Chirie de 200.000 de euro, atât plătește Ministerul Investițiilor
Adrian Câciu a făcut câteva...
"OMV a alocat deja 500 milioane de euro pentru a finanţa proiectul şi suntem gata să continuăm finanţarea construcţiei", a spus Rainer Seele la un forum energetic organizat la Sankt Petersburg. Şeful OMV a precizat că societatea Nord Stream 2 AG care este responsabilă de acest proiect a construit aproximativ 50 de kilometri din secţiunea offshore a conductei în apele Finlandei şi Germaniei, adăugând că Danemarca, singura ţară care nu a emis încă aprobarea pentru construcţia Nord Stream 2, ar urma să îşi dea acordul anul viitor.
Grupul rus Gazprom livrează gaze naturale Germaniei printr-o serie de conducte amplasate în Marea Baltică, denumite Nord Stream. În 2015, Gazprom şi un grup de companii europene, respectiv E.ON, Wintershall, Shell, OMV şi Engie, au semnat un acord pentru realizarea proiectului Nord Stream-2, ce presupune construcţia a încă două conducte pe lângă cele două deja existente.
Cu o lungime de 1.200 de kilometri, Nord Stream-2 va permite dublarea capacităţii de transport a Nord Stream 1, până la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel că o cantitate mai mare de gaze naturale ruseşti va ajunge direct în Germania via Marea Baltică, fără a mai trece prin Ucraina. Costul total al proiectului este estimat la 9,5 miliarde euro.
Prezent la acelaşi forum, directorul general de la Gazprom, Alexei Miller, a anunţat că grupul rus este gata să înceapă să furnizeze gaze naturale Europei via conducta Nord Stream 2 începând cu 1 ianuarie 2020. Întrebat fiind de ce este nevoie de Nord Stream 2, Alexei Miller a spus că primul gazoduct Nord Stream funcţionează de ceva vreme peste capacitatea planificată, ceea ce înseamnă că este nevoie de o nouă conductă.
"În ultimele 12 luni, Nord Stream 1 a funcţionat la 7% peste capacitate. Reamintesc că această capacitate este de 55 miliarde metri cubi însă graţie unor modificări tehnice putem să exportăm o cantitate uşor mai mare. În ultimele 12 luni, am exportat 59 miliarde metri cubi de gaze naturale via Nord Stream 1. Cererea pentru acest coridor pentru exportul de gaze naturale din Rusia este de peste 100%", a spus Alexei Miller.
Şeful Gazprom a mai spus că lucrările la secţiunea offshore vor fi finalizate în următoarele două luni. "Chiar dacă am avut numeroase dezbateri în legătură cu Nord Stream 2, trebuie menţionat că proiectul TurkStream este înaintea calendarului. Vom termina secţiunea offshore a TurkStream în două-trei luni", a mai spus Alexei Miller.
În luna decembrie 2014, Rusia a anunţat că renunţă la proiectul gazoductului "South Stream", care urma să permită furnizarea de gaze naturale ruseşti spre Bulgaria, Serbia şi Ungaria, via Marea Neagră, în favoarea proiectului "Turkish Stream", care prevede construcţia unei conducte de gaze din Rusia până în Turcia, via Marea Neagră.
Gazprom, primul producător mondial de gaze naturale, asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei. Grupul rus aprovizionează Europa cu gaze naturale prin trei rute principale: conductele din Ucraina, ruta Yamal-Europe, via Belarus şi Polonia, precum şi gazoductul Nord Stream, care face legătura între Rusia şi Germania, via Marea Baltică.
Companiile româneşti nu au contracte de import încheiate direct cu Gazprom, ci cu două firme intermediare, respectiv Imex Oil, o subsidiară a grupului rus Conef, şi WIEE, un joint-venture între Gazprom şi firma germană Wintershall.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Adrian Câciu a făcut câteva...
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...
Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.