și Serghei Șoigu / Foto: kremlin.ru
Un cuplu se uită la documente
Cafeaua de dimineață! Să aveți o zi minunată! / FOTO: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații la începutul zilei

Selecție de știri pentru această dimineață.

Austria încă primește gaze din Rusia

Disperare la Gazprom. Cum vrea compania să se salveze

Gigantul rus Gazprom caută să majoreze preţurile...

Livrator / Foto: Freepik
Petroliști

pixel