OPEC+. Putin, în negocieri cu prințul saudit Mohammed bin Salman
Autor: Matei Ion | 30 ian 2023, 17:31
Vladimir Putin și Mohammed bin Salman / Foto: Kremlin.ru
Vladimir Putin și Mohammed bin Salman / Foto: Kremlin.ru
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, și prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman au discutat telefonic despre OPEC+ înainte de reuniunea comitetului alianței, care va avea loc miercuri.

Cei doi lideri au discutat despre "cooperarea în cadrul OPEC+ pentru a asigura stabilitatea pieței globale a petrolului", potrivit unei declarații de luni a Kremlinului. De asemenea, au discutat despre cooperarea bilaterală în sectoarele politic, comercial, economic și energetic.

Convorbirea telefonică a avut loc cu doar două zile înainte ca un comitet consultativ al miniștrilor din cadrul Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații săi să se reunească pentru a revizui politica de producție. Săptămâna trecută, delegații din grup au declarat în privat că nu se așteaptă ca acest comitet să recomande vreo schimbare.  

Delegații OPEC+ se așteaptă ca organizația să recomande o producție stabilă

Delegații OPEC+ au declarat că se așteaptă ca un comitet consultativ al miniștrilor să recomande menținerea neschimbată a nivelurilor de producție de petrol atunci când se vor reuni săptămâna viitoare, pe fondul unei timide reveniri a cererii globale.

Arabia Saudită și partenerii săi vor organiza o revizuire a nivelurilor de producție la 1 februarie, după ce au convenit reduceri semnificative la sfârșitul anului trecut pentru a menține piețele mondiale de țiței în echilibru. Delegații din grup au declarat în privat că se așteaptă ca grupul de miniștri să mențină status quo-ul, în așteptarea unor clarificări cu privire la redresarea consumului în China și la impactul sancțiunilor asupra ofertei rusești.

Prețurile internaționale ale petrolului au urcat în ultimele două săptămâni, apropiindu-se de 90 de dolari pe baril, în condițiile în care China - cel mai mare importator de petrol din lume - renunță la aproape trei ani de restricții stricte anti-Covidiu. Cu toate acestea, calea de redresare rămâne incertă, în condițiile în care țara se confruntă cu o reapariție a cazurilor de viroze, ceea ce a determinat Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații săi să rămână conservatoare.

Sancțiunile Uniunii Europene

În același timp, OPEC+ așteaptă să vadă impactul deplin al sancțiunilor Uniunii Europene asupra Rusiei, țară membră, din cauza invaziei sale în Ucraina. Măsurile care vizează vânzările sale de țiței au intrat în vigoare în decembrie, iar restricțiile privind comerțul său cu produse rafinate vor sosi luna viitoare, dar până acum livrările rusești au fost surprinzător de rezistente.

"OPEC+ pare din ce în ce mai probabil să mențină nivelurile de producție neschimbate chiar și după reuniunea programată", a declarat Raad Alkadiri, analist la consultantul Eurasia Group, într-un raport. "Prețurile s-au consolidat, oferta rămâne restrânsă, iar nivelurile semnificative de incertitudine prevalează atât pentru ofertă, cât și pentru cerere." 

O decizie de menținere a stabilității de către Comitetul ministerial mixt de monitorizare, atunci când se va reuni online săptămâna viitoare, ar fi în concordanță cu semnalele transmise de înalții oficiali din cadrul Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol.

Optimism prudent

Secretarul general al OPEC, Haitham Al-Ghais, a declarat la începutul acestei luni că este "optimist cu prudență" în ceea ce privește economia globală, în condițiile în care revenirea incipientă din China este temperată de slăbiciunea din economiile avansate. Ministrul saudit al energiei, prințul Abdulaziz bin Salman, a insistat luna trecută că OPEC+ va fi "proactivă și preventivă" pentru a menține piețele în echilibru.

"Toate semnele indică faptul că Arabia Saudită încearcă să rămână deocamdată cu politica de preempțiune și să mențină constrângerile de producție până când vor exista indicii clare că există o cerere suficientă pentru o ofertă suplimentară", a declarat Helima Croft, șefa strategiei de mărfuri la RBC Capital Markets LLC. 

Analiștii de la Goldman Sachs Group Inc. și Energy Aspects Ltd. prevăd că OPEC+ va începe să inverseze restricțiile de aprovizionare - în mod oficial de aproximativ 2 milioane de barili pe zi - și să crească producția abia în a doua jumătate a anului, când accelerarea cererii va înăspri piața. Alianța formată din 23 de națiuni urmează să se reunească la sediul OPEC din Viena la începutul lunii iunie pentru a revizui nivelurile de producție pentru restul anului 2023.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Apple a lansat serviciu ”cumpără acum pătești mai târziu”

Apple a lansat marți serviciul său "cumpără acum,...

Tesla și General Motors, suspectate de muncă forțată

Senatul american face presiuni asupra producătorilor de...

Portugalia elimină TVA pentru produsele alimentare de bază

Confruntat cu creșterea prețurilor, guvernul portughez a...

Prețul carburanţilor în România - 28 martie 2023

Prețul benzinei și al motorinei în România, 28 martie...

Crossuri externe