Fostul președinte rus Dmitri Medvedev, acum vicepreședintele Consiliului de Securitate al țării, a evocat din nou marți amenințarea unui atac nuclear asupra Ucrainei, afirmând că NATO se va abține să intre direct în conflict de teama unei "apocalipse nucleare".
Dmitri Medvedev, omul care a îndeplinit mereu cu sârguinciozitate ordinele șefului său, președintele Vladimir Putin, a declarat că Rusia are dreptul să folosească, pentru a se apăra, arma nucleară dacă va fi forțată să o facă și că "cu siguranță nu este o cacealma", expresie preluată dintr-o recentă declarație făcută de liderul de la Kremlin în ultimul său mesaj adresat națiunii.
"Să ne imaginăm că Rusia va fi nevoită să folosească cea mai formidabilă armă împotriva regimului ucrainean, care a comis un act de agresiune pe scară largă, periculos pentru însăși existența statului nostru", a spus Medvedev într-un mesaj postat pe rețeaua Telegram.
Aceste remarci se înscriu în terminologia doctrinei rusești în ceea ce privește declanșarea unui atac nuclear: "agresiunea împotriva Federației Ruse cu arme convenționale atunci când însăși existența statului este amenințată".
Dmitri Medvedev, care s-a prezentat cândva ca un reformator dispus să colaboreze cu Statele Unite pentru a liberaliza Rusia, a devenit cel mai ”vizibil” membru al anturajului lui Putin și, de ce nu, purtătorul celor mai înspăimântătoare mesaje și avertismente ale regimului de la Kremlin. De altfel, de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, el a ridicat în mod repetat problema amenințării nucleare.
Citește și Incendii la oțelăria lui Abramovici din Novokuznețk
Citște și Dezertorii ruși, o nouă bătaie de cap pentru Europa. Ce face Turcia
Întrebarea este de ce repetă cu atâta insistență această teză a folosirii armei nucleare de către Rusia? Este doar o tactică menită să calmeze spiritele în societatea rusă, intrată în panică după decretul prezidențial privind mobilizarea parțială? Greu de crezut! În ultimă instanță, nu trimiți oameni pe front pentru ca apoi să le dai de înțeles că ar putea muri nu de gloanțele ”inamicului” ucrainean, ci de bomba nucleară lansată chiar de țara lor.
Prin urmare, poate fi un mesaj pentru Occident, dar de ce să-l reiei periodic? Mijloc de descurajare, de intimidare a adversarului? Posibil, dar mai degrabă este vorba de o încercare de a masca eșecul armatei ruse în Ucraina. Oricum, el vine în contextul referendumurilor desfășurate în republicile autoproclamate din Donbas în vederea enexării acestor teritorii la Rusia. Totuși, poate ar fi bine să se oprească din a repeta același lucru, nu de altceva dar devine penibil.
Washingtonul nu a oferit detalii despre cum ar reacționa dacă Putin ar ordona primul atac nuclear de la loviturile americane asupra Japoniei din 1945. Consilierul pe probleme de securitate națională Jake Sullivan a declarat duminică că SUA vor răspunde decisiv la orice utilizare de către Rusia a armelor nucleare împotriva Ucrainei și a avertizat Moscova de "consecințe catastrofale".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Deficitul bugetar al României...
Gigantul rus Gazprom caută să majoreze preţurile...
Dropshipping-ul câștigă tot mai...
Prețurile petrolului au fost...
BNR a publicat cursul valutar...
OpenAI se confruntă cu probleme tehnice, aplicația...
Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.
Indicatorul de Încredere...
Sindicatul inginerilor de la...
Un studiu publicat de Banca...
În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.