OMS, apel disperat: Nu uitați de pandemia de COVID-19
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
COVID-19
COVID-19
Războiul din Ucraina a acaparat atenția generală, senzația fiind că lumea a uitat că unele țări abia au intrat în valul cinci al pandemiei, iar altele se confruntă cu o creștere a cazurilor noi. 

În acest context, un reprezentat al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a declarat vineri că sfârşitul pandemiei de COVID-19 este încă departe, invocând creşterea recentă a numărului de infectări cu noul coronavirus în cel mai recent buletin săptămânal publicat de această agenţie din cadrul ONU.

OMS a precizat anterior că faza acută a pandemiei de COVID-19 ar putea să se încheie în acest an, dar acest lucru ar depinde, printre alţi factori, de rapiditatea cu care va fi atinsă ţinta de vaccinare a cel puţin 70% din populaţia fiecărei ţări.

Întrebată de un jurnalist prezent la conferinţa săptămânală organizată de OMS la Geneva despre sfârşitul pandemiei, purtătoarea de cuvânt Margaret Harris a spus că aceasta este "departe de a se fi încheiat".

"Acum ne aflăm cu siguranţă la jumătatea pandemiei", a adăugat ea.

După mai mult de o lună de declin, numărul cazurilor de COVID-19 a început să crească din nou la nivel mondial săptămâna trecută, a anunţat OMS, un fenomen marcat de impunerea unor lockdownuri în Asia, în timp ce provincia chineză Jilin depune eforturi mari pentru a controla un nou focar epidemiologic.

O combinaţie de factori se află la baza creşterii numărului de infectări, inclusiv varianta extrem de transmisibilă Omicron şi subvarianta sa BA.2, precum şi anularea măsurilor de sănătate publică şi a restricţiilor privind socializarea în numeroase ţări ale lumii, a precizat OMS. 

Citește și Teama de COVID-19 revine în forță pe piețele europene. Nici un dram de optimism

La începutul acestei săptămâni, China a raportat marţi 5.280 de cazuri de COVID-19 în ultimele 24 de ore, cel mai mare număr de la primul val epidemic înregistrat la începutul anului 2020.

China, unde coronavirusul a fost detectat pentru prima dată la sfârşitul anului 2019, în orașul Wuhan, considerat epicentrul pandemiei, a reuşit să oprească în mare măsură epidemia recurgând la măsuri stricte de izolare, dar tulpina Omicron a provocat apariția în ultimele luni a numeroase focare în întreaga lume.

În ultimele zile, zeci de milioane de locuitori ai celei mai populate ţări din lume au fost plasaţi în carantină la domiciliu, în special în metropola tehnologică Shenzhen, din sudul țării, la porţile Hong Kong-ului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel