Om de afaceri rus acuzat de ingerințe în alegerile din 2016 în SUA, extrădat
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Vladislav Kliușin
Vladislav Kliușin
Ministerul elveţian al justiţiei a anunţat că omul de afaceri rus Vladislav Kliuşin, care are legături cu Kremlinul, a fost extrădat sâmbătă în Statele Unite, informează Reuters.

Ofiţeri de poliţie americani l-au preluat la Zurich şi l-au însoţit în zborul către Statele Unite, unde se confruntă cu acuzaţii de trafic de informaţii, a anunţat ministerul într-un comunicat.

Vladislav Kliuşin a fost arestat în Elveţia în luna martie, în urma unei cereri din partea autorităţilor americane, care au cerut oficial extrădarea lui în aprilie.

Instanțele elvețiene au respins mai multe apeluri de eliberare a lui Vladislav Klyushin, care a lucrat cu Kremlinul și cu ministerele guvernului rus. El a fost reținut în martie la cererea procurorilor federali americani după ce a coborât dintr-un avion privat la Sion, în Elveția, în drum spre o vacanță la schi cu familia sa.

Sâmbătă, agenții americani l-au luat în custodie pe Klyushin pe aeroportul din Zurich pentru un zbor spre SUA, a precizat Departamentul de Justiție elvețian într-un comunicat. Procurorii din Massachusetts susțin că Klyushin a efectuat tranzacții cu informații privilegiate care au implicat zeci de milioane de dolari împreună cu mai mulți complici, potrivit departamentului.

Șeful MI6 spune care este cea mai mare greșeală a Chinei

CIA își alertează spionii din toată lumea printr-o cablogramă neobișnuită

Asasini ruși de elită, trimiși la vânătoare în Europa. Bulgarul Emilian Gebrev, una dintre ținte

Avocatul lui Kliușin, Oliver Ciric, a declarat că clientul său consideră acuzațiile din SUA drept un pretext motivat politic pentru extrădare. Munca lui Klyushin în domeniul soluțiilor IT pentru guvernele rusești înseamnă că deține informații de interes pentru serviciile secrete americane, a susținut Ciric.

Înregistrările contractelor de stat rusești arată că firma M13 a lui Klyushin a furnizat Ministerului Apărării un sistem de monitorizare a presei numit Katyusha. De asemenea, a furnizat servicii Gărzii Naționale, Procuraturii Generale, Ministerului Justiției și primăriei din Moscova.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat în 2016 pentru ziarul Vedomosti că administrația prezidențială a început să folosească serviciul Katiușa pentru a monitoriza social media.  

Vladislav Kliuşin are o mulțime de informații despre interferența rusă în alegerile americane din 2016, au declarat pentru Bloomberg două persoane familiare cu acest caz. 

Unul dintre angajații de rang înalt ai lui Klyushin, Ivan Yermakov, se numără printre cei 12 presupuși agenți GRU acuzați în SUA pentru piratarea alegerilor și este, de asemenea, coacuzat în cazul de insider-trading împotriva lui Klyushin, potrivit documentelor judiciare americane analizate de Bloomberg.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Care sunt autovehiculele pentru care nu se datorează impozit

În anumite situații legea prevede că nu proprietarii...

Motorina continuă să fie mult mai ieftină decât benzina

Până acum câțiva ani, motorina era mai ieftină decât...

De ce americanii vor să interzică TikTok

TikTok și proprietarul rețelei de socializare,...

Porturile belgiene, invadate de mașini electrice chinezești

Consecință a volumului impresionant de producție al...

Bijuterii: Richemont achiziționează grupul italian Vhernier

Gigantul elvețian Richemont, proprietar printre altele...

Rusia intenționează să reia exporturile de benzină

Rusia intenționează să ridice interdicția privind...


pixel