Oile și caprele, blocate în ferme! Guvernul României cere de urgență o derogare de la UE

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Turmă de oi / Foto: Freepik
Turmă de oi / Foto: Freepik
Guvernul României va solicita Comisiei Europene acordarea unei derogări prin care oile și caprele crescute în fermele fără focare de Pesta Micilor Rumegătoare (PMR) să poată fi transportate la abatoarele din proximitate pentru sacrificare. Măsura este văzută ca o soluție temporară pentru a evita falimentul fermierilor, în special înainte de perioada Paștelui, când cererea pe piața internă este ridicată.

Crescătorii de oi cer măsuri urgente pentru supraviețuirea sectorului

Decizia a fost luată în urma unei întâlniri care a avut loc luni, la Palatul Victoria, între reprezentanții guvernului și o delegație a crescătorilor de ovine, care au protestat în Piața Victoriei. Principala temere a fermierilor este că restricțiile impuse de Comisia Europeană, ca urmare a apariției PMR în județele Arad și Bihor, ar putea bloca complet activitatea sectorului, deja afectat de condițiile economice și legislative dificile.

Potrivit reglementărilor europene, exportul de ovine vii către statele membre UE a fost suspendat până pe 6 iunie 2025. Crescătorii solicită însă Guvernului să intervină urgent, astfel încât să fie permisă vânzarea pe piețele tradiționale a animalelor sănătoase, dar și compensarea pierderilor suferite.

Guvernul promite dialog și sprijin, dar fermierii vor măsuri clare

În cadrul întâlnirii, delegația guvernamentală, formată din consilieri ai Cancelariei Prim-Ministrului și reprezentanți ai ANSVSA, a dat asigurări că dialogul cu asociațiile de crescători va continua până la identificarea unor soluții concrete. Printre problemele ridicate de ciobani s-au aflat și modificările legislative legate de pășuni, blocarea subvențiilor pe criterii sociale, precum și subvențiile pentru lână și taxa de pășunat.

„Aceste solicitări vin într-un moment critic pentru sectorul ovinelor și caprinelor. E nevoie de soluții pe termen scurt, dar și de măsuri structurale pe termen lung pentru a proteja fermierii”, au transmis reprezentanții Asociației Profesionale a Ciobanilor.

ANSVSA: România poate exporta în continuare carne și carcase

Reprezentanții ANSVSA au precizat că, deși exportul de ovine vii este interzis temporar pe piața europeană, România poate în continuare să exporte carne și carcase de ovine și caprine, atât pe piața internă, cât și către statele membre UE. De asemenea, livrările către statele terțe, care reprezintă 85% din exporturile de animale vii și carne de ovine și caprine, nu sunt afectate de restricții.

Cine a fost la masa negocierilor

Din partea Guvernului, la discuții au participat Dumitru-Daniel Botănoiu, Ciprian Văcaru și Radu Gheorghe Antohe, consilieri de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, alături de reprezentanți ai ANSVSA. Crescătorii au fost reprezentați de delegați ai Asociației Profesionale a Ciobanilor, ai Asociației de Proprietari Paltinul și ai Asociației Producătorilor Agricoli din Bucovina.

Guvernul promite că va continua dialogul cu fermierii până când vor fi stabilite măsuri de sprijin adaptate nevoilor sectorului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Grafică: Oana Pavelescu
Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Andrei Badalov
Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Titluri de stat Fidelis
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
ROBOR
Ilustrație: Oana Pavelescu

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Freepik.com
Robor

ROBOR a coborât sub nivelul de 7%

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.

Freepik.com
Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Foto: Freepik.com
Colaj foto
Ilie Bolojan
Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Salina Praid
Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm
David Popovici și Daniel Dines, CEO UiPath

pixel