Chirie de 200.000 de euro, atât plătește Ministerul Investițiilor
Adrian Câciu a făcut câteva...
În același timp, oficialul a arătat că ”pe comunicații avem patru actori. Orice înțelegere poate duce prețurile sus. În energie, la gaze, 95% e în mâna a doi producători. Piața de capital, fondurile de pensii, sistemul bancar. Avem un singur de acționar român la un fond de pensii, restul sunt străini. La bănci avem CEC și Eximbank, care au o cotă de piață de sub 10%”, a spus Vălcov.
Este posibil să pierdem foarte mult
”Țineți minte scandlul cu Apa Nova? La o săptămână distanță ați fi văzut o reclamă masivă, unde minute întregi ni se făcea reclamă cât de bună e apa de la Apa Nova. Pui o presiune...”, a apreciat consilierul premierului României, arătând că ”guvernul nu a cedat. Și nici coaliția. Este posibil să pierdem foarte mult pe piața externă. Când acest lobby extraordinar de puternic vine și spune te coborâm puțin ca rating al țării, în momentul acela trebuie să fii dispus la dialog. Indirect sau direct este șantaj. În loc să fim toți uniți, noi ca români...”
”În 2004 și 2005 licențele 3G s-au scot la licitație. Ele vor expira o parte în 2020, în 2022 celelalte. A fost o scăpare a legislației, nu a spus nimeni nimic ce se întâmplă după 15 ani. Acum se lăsa impresia și de către ANCOM și de către firme că mai prelungim pe 15 ani. Dacă prelungim așa, pierdem 2-3 miliarde de euro. Am prevăzut în OUG nivelul de unde pleacă licitația. Apoi vine unul ca Mâțu, Câțu, spune că alungăm investitorii. Faptul că ceri ce este corect pentru țara ta asta înseamnă? Licența 5G. Avem exemplul Italiei. Au scos cu 6,5 miliarde de euro. Prin comparație, măcar 2 miliarde ar trebui să ia și România. Condiția pusă este să obținem minim 1 miliard. Este mult și acest lucru. Făcuseră calcul, maxim 250 de milioane. Diferența cine o suportă? Tot fraierii?”
Se îndreaptă spre energie
”Au plecat de la ideea că taxa pe lăcomie va fi încasată pe toată durata ei. Ea nu se mai plătește de la un anumit prag în jos. Ei au considerat că pragul va fi mereu peste acel nivel. ROBOR-ul acesta, care are echivalent EURIBOR la nivel european, europenii au venit în 2016 și au spus că e un sistem prost, până în 2020 îl schimbăm, pentru că băncile pot face aranjamente între ele, doar să coteze. Acea cotație este valabilă doar 15 minute. În Europa se merge pe ideea că EURIBOR nu va mai fi pe cotație, ci pe tranzacție. În 2017 băncile au cotat între ele ROBOR la 6 luni și au crescut de trei ori baza pentru populație. Dar au făcut zero tranzacții între ele la șase luni”
”Cum ar putea să profite rușii de OUG 114? Probabil se îndreaptă spre energie, altfel nu îmi dau seama. Hai să vedem cu gazele. 90% din consum îl acoperim din resurse proprii. Și astăzi importăm 10%, la anul vom importa 10%, până când Romgaz și OMV vor crește și vom putea acoperi. Peste trei ani nu mai avem nevoie să importăm, de aceea se plafonează”.
Citește și Darius Vâlcov: Băncile nu vor pleca din România
”În afară de corespondața oficială, dintre agențiile de rating și Guvern, există și un alt tip de corespondență cu persoane din instituții ale statului care nu fac bine României. Ei aflau, instituțiile mari financiare, ce discutam cu echipa din Ministerul de Finanțe, la 10 minute după ce discutam. Într-o altă țară, acele persoane ar fi probabil puse sub acuzare pentru trădare. Avem date certe că așa s-a întâmplat”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Adrian Câciu a făcut câteva...
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...