OPEC desființează tranziția verde: „Renunțarea la petrol este o fantezie”

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Petrolişti sondori
Petrolişti sondori
Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a estimat joi că, cel puţin până în 2050, consumul mondial de petrol va continua să crească, catalogând drept "irealizabilă" o renunţare rapidă la combustibilii fosili, în pofida eforturilor necesare pentru a combate încălzirea planetei, transmite AFP.

În ediţia din 2025 a raportului privind Perspectivele pentru cererea petrolieră mondială, publicat joi, OPEC estimează că consumul de petrol va creşte cu 18,6% între 2024 şi 2050, de la 103,7 milioane de barili pe zi (mbj), până la 123 milioane barili pe zi.

"Nu se întrevede un vârf al cererii de petrol la orizont", a declarat secretarul general al OPEC, Haitham Al Ghais, pentru a sublinia că nu va exista un recul al consumului mondial de petrol în următorii 25 de ani.

În contrast, Agenţia Internaţională a Energiei se aşteaptă ca cererea globală de petrol să atingă un vârf de 105,6 milioane barili pe zi în 2029, pentru ca ulterior să înceapă să scadă uşor, a anunţat luna trecută principalul organism de consiliere al ţărilor industrializate.

Cu toate acestea, în opinia OPEC "realitatea astăzi este că lumea consumă mai mult lemn, petrol, cărbune, gaze, toate formele de energie, decât înainte". Cu excepţia cărbunelui, OPEC se aşteaptă la o creştere a cererii pentru toate sursele de energie, petrolul şi gazele urmând să reprezinte mai mult de 50% din consumul energetic în 2050.

"În ultimii ani, a devenit din ce în ce mai evident pentru numeroşi decidenţi politici că o eliminare rapidă a petrolului şi gazelor este irealizabilă şi de ordinul unei fantasme. Numeroase politici iniţiale pentru ajungerea la neutralitatea emisiilor au promovat calendare nerealiste şi nu au ţinut cont de securitatea energetică, de accesibilitatea financiară sau de fezabilitatea măsurilor. Aceasta stare de spirit este pe cale să se schimbe", a subliniat secretarul general al OPEC.

Organizaţia condusă de facto de Arabia Saudită estimează că cererea globală de energie ar urma să crească cu 23% până în 2050, stimulată de creşterea populaţiei, urbanizarea crescută, cererea mare de electricitate a centrelor de date şi necesitatea de a furniza energie miliardelor de oameni care nu au acces la ea. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Se elimină unele taxe

Schimbare majoră în Codul fiscal: Dispar o serie de obligații 

Se taie contribuții! Guvernul elimină o parte din taxele...

Reprezentanți ai Confederaţiei Patronale Concordia
Wall Street. Foto: Freepik.com
Ilie Bolojan
Port petrolier pe insula Karg
Taxele vamale ar putea fi amânate
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu
Ford

Ford anunţă un program de concedieri voluntare

Ford anunţă un program de concedieri voluntare la uzina...

Steagul Bulgariei
Freepik.com
Freepik.com
Salariu / Foto: pexels.com

Scădere a salariului mediu net. Cifre oficiale de la INS

Câştigul salarial mediu brut în România a scăzut cu...

Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm

Protest în faţa Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor

Sindicaliştii din ANAR protestează, vineri, în faţa...

Foto: Freepik.com
Bitcoin / FOTO: Freepik
Foto: Facebook Alexandru Nazare
Freepik.com
Ministerul Finanțelor
Foto ilustrativ / Foto: Freepik
Blue Air

Blue Air a intrat în faliment

Infinexa a deschis procedura de faliment pentru compania Blue Air Aviation,...

Curs valutar
Consiliul Concurenței / Foto: DCBusiness
Avion / FOTO: Freepik
O nouă zi cu pierderi
Evaziune fiscală / Foto: Freepik
Investiție imobiliară / Foto: Freepik
ASEAN 2025

pixel