Martin Griffiths, subsecretarul general pentru afaceri umanitare și coordonator al ajutorului de urgență al ONU, s-a declarat încurajat de acest aspect însă a spus că doar acest lucru nu va fi suficient pentru a depăși amenințarea foametei mondiale.
Reprezentantul ONU a menționat că doar deblocarea porturilor ucrainene de la Marea Neagră, care în prezent sunt sub ocupația armatei ruse, este cea mai bună modalitate de a preveni foametea mondială.
"Inspirat de relatările privind reluarea exporturilor de cereale ucrainene prin canalul Marea Neagră-Dunăre. Dar acest lucru nu este suficient. Pe măsură ce lipsa de securitate alimentară din întreaga lume devine din ce în ce mai evidentă, deschiderea rutei Mării Negre este cea mai bună opțiune pe care o avem pentru a învinge foametea globală. Lumea nu poate aștepta", a comentat Martin Griffiths.
Potrivit unui studiu al ONU, Ucraina produce suficiente alimente pentru a hrăni peste 400 de milioane de oameni în fiecare an, astfel că blocarea porturilor îi expune pe acești oameni la riscul de a muri de foame.
"Canalul Bâstroe este un canal de transport extrem de important, care poate deveni un "drum al vieții" pentru acele țări care sunt expuse riscului de înfometare. Acest lucru a devenit posibil datorită eliberării insulei Șerpilor de trupele rusești și a muncii apărătorilor ucraineni. Și continuăm să lucrăm pentru a salva nu doar Ucraina de agresiunea rusă, ci și lumea, pe care Putin o ține ostatică", a adăugat ministrul ucrainean al infrastructurii Oleksandr Kubrakov.
Conform relatărilor oficialilor ucraineni, din cauza blocadei porturilor maritime, care înainte de invazia declanșată de Putin reprezentau aproximativ 80% din exportul de produse agricole ale Ucrainei, acum, alimentele sunt exportate exclusiv prin porturile dunărene, punctele de control feroviar și rutier de la frontierele vestice. Capacitatea de debitare a acestora este în prezent insuficientă pentru a înlocui complet porturile maritime.
În plus, șeful Programului alimentar mondial al ONU a anunțat anterior că ONU primește 40% din grâul din Ucraina pentru programele sale de ajutor alimentar de urgență.
Citește și: Kremlinul, AMENINȚĂTOR: Rusia nu și-a spus încă ultimul cuvânt în Ucraina
Dmitri Peskov, secretarul de presă al liderului de la Kremlin, a preluat, de fapt, avertismentul lansat în ajun de șeful său, Vladimir Putin.
Rusia a folosit doar o mică parte din potenţialul său în "operaţiunea militară specială" din Ucraina, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, cel care de foarte multe ori este nevoit să iasă la rampă pentru a ”face puțină lumină” în declarațiile lui Putin, mai ales când recurge la expresii populare, greu de înțeles corect de cei care nu stăpânesc limba lui Dostoievski.
"Potenţialul Rusiei este atât de mare încât doar o mică parte din el este folosit în operaţiunea specială", a atras atenția Peskov la o conferință de presă. În ajun, Putin i-a invitat, practic, pe occidentali să învingă Rusia "pe câmpul de luptă" din Ucraina, unde, susţine el, Moscova "nu a început încă lucrurile serioase".
"Astăzi, auzim că ei vor să ne învingă pe câmpul de luptă. Ce să zic? Să încerce!", a spus Putin. "Am auzit de mai multe ori că Occidentul vrea să se lupte cu noi până la ultimul ucrainean. Este o tragedie pentru poporul ucrainean. Însă pare că totul se îndreaptă în această direcţie", a adăugat el.
Aceste declaraţii survin în contextul în care SUA şi ţările europene şi-au accelerat în ultimele săptămâni livrările de arme către Kiev, care încearcă să frâneze avansul trupelor ruse în estul Ucrainei. Ministerul rus al Apărării a anunţat vineri că forţele ruse au distrus în timpul nopţii de joi spre vineri, în regiunea Odesa din sudul Ucrainei, două sisteme de rachete anti-navă Harpoon care au fost livrate Kievului de Regatul Unit.
Sistemele de rachete anti-navă de fabricaţie americană se regăsesc între tipurile de arme livrate Ucrainei de către ţările membre ale NATO, de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Deficitul bugetar al României...
Gigantul rus Gazprom caută să majoreze preţurile...
Dropshipping-ul câștigă tot mai...
Prețurile petrolului au fost...
BNR a publicat cursul valutar...
OpenAI se confruntă cu probleme tehnice, aplicația...
Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.
Indicatorul de Încredere...
Sindicatul inginerilor de la...
Un studiu publicat de Banca...
În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.