Schengen. Olanda se opune aderăriii Bulgariei
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
BTA: Cetăţenii bulgari alocă mai mulţi bani pentru turism, pentru a contracara inflaţia
BTA: Cetăţenii bulgari alocă mai mulţi bani pentru turism, pentru a contracara inflaţia
Săptămâna viitoare, Olanda va bloca cererea Bulgariei de a adera la spațiul Schengen de călătorie fără vize al Uniunii Europene.

Olanda consideră că este "încă prea devreme" pentru intrarea Bulgariei în această zonă, a declarat Hoekstra vineri, după o reuniune a cabinetului de la Haga. Guvernul olandez va fi de acord în schimb cu aderarea României și Croației, a spus Hoekstra.

România și Bulgaria așteaptă de mai bine de un deceniu să fie admise în Schengen

Deși îndeplinesc toate criteriile tehnice, ele s-au confruntat cu rezistență din partea unor membri, deoarece UE le-a criticat în mod repetat în ceea ce privește reforma judiciară și statul de drept. 

Cabinetul olandez "va încuraja guvernul bulgar să continue reformele și să consolideze statul de drept, să abordeze corupția și să lupte împotriva crimei organizate", a scris Hoekstra într-o scrisoare separată adresată parlamentului. Olanda va "îndemna guvernul bulgar să arate rezultate vizibile și concrete, astfel încât să se poată asigura că sunt asigurate controalele la frontieră”, scrie Bloomberg. 

Atât România cât și Bulgaria au încercat să obțină un vot pozitiv din partea statelor membre, alături de Croația, pentru a adera la Schengen la începutul anului viitor, însă orice decizie va trebui să fie unanimă.

Guvernul bulgar depune eforturi pentru a obține statutul de membru cu drepturi depline odată cu votul din 8 decembrie, a declarat săptămâna trecută ministrul adjunct de externe bulgar Kostadin Kodjabașev.

UE urmează să voteze împreună asupra aderării României și Bulgariei și să decidă separat asupra candidaturii Croației. Olanda a cerut UE să separe voturile României și Bulgariei, dar cererea a fost refuzată, potrivit unei persoane care are cunoștințe directe despre acest subiect. 

Votul privind Bulgaria și România ar putea să nu aibă loc, deoarece Austria menține în prezent o amenințare de veto pentru aceste două țări, a precizat persoana respectivă. 

Austria s-a opus aderării celor două țări din cauza presiunii crescute a imigrației din ultimele luni. Cancelarul Karl Nehammer urmează să discute această chestiune cu președintele român Klaus Iohannis în cadrul unei reuniuni a liderilor europeni conservatori care va avea loc vineri și sâmbătă în Grecia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel