Legea "Euro 7" propusă de UE ar fi înăsprit limitele noxelor provenite de la autovehiculele cu motoare cu combustie. Comisia Europeană, care elaborează aceste legi, a declarat că beneficiile pentru sănătate ar depăși cu mult costurile.
Cu toate acestea, țările UE și autoritățile europene care sunt însărcinate cu negocierea legii finale în lunile următoare au fost de acord să slăbească normele, informează Reuters.
Legiuitorii au votat pentru a menține propunerea Comisiei de limitare a poluării produse de autovehicule, inclusiv a oxizilor de azot (NOx), a particulelor și a monoxidului de carbon. Dar au slăbit limitele de oxizi de azot emise de camioane și au amânat momentul în care normele se vor aplica - pentru autoturisme, până la trei ani după ce toată legislația asociată cu propunerea va fi aprobată.
Comisia dorea ca normele să se aplice din 2025.
"Propunerea lipsită de sens va fi schimbată în mod fundamental", a declarat Alexandr Vondra, principalul legislator al Parlamentului European în privința acestor norme, într-o postare pe platforma de socializare X.
Vondra, membru al grupului de dreapta al Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, a declarat că decizia a fost bună pentru automobiliști și o "înfrângere majoră" pentru parlamentarii verzi și socialiști care au urmărit reguli mai stricte.
Producătorii de automobile și țări precum Italia și Republica Cehă au susținut că normele inițiale ar fi fost prea costisitoare. Aceștia susțin că, având în vedere că UE are deja un termen limită pentru a pune capăt vânzărilor de mașini noi care emit CO2 în 2035, ar fi mai bine ca investițiile să se concentreze pe producția de vehicule electrice decât pe îmbunătățirea impactului de mediu al mașinilor cu motoare cu combustie.
Parlamentarii ecologiști au criticat votul ca fiind o șansă ratată de a reduce cele aproximativ 70.000 de decese premature pe an în Europa, atribuite poluării cauzate de autovehicule.
"UE ratează oportunitatea de a fi viitorul lider în domeniul tehnologiilor ecologice", a adăugat deputatul european al Verzilor Bas Eickhout.
Țările UE au convenit în septembrie să slăbească propunerea Comisiei, inclusiv prin amânarea datei de intrare în vigoare a normelor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
Câştigul salarial mediu net...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...