Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
"În dosarul în care OMV Petrom SA a fost acuzată de ucidere din culpă şi a fost trimisă în judecată, în rejudecare, instanţa de fond - Judecătoria Ploieşti - s-a pronunţat în sensul că societatea este vinovată de săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă. Societatea a fost condamnată la pedeapsa amenzii penale în cuantum de 1.000.000 lei (250 de zile amendă, suma corespunzătoare unei zile amendă fiind de 4.000 de lei). În ceea ce priveşte latura civilă a dosarului penal, societatea a fost obligată să plătească daune morale familiei victimei în valoare totală de 250.000 euro", se arată în raport.
Decizia nu este definitivă, iar compania susţine că va formula apel.
Acuzaţia se referă la un incident petrecut lângă una dintre sondele societăţii, localizată în Ariceştii Rahtivani în judeţul Prahova, unde victima a fost găsită decedată.
În ianuarie 2016, compania OMV Petrom a fost trimisă în judecată de procurorii Parchetului General pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, în legătură cu un incident din anul 2014, când un băiat de nouă ani a murit după ce a inhalat gaze de la o sondă situată lângă localitatea Ariceştii Rahtivani, judeţul Prahova, sondă care nu avea un gard de protecţie.
OMV despre redevențele la petrol: Am plătit cu 4% mai mult
Potrivit unui comunicat al Parchetului General, la data de 27 februarie 2014, a fost identificat cadavrul minorului F.M.I., la aproximativ 17 cm de capătul liber al unei conducte ce deriva din coloana de exploatare a unei sonde de extracţie a ţiţeiului aparţinând SC OMV Petrom SA, situată la circa de 100 metri de ultima casă a satului Ariceştii Rahtivani, judeţul Prahova, sat în care locuia băiatul.
Din probatoriul administrat în cauză a rezultat că moartea copilului a fost violentă şi s-a datorat insuficienţei respiratorii acute survenite în cursul unei intoxicaţii acute, accidentale, cu gaze de sondă, rezultate în atmosferă prin derivaţia din coloana de exploatare a sondei Ariceştii Rahtivani.
Procurorii au stabilit că inhalarea de către copil a gazelor a fost posibilă întrucât locul în care se aflau ventilul şi capătul derivaţiei din coloana de exploatare a sondei nu era împrejmuit şi nici semnalizat în mod corespunzător, aşa cum OMV Petrom ar fi trebuit să procedeze.
Anchetatorii susţin că, prin nerespectarea dispoziţiilor legale şi a normelor şi măsurilor generale de comportament uman adecvate activităţii desfăşurate - prin neîmprăjmuirea cu gard a beciului sondei - OMV Petrom a permis deschiderea ventilului de la derivaţia din coloana de exploatare a sondei (de către o persoană rămasă neidentificată), făcând posibilă pătrunderea copilului în perimetrul ce ar fi trebuit să fie complet închis şi încuiat, fapt ce s-a soldat cu decesul băiatului, ca urmare a inhalării de către acesta a gazelor eliminate în atmosferă.
În opinia procurorilor, OMV Petrom nu a respectat normele şi măsurile legale privind instalarea unor bariere de protecţie în cazul unor amplasamente nesupravegheate aflate lângă o aşezare umană.
La acea dată, compania a comunicat că va colabora cu organele de urmărire penală şi va depune toate eforturile pentru identificarea persoanei care a deschis ventilul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...