ONU creează un comitet consultativ pentru inteligența artificială
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Inteligență artificială
Inteligență artificială
Comitetul reunește 39 de experți în IA din întreaga lume. Mai întâi se va lucra la regulament, cu recomandări concrete la sfârșitul anului.

O echipă de experți chemați să evalueze posibilele riscuri pe care le-ar putea reprezenta pentru umanitate inteligența artificială este o ambiție a Națiunilor Unite (ONU). Secretariatul general a anunțat înființarea unui comitet consultativ de reglementare a AI 

Ideea creării unui astfel de grup de cooperare pe probleme privind AI nu este nouă. În iulie anul trecut, Consiliul de Securitate al ONU a avut deja o primă dezbatere pe această temă. Format din 39 de membri, noul comitet este ar urma să se întrunească pe 27 octombrie.

Giganții digitali, prezenți

Grupul de experți reunește actori din industrie, mediul academic, societatea civilă și instituții publice. În rândurile sale se numără Mira Murati, chief technology officer al OpenAI, compania din spatele ChatGPT, precum și Natasha Crampton, responsabilă cu AI la Microsoft. Prezența acestor mari industriași, ale căror interese în sector sunt multiple, ridică semne de întrebare. „Imparțialitatea va veni de la sine, pentru că am făcut totul pentru a ne asigura că grupul este echilibrat”, a justificat un înalt oficial al ONU.

Crearea unui organism independent împuternicit să informeze despre AI și capabil să facă predicții realiste este ceea ce a menționat Ursula Von der Leyen, președintele Comisiei Europene, în timpul ultimului discurs privind starea Uniunii. Aceeași poveste și în Marea Britanie unde va avea loc în următoarele zile primul summit dedicat reglementării AI, la solicitarea premierului Rishi Sunak. Fostul CEO al Google, Eric Schmidt, a cerut, de asemenea, crearea unui grup similar IPCC pentru a aborda aceste probleme.

Fără putere de decizie

Corpul de experți, care nu are încă o denumire anume, are un simplu rol consultativ. „Comitetul poate face doar recomandări, care pot fi apoi implementate independent de guverne”, explică înalt oficial ONU. Într-un moment în care discursul oficial converge către guvernarea necesară a AI, inițiativele se înmulțesc fără a fi coordonate. 

Obiectivul acestui nou comitet internațional? Suport software precum ChatGPT și Midjourney care generează text sau imagini. „Răspândirea pe scară largă a acestor tehnologii, fără a ține cont de siguranță și securitate, ridică semne de întrebare și îngrijorează în privința integrității informațiilor și la democrație”, a declarat secretarul general al ONU, António Guterres, într-un comunicat de presă.

Principala sarcină a comitetului este, prin urmare, de a obține un consens științific global atât cu privire la problemele, cât și la riscurile IA. În acest sens, primele sale recomandări sunt planificate pentru sfârșitul anului 2023. Va avea cu siguranță un rol-cheie în zorii Summit-ului ONU pentru viitor, programat pentru vara anului 2024.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Tona de cupru, metalul strategic, a depășit 10.000 de dolari

Prețul metalului roșu, element strategic al traziției...

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel