Operațiune secretă. Cum a decis Donald Trump asasinarea lui Soleimani
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Doar câteva persoane au fost la curent cu intențiile lui Trump
Doar câteva persoane au fost la curent cu intențiile lui Trump
Președintele american, Donald Trump, a luat decizia de lichidare a generalului iranian Qassem Soleimani după atacul asupra bazei americane a SUA din Irak, din ultima parte a lunii decembrie, informează agenția Bloomberg. Detaliile operațiunii au fost dezbătute în mare secret cu doar câțiva consilieri de încredere. Unii dintre angajații Casei Albe nu au știut nimic.

Pe durata Sărbătorilor de iarnă, echipa președintelui Trump a dezbătut, prin canale de comunicații protejate, posibilitatea lansării unui atac cu rachetă pentru asasinarea generalului iranian Qassem Soleimani, au precizat sursele agenției Bloomberg.

Potrivit acestora, Trump a luat hotărârea de a organizare a operațiunii după atacul din 27 decembrie asupra bazei militare americane din Irak, soldat cu moartea unui militar. Imediat, liderul de la Casa Albă a cerut unui număr restrând de consilieri să gândească planul unei lovituri aeriene.

Printre aceștia s-a aflat consilierul pe probleme de securitate națională, Robert O'Brien, secretarul de stat Mike Pompeo, care și-a anulat, în acest context o deplasare în străinătate, și vicepreședintele Mike Pence. Interlocutorii Bloomberg au precizat că, până la incident, administrația Trump s-a adresat Franței și altori aliați cu rugămintea de a avertiza Teheranul în legătură cu uciderea cetățenilor americani.

Citește și Perspectivă înspăimântătoare: Iranul se pregătește de război cu SUA, de zeci de ani

În timp ce administrația americană planifica atacul, Trump a respectat programul de vacanță, ca și cum nimic nu se întâmpla. Una dintre sursele Bloomberg a precizat că militarii americani nu l-au monitorizat direct pe Soleimani, dar atacul cu rachetă a fost lansat în momentul în care serviciile speciale au anunțat că, după toate probabilitățile, oficialul iranian se află pe aeroportul din Bagdad.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel