Oficiali de rangul doi, trimiși de Putin să negocieze pacea cu Ucraina

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Vladimir Putin
Vladimir Putin
Vladimir Putin nu va participa la negocierile de pace cu Ucraina din Turcia, trimițând în schimb o delegație de oficiali de rang secund, o decizie care pune sub semnul întrebării seriozitatea demersului și determină Kievul să avertizeze că summitul riscă să fie inutil fără prezența directă a liderului rus.

Trump ezită să participe. Negocierile ruso-ucrainene riscă să eșueze înainte să înceapă

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a numit un grup de oficiali de rang mediu pentru a reprezenta Moscova la negocierile cu Ucraina ce urmează să înceapă joi în Turcia, semnalând clar că nu intenționează să participe personal la summit. Decizia a fost formalizată miercuri seară, printr-un decret publicat la Moscova.

Delegatul principal va fi Vladimir Medinsky, consilier prezidențial și fost negociator-șef la discuțiile eșuate din Istanbul din martie 2022. Din echipă mai fac parte Mihail Galuzin (adjunct al ministrului de Externe), Alexander Fomin (adjunct al ministrului Apărării) și Igor Kostyukov, șeful serviciului de informații militare. Alți patru oficiali au fost desemnați „experți”.

Kiev: Fără Putin, summitul nu are sens

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a confirmat că va participa la discuții și a insistat din nou că dorește negocieri directe cu Vladimir Putin. În absența acestuia, a spus liderul de la Kiev, summitul „nu va avea nicio valoare”, subliniind că reprezentanții ruși de rang inferior au mai participat la întâlniri anterioare, inclusiv în martie, în Arabia Saudită, fără rezultate concrete.

„Dacă Putin nu vine, întâlnirea nu are sens. Asta s-a mai întâmplat și în martie. Ne-am întâlnit cu delegați, dar fără vreun progres”, a declarat Zelenski.

Trump: Nu cred că ajung, dar las ușa deschisă

Situația este complicată și de incertitudinile legate de participarea președintelui american Donald Trump, care se află în prezent într-un turneu în Orientul Mijlociu. Întrebat dacă va merge la Istanbul, Trump a spus miercuri că „ar fi o posibilitate”, dar că programul său este deja foarte încărcat și că urmează să viziteze Emiratele Arabe Unite, conform planului.

„Nu știu dacă el (Putin) va apărea. Știu că ar vrea ca eu să fiu acolo și e o posibilitate. Dacă asta ar opri războiul, m-aș gândi serios. Situația e plină, dar viețile merită orice efort”, a spus Trump într-un răspuns evaziv.

Ucraina cere o prezență serioasă, nu o formalitate

Kievul consideră că doar o întâlnire între liderii de stat poate aduce rezultate concrete, în condițiile în care majoritatea discuțiilor anterioare s-au blocat în faze tehnice. Zelenski a precizat că are o întâlnire programată cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, la Ankara, joi. Ulterior, cei doi ar urma să se deplaseze împreună la Istanbul – doar dacă Putin va fi prezent.

Până acum, Kremlinul nu a oferit nicio explicație publică pentru absența lui Putin de la summit, deși în weekend acesta declarase că este deschis „relansării negocierilor directe cu Ucraina”.

Context tensionat și cereri occidentale

Negocierile sunt organizate pe fondul unui ultimatum formulat de mai mulți lideri europeni, care au cerut Rusiei să accepte un armistițiu necondiționat de 30 de zile înainte de orice discuții. În caz contrar, Moscova riscă un nou val de sancțiuni economice dure. Trump a încurajat ambele părți să se întâlnească, dar a evitat să se alinieze explicit cu cerințele europene.

În lipsa unei participări clare din partea Rusiei la nivel înalt, șansele de succes ale summitului din Turcia par din ce în ce mai mici, iar ritmul negocierilor riscă să se prăbușească înainte să înceapă efectiv.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Contabilă la calculator / Foto: Freepik

RO e-Factura a devenit obligatorie pentru aceste entități

RO e-Factura devine obligatorie pentru ONG-uri și...

ANAF

ANAF urmează să aibă un nou șef

Adrian Nicușor Nica a fost desemnat pentru a prelua conducerea Agenției...

Bancnote
Noile telefoane Nothing
Bogdan Ivan și partenerii kazahi
Bursa de Valori București
Registrul Auto Roman
Ciprian Tătărușanu și Alin Dobre
George-Sergiu Niculescu
Foto: Freepik.com
Stradă din București, noaptea / Foto: Lawrence Krowdeed / Unsplash
Banca Națională a României

Cât aur şi valută are Banca Naţională în rezerve

La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...

DGAF
Foto: Facebook Finanțe Sed Lex
La birou / FOTO: Freepik
Emmanuel Macron / Foto: Banca Mondială / Flickr
Renault / FOTO: Unsplash

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Freepik.com

ANAF intră şi în cimitire: Fraudă cu monumente funerare

ANAF informează că a identificat o fraudă de peste 1,3...

Strângere de mână / FOTO: Freepik

BBVA nu renunţă la preluarea Sabadell

Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...

Bursa / Foto: Freepik
Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru
Gabriel Biriș
„Lo Storto” de la Zaha Hadid, afectat de temperaturi extreme în Italia

pixel