Olandezii nu s-au răzgândit: Vor închide un mare câmp gazifer. De ce

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Guvernul țării consideră că așa este mai bine pentru toți
Guvernul țării consideră că așa este mai bine pentru toți
Înainte de orice, autoritățile Țărilor de Jos se gândesc la securitatea propriilor cetățeni. 

Olanda rămâne convinsă că este necesar să oprească, până în octombrie, producția la la Groningen, cândva unul dintre cele mai mari câmpuri de gaze din Europa, ca urmare a riscurilor de cutremur care au făcut nesigură continuarea exploatării, informează publicația Financial Times (FT), citând un oficial guvernamental.

Ministrul adjunct al minelor, Hans Vijlbrief, a declarat că va respecta calendarul de lucru anunțat anterior și că va închide câmpului de gaze, predispus la cutremure, până la 1 octombrie, cu posibilitatea de a-l menține operațional încă un an dacă va exista o penurie de gaze în Europa în perioada de alimentare a depozitelor subterane.

Doar ca soluție de forță majoră

Deși olandezii au fost presați să-și revizuiască decizia inițială și să renunțe la planul aprobat din cauza crizei energetice declanșate de invazia Rusiei în Ucraina, guvernul a declarat în repetate rânduri că producția ar putea fi reluată doar în ultimă instanță, ca soluție de forță majoră, în cazul în care aprovizionarea cu gaze a gospodăriilor olandeze ar fi amenințată.

Producția de la Groningen a fost redusă drastic pe o perioadă de mai mulți ani, în anii 2010, după ce guvernul olandez și producătorul NAM, o societate mixtă Shell-Exxon (XOM.N), au realizat că mișcările telurile provocate de activitățile de extracție pe care le provoca reprezentau o amenințare prea mare pentru viețile oamenilor și proprietățile acestora.

Totul este foarte, foarte simplu

"Este foarte, foarte simplu: toți cei care au ceva cunoștințe despre pericolul seismic îmi spun că este foarte periculos să continuăm producția acolo. Sunt destul de convins că este înțelept să o închidem", a declarat Vijlbrief pentru FT.

Olanda a anunțat că va opri căutarea de noi zăcăminte de petrol și gaze pe uscat, în încercarea de a-și îndeplini obiectivele climatice și de a limita riscurile seismice.

Țările de Jos au fost timp de decenii unul dintre principalii furnizori de gaze naturale din Europa datorită câmpului Groningen din nordul țării, până când producția a fost redusă pentru a limita riscurile seismice.

Citește și Prețul gazelor a scăzut în Europa cu 20% în ianuarie 2023

Livrările consistente de gaze lichefiate şi gradul ridicat de umplere a depozitelor de gaze conferă Europei încrederea necesară că va traversa iarna actuală fără probleme în aprovizionare cu energie. Preţul gazelor a coborât săptămâna trecută la cel mai redus nivel din ultimele 16 luni, ceea ce a mai eliminat o parte din îngrijorările cu privire la inflaţie şi economia europeană....

Citește și Prețul energiei. În Germania, ajutoarele de stat au avut efect garantat

Această îmbunătățire a stării de spirit survine după deblocarea de către Berlin a unui ajutor de 200 de miliarde de euro acordat ca gospodăriile pentru a suporta mai ușor efectul facturilor la energie asupra bugetelor familiale, dar și după scăderea prețurilor la energie datorită unei ierni blânde, în timp ce rezervele de gaz rămân abundente. Cu toate acestea, consumul privat "nu va avea o contribuție pozitivă" la activitate în 2023, care se așteaptă să fie, în general, dificilă, a adăugat expertul....

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...

CEC Bank
Adrian Câciu, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene / FOTO: gov.ro
Donald Trump și lideri ai lumii / Ilustrație DCBusiness / Foto: Casa Albă și G10
Analizând tot felul de date / FOTO: Freepik
Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...

Kremlinul moscovit / FOTO: Freepik
Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență
Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Banca Centrală Europeană
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com

pixel