Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol ar urma să prognozeze o creștere mai mică în 2024 decât în 2023, de 2,35 milioane de barili pe zi (bpd), sau 2,4%.
Această rată ar fi totuși mult peste media anuală din ultimul deceniu, cu excepția anilor COVID, și mai mare decât previziunile Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), care estimează o încetinire semnificativă a creșterii cererii în 2024, până la 860.000 bpd.
OPEC și AIE au fost în dezacord în mai multe rânduri în ultimii ani, OPEC criticând AIE pentru că a făcut previziuni considerate iresponsabile și, prin urmare, supuse revizuirii.
Creșterea cererii este un indiciu al forței probabile a pieței și este utilizată în deciziile luate de OPEC și aliații săi în ceea ce privește producția. În iunie, OPEC+ și-a prelungit restricțiile de aprovizionare până în 2024 pentru a susține piața, în condițiile în care temerile legate de slăbirea cererii au cântărit asupra prețurilor.
Trei surse din cadrul OPEC au declarat că, deși creșterea cererii va slăbi probabil, încetinirea nu va fi atât de profundă precum se temea AIE.
"Este de așteptat ca în 2024 creșterea cererii de petrol să fie mult mai mică decât în 2023", a declarat una dintre sursele cartelului, adăugând că aceasta ar putea fi cuprinsă între 1,5 și 1,7 milioane de bpd.
OPEC este așteptată să publice primele previziuni pentru 2024 în raportul său lunar din 13 iulie.
În cadrul unei conferințe desfășurate săptămâna aceasta, înalți oficiali din țările Opec, precum Amin Nasser, directorul general al Saudi Aramco, și-au exprimat optimismul cu privire la perspectivele cererii, în ciuda obstacolelor economice.
"Asia este în creștere rapidă. Numai în China, între 2019 și 2023, creșterea va fi de trei milioane de bpd, iar în India de un milion de bpd", a spus el.
Previziunile privind cererea de petrol sunt adesea nevoiți să facă revizuiri semnificative din cauza schimbărilor în perspectivele economice și a incertitudinilor geopolitice, care în acest an au inclus ridicarea de către China a măsurilor de reținere a coronavirusului și creșterea ratelor dobânzilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Un studiu publicat de Banca...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Președinta Comisiei Europene,...
China a stabilit un nou record...
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Ilie Bolojan a anunţat planul...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...