OMV Petrom cere asigurări în privința Legii offshore pentru a demara investiția din Marea Neagră
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Christina Verchere, CEO OMV Petrom
Christina Verchere, CEO OMV Petrom
OMV Petrom are nevoie de clarificări legate de stabilitate în ceea ce priveşte prevederile Legii offshore, pentru a demara extracţia de gaze din Marea Neagră, a afirmat, joi, Christina Verchere, CEO al OMV Petrom, în cadrul Romanian International Gas Conference.

"Acest proiect schimbă regulile jocului pentru compania noastră şi pentru întreaga ţară, prin securitatea energetică pe care o conferă şi pentru faptul că transformă ţara în hub regional. Proiectul este esenţial pentru ţară, întrucât producţia offshore de gaze este în declin şi este important să vedem surse noi", a spus Verchere.

Potrivit acesteia, OMV Petrom a devenit operatorul acestui proiect la 1 august, după finalizarea tranzacţiei prin care Romgaz a preluat participaţia ExxonMobil.

"Avem o echipă experimentată de proiect şi avansăm cât putem de repede. Mă bucur să aud că lumea este interesată de viteză, pentru că şi noi am fost interesaţi de viteză ani", a adăugat Verchere.

Ea s-a referit la declaraţia ministrului Energiei, Virgil Popescu, care a spus, miercuri, că OMV Petrom şi Romgaz ar trebui să ia încă din acest an decizia de a investi în gazele din Marea Neagră, având în vedere contextul actual.

"Unde ne aflăm: suntem în procesul de licitaţie şi căutăm să avem parte de clarificări legate de offshore, pe partea de stabilitate, care este unul dintre pilonii fundamentali pentru o investiţie atât de mare. Am spus mereu că este nevoie de 9-12 luni pentru o decizie finală de investiţii, dar vă pot asigura că punem accentul pe viteză", a susţinut reprezentanta companiei petroliere.

Miercuri, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a fost întrebat de jurnalişti dacă OMV Petrom şi Romgaz ar trebui să ia mai repede decizia de investiţii în proiectul Neptun Deep din Marea Neagră, având în vedere contextul.

"Le-am spus tot timpul, mă aştept şi vreau ca declaraţia şi decizia Romgaz şi Petrom să fie luată cât mai repede, să fie nişte declaraţii inclusiv la sfârşitul acestui an. Îmi doresc acest lucru pentru că este o situaţie specială în piaţă. Este nevoie de gaz natural în piaţă şi România poate juca un rol. Eu cred că Legea offshore este suficient de clară. Eu cred că se va lua o decizia până la finalul acestui an", a spus oficialul guvernamental.

El a adăugat că acest lucru ar însemna ca producţia de gaze în acel perimetru să înceapă la finalul anului 2026-începutul anului 2027, moment în care România va fi independentă din punctul de vedere al aprovizionării cu gaze şi va exporta în regiune surplusul.

Pe 28 iulie, Verchere spusese că decizia finală în privinţa investiţiei în proiectul Neptun Deep din Marea Neagră ar putea fi luată la jumătatea anului 2023.

În zăcământul de mare adâncime Neptun Deep s-ar putea afla 100 de miliarde de metri cubi de gaze.

Citește și: Gazele din Marea Neagră. Virgil Popescu, apel către OMV Petrom și Romgaz

OMV Petrom şi Romgaz ar trebui să anunţe în acest an decizia de investiţii în extracţia gazelor din zăcământul de mare adâncime Neptun Deep din Marea Neagră, având în vedere contextul actual de pe piaţa gazelor, a afirmat, miercuri, ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Popescu a participat la Romanian International Gas Conference, organizată de Federaţia Patronală Petrol şi Gaze din România (FPPG). La plecare, a fost întrebat de jurnalişti dacă OMV Petrom şi Romgaz ar trebui să ia mai repede decizia de investiţii în proiectul Neptun Deep din Marea Neagră, având în vedere contextul.

"Le-am spus tot timpul, mă aştept şi vreau ca declaraţia şi decizia Romgaz şi Petrom să fie luată cât mai repede, să fie nişte declaraţii inclusiv la sfârşitul acestui an. Îmi doresc acest lucru pentru că este o situaţie specială în piaţă. Este nevoie de gaz natural în piaţă şi România poate juca un rol. Eu cred că Legea offshore este suficient de clară. Eu cred că se va lua o decizia până la finalul acestui an", a spus oficialul guvernamental.

El a adăugat că acest lucru ar însemna ca producţia de gaze în acel perimetru să înceapă la finalul anului 2026-începutul anului 2027, moment în care România va fi independentă din punctul de vedere al aprovizionării cu gaze şi va exporta în regiune surplusul.

Pe de altă parte, întrebat dacă investitorii vor anunţa în acest an decizia finală, Franck Neel, preşedintele boardului FPPG şi director în cadrul OMV Petrom, a arătat că răspunsul la această întrebare îl poate da Christina Verchere, CEO al companiei, care va fi prezentă joi în a doua zi a conferinţei. Pe 28 iulie, Verchere spusese că decizia finală în privinţa investiţiei în proiectul Neptun Deep din Marea Neagră ar putea fi luată la jumătatea anului 2023.

În zăcământul de mare adâncime Neptun Deep s-ar putea afla 100 de miliarde de metri cubi de gaze. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Ajutoare de urgenţă acordate de Guvern

Pe agenda şedinţei de Guvern de joi se află şi o...

ALROSA a vândut o parte din diamantele sale statului rus

Acțiunile ALROSA au crescut pe fondul informației că...

Rheinmetall, investiție 63 de milioane de euro în Ungaria

Kristóf Szalay-Bobrovniczky, ministrul Apărării din...

Prețul unei clasice genți Chanel a spart pragul de 10.000 €

O geantă clasică a casei de modă Chanel, un model cu...

Moderna primește 750 milioane de dolari de la Blackstone

Moderna a anunțat că divizia ”Știința vieții” de la...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel