Omul lui Putin evocă scenariul unui atac nuclear împotriva Ucrainei
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Doamne fereste!
Doamne fereste!
A fost premierul Rusiei, acum a devenit omul care lansează scenarii dintre cele mai apocaliptice în privința Ucrainei, un om în care Putin are foarte mare încredere. 

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev, acum vicepreședintele Consiliului de Securitate al țării, a evocat din nou marți amenințarea unui atac nuclear asupra Ucrainei, afirmând că NATO se va abține să intre direct în conflict de teama unei "apocalipse nucleare".

Dmitri Medvedev, omul care a îndeplinit mereu cu sârguinciozitate ordinele șefului său, președintele Vladimir Putin, a declarat că Rusia are dreptul să folosească, pentru a se apăra, arma nucleară dacă va fi forțată să o facă și că "cu siguranță nu este o cacealma", expresie preluată dintr-o recentă declarație făcută de liderul de la Kremlin în ultimul său mesaj adresat națiunii. 

"Să ne imaginăm că Rusia va fi nevoită să folosească cea mai formidabilă armă împotriva regimului ucrainean, care a comis un act de agresiune pe scară largă, periculos pentru însăși existența statului nostru", a spus Medvedev într-un mesaj postat pe rețeaua Telegram.

Aceste remarci se înscriu în terminologia doctrinei rusești în ceea ce privește declanșarea unui atac nuclear: "agresiunea împotriva Federației Ruse cu arme convenționale atunci când însăși existența statului este amenințată".

Dmitri Medvedev, care s-a prezentat cândva ca un reformator dispus să colaboreze cu Statele Unite pentru a liberaliza Rusia, a devenit cel mai ”vizibil” membru al anturajului lui Putin și, de ce nu, purtătorul celor mai înspăimântătoare mesaje și avertismente ale regimului de la Kremlin. De altfel, de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, el a ridicat în mod repetat problema amenințării nucleare.

Citește și Incendii la oțelăria lui Abramovici din Novokuznețk

Citște și Dezertorii ruși, o nouă bătaie de cap pentru Europa. Ce face Turcia

Întrebarea este de ce repetă cu atâta insistență această teză a folosirii armei nucleare de către Rusia? Este doar o tactică menită să calmeze spiritele în societatea rusă, intrată în panică după decretul prezidențial privind mobilizarea parțială? Greu de crezut! În ultimă instanță, nu trimiți oameni pe front pentru ca apoi să le dai de înțeles că ar putea muri nu de gloanțele ”inamicului” ucrainean, ci de bomba nucleară lansată chiar de țara lor. 

Prin urmare, poate fi un mesaj pentru Occident, dar de ce să-l reiei periodic? Mijloc de descurajare, de intimidare a adversarului? Posibil, dar mai degrabă este vorba de o încercare de a masca eșecul armatei ruse în Ucraina. Oricum, el vine în contextul referendumurilor desfășurate în republicile autoproclamate din Donbas în vederea enexării acestor teritorii la Rusia.  Totuși, poate ar fi bine să se oprească din a repeta același lucru, nu de altceva dar devine penibil. 

Washingtonul nu a oferit detalii despre cum ar reacționa dacă Putin ar ordona primul atac nuclear de la loviturile americane asupra Japoniei din 1945. Consilierul pe probleme de securitate națională Jake Sullivan a declarat duminică că SUA vor răspunde decisiv la orice utilizare de către Rusia a armelor nucleare împotriva Ucrainei și a avertizat Moscova de "consecințe catastrofale".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Revolut a ajuns la 10.000 de angajați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de...

Numărul muncitorilor filipinezi urmează să crească cu 50%

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel