Schengen. Olanda se opune aderăriii Bulgariei
Autor: Oana Pavelescu | 03 dec 2022, 14:54
Bulgaria ameninţă UE dacă nu este acceptată în Schengen: Guvernul este pregătit să adopte contramăsuri
Bulgaria ameninţă UE dacă nu este acceptată în Schengen: Guvernul este pregătit să adopte contramăsuri
Săptămâna viitoare, Olanda va bloca cererea Bulgariei de a adera la spațiul Schengen de călătorie fără vize al Uniunii Europene.

Olanda consideră că este "încă prea devreme" pentru intrarea Bulgariei în această zonă, a declarat Hoekstra vineri, după o reuniune a cabinetului de la Haga. Guvernul olandez va fi de acord în schimb cu aderarea României și Croației, a spus Hoekstra.

România și Bulgaria așteaptă de mai bine de un deceniu să fie admise în Schengen

Deși îndeplinesc toate criteriile tehnice, ele s-au confruntat cu rezistență din partea unor membri, deoarece UE le-a criticat în mod repetat în ceea ce privește reforma judiciară și statul de drept. 

Cabinetul olandez "va încuraja guvernul bulgar să continue reformele și să consolideze statul de drept, să abordeze corupția și să lupte împotriva crimei organizate", a scris Hoekstra într-o scrisoare separată adresată parlamentului. Olanda va "îndemna guvernul bulgar să arate rezultate vizibile și concrete, astfel încât să se poată asigura că sunt asigurate controalele la frontieră”, scrie Bloomberg. 

Atât România cât și Bulgaria au încercat să obțină un vot pozitiv din partea statelor membre, alături de Croația, pentru a adera la Schengen la începutul anului viitor, însă orice decizie va trebui să fie unanimă.

Guvernul bulgar depune eforturi pentru a obține statutul de membru cu drepturi depline odată cu votul din 8 decembrie, a declarat săptămâna trecută ministrul adjunct de externe bulgar Kostadin Kodjabașev.

UE urmează să voteze împreună asupra aderării României și Bulgariei și să decidă separat asupra candidaturii Croației. Olanda a cerut UE să separe voturile României și Bulgariei, dar cererea a fost refuzată, potrivit unei persoane care are cunoștințe directe despre acest subiect. 

Votul privind Bulgaria și România ar putea să nu aibă loc, deoarece Austria menține în prezent o amenințare de veto pentru aceste două țări, a precizat persoana respectivă. 

Austria s-a opus aderării celor două țări din cauza presiunii crescute a imigrației din ultimele luni. Cancelarul Karl Nehammer urmează să discute această chestiune cu președintele român Klaus Iohannis în cadrul unei reuniuni a liderilor europeni conservatori care va avea loc vineri și sâmbătă în Grecia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Boeing intenţionează să angajeze 10.000 de persoane în 2023

Compania aeronautică americană Boeing intenţionează să...

Ford a intrat în conflict cu sindicatele din Germania

Directorii Ford s-au oferit să poate discuţii cu...

Bani arși într-un bancomat, anunță ISU Sibiu

Un bancomat a ars în totalitate, iar o parte din pereţii...

Cum încearcă Putin să îngroape datele economice ale Rusiei

Factorii de decizie politică din Rusia se întreabă dacă...

Ajutor de deces. La cât au ajuns după 1 ianuarie 2023

După cum se menționează în Legea 369/2022 a bugetului...

Ratingul Ungariei revizuit în scădere de Standard & Poor's

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's...

Confruntare între BCE și piețe, săptămâna viitoare

Este pregătită scena pentru o confruntare între...

Un navă cargo turcească, lovită de o rachetă în Marea Neagră

O navă turceasă ce se afla lângă portul Herson a fost...

Crossuri externe