OPEC își menține prognoza pentru 2024. Prețul petrolului crește

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Platformă petrolieră / Foto: Chevron
Platformă petrolieră / Foto: Chevron
Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) consideră că anul acesta nu există motive de îngrijorare, astfel că și-a menținut prognoza pentru o creștere relativ puternică a cererii globale de petrol.

În plus, organizația anticipează, pe baza analizelor elaborate nu doar pe baza datelor economice, dar și a prognozelor meteo, că vara aceasta va fi marcată de un consum puternic de carburant. 

În raportul lunar publicat pe site-ul său, OPEC subliniază că, la nivel global, cererea globală de petrol ar urma să înregistreze o creștere de 2,25 milioane barili pe zi (bpd) în 2024 și de 1,85 milioane barili pe zi în 2025. Ambele prognoze rămân neschimbate față de luna trecută.

„Mobilitatea sporită așteptată și călătoriile aeriene în emisfera nordică în timpul sezonului de vară (...) vor susține cererea de combustibili pentru transport și vor stimula creșterea în Statele Unite”, a explicat organizația în raportul citat de agențiile internaționale de presă.

Previziunile sunt mai împărțite decât de obicei cu privire la creșterea cererii de petrol în 2024, în parte din cauza diferențelor în ceea ce privește ritmul tranziției ecologice. Gigantul British Petroleum, spre exemplu, consideră că anul viitor, cererea globală de petrol va atinge vârful.

OPEC+, care reunește OPEC și aliații săi precum Rusia, a implementat o serie de reduceri de producție de la sfârșitul anului 2022 pentru a susține piața. Pe 2 iunie, grupul a decis să-și prelungească acordul de reducere a producției de țiței cu 2,2 milioane bpd până la sfârșitul lunii septembrie și să-l renunțe treptat din octombrie.

Între timp, prețurile petrolului au crescut ușor joi, în condițiile în care stocurile de țiței și de benzină au scăzut după ce rafinăriile din SUA au intensificat procesarea.

Contractele futures pe țițeiul Brent au crescut cu 35 de cenți, sau 0,4%, la 85,43 dolari pe baril. Țițeiul U.S. West Texas Intermediate (WTI) a crescut cu 36 de cenți, sau 0,5%, la 82,47 dolari pe baril.

Stocurile de țiței din SUA au scăzut cu 3,4 milioane de barili, până la 445,1 milioane de barili în săptămâna care s-a încheiat pe 5 iulie, depășind cu mult așteptările analiștilor, potrivit unui sondaj Reuters, care se aștepta la o scădere de 1,3 milioane de barili.

Stocurile de benzină au scăzut cu 2 milioane de barili, până la 229,7 milioane de barili, mult mai mare decât scăderea de 600.000 de barili preconizată analiștii în săptămâna de vacanță din 4 iulie din SUA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un cuplu verifică un contract de asigurare / Foto: Freepik

Despăgubire record de peste 820.000 de lei, plătită în 2023

Cea mai mare despăgubire plătită anul trecut de o...

Oameni de afaceri / Foto: Freepik
Banca Centrală Europeană / Foto: BCE / Flickr
Piețe globale / Foto: Freepik
Elon Musk / Grafica: Oana Pavelescu

Elon Musk riscă o amendă uriașă în Europa

Elon Musk s-ar putea confrunta cu o amendă consistentă,...

Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
pexels.com
foto: pexels.com
Cartierul deafaceri din Moscova / Foto: Freepik
Magazin / FOTO: Freepik
Kristalina Georgieva (FMI)
Sebastian Burduja, de vorbă cu Bogdan Chirieac
Christine Lagarde / FOTO: Facebook
Kristalina Georgieva

Șefa FMI, apel la cooperare „în aceste vremuri tulburi”

Directoarea generală a Fondului Monetar Internațional...

Termocentrala

Termoenergetica anunță când încep testele la cald

Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti (CMTEB) a...

Agenție BRD
Euro / sursa foto: Freepik.com
Transelectrica
Bursa
Parlament
BNR
Aur / FOTO: Nord Gold

Aurul cochetează cu noi recorduri într-un context tensionat

Aurul s-a apropiat, joi, de valorile record înregistrate...

Warren Buffett
foto: pexels.com
Astronaut / FOTO: Freepik

Prada, Casa de modă din spatele noilor costume de astronaut

O nouă provocare pentru Casa de modă și rezultat al...

Influencer / Foto: Freepik
Platforma marina / Foto: Freepik

pixel