Operațiunea specială ”Taurul de pe Wall Street”, simbolul puterii financiare
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Mai tare ca-n filme
Mai tare ca-n filme
După prăbușirea pieței bursiere din 1987, sculptorul italo-american Arturo di Modica a decis să creeze o statuie care să personifice forța și puterea american de a depăși criza. Di Modica a considerat că realizarea acestei lucrări este o obligație de onoare: în tinere, el a lucrat la Veneția, fără prea mult succes, dar, odată mutat în Statele Unite, el a devenit un nume.

Și s-a apucat de treabă. A făcut mai multe schițe și, într-un final, a ales-o pe cea considerată de el cea mai potrivită. A decis să creeze un taur: în argoul bursier, acest animal puternic înseamnă un jucător în ascensiune, adică simbolizează o piață în creștere. Statuia „Charging Bull” are o lungime de aproximativ 5 metri și cântărește 3,2 tone.

Arturo a lucrat la opera lui timp de doi ani și s-a gândit mult în ce loc să o plaseze. Problema e că artistul a dorit să fie o surpriză, un cadou oferit orașului și locuitorilor săi, motiv pentru care a ținut totul secret, nu s-a consultat cu mai marii Bursei americane. Cum să facă să-i iasă planul?

Simplu: a pus la punct o întreaga operațiune specială. Câteva nopți a urmărit patrulele poliției, a întocmit un grafic al deplasării lor, a învățat care sunt obiceiurile polițiștilor câteva nopți. Apoi a făcut planul de atac. 

În ziua de Crăciun a anului 1989, Di Modica, a adus în secret, împreună cu asistenții săi și câteva ajutoare, statuia la Bursa de Valori de pe Wall Street. Surpriză însă: peste zi, exact în punctul ales de artist se ridica falnic un brad de Crăciun. Planul lui părea să se năruie: mai erau patru minute până la trecerea patruleai. Avea nevoie de o decizie rapidă. „Pune taurul sub pom - acesta este cadoul meu”, a cerut el.

Citește și Escrocherie URIAȘĂ! Japonezul care a avut totul și a rămas cu nimic

Apariția taurului a devenit imediat un eveniment mediatizat. A apărut chiar și pe prima pagină a cotidianului New York Post. Sculptorul a avut cele mai bune intenții, dar la început darul său nu a fost apreciat - autorităților și șefilor bursei nu le-a plăcut faptul că „Taurul” a apărut fără știrea lor. În plus, așa cu era așezat, în mijlocul străzii, practic, el creat probleme de trafic. Deci, până seara, poliția adus o macara și a dus opera într-un depozit din Queens.

Ce să vezi însă, dar publicului i-a plăcut „Taurul” - cetățenii care au reușit să-l vadă au organizat proteste, iar curând statuia a fost returnată. Iar de această dată, a fost instalată într-un loc ușor diferit - pe Bowling Green Square, lângă Wall Street. De atunci, „Charging Bull” a devenit unul dintre semnele distinctive ale New York-ului. A devenit un simbol al puterii financiare americane.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Preţul cafelei nu va scădea prea curând. Care sunt motivele

Veşti proaste pentru iubitorii cafelei.

Valoarea acordului Aramco - FIFA, pusă la secret

FIFA a anunţat acordul global cu Aramco.

Programul magazinelor Carrefour de 1 Mai şi Paşte 2024

Programul magazinelor Carrefour în perioada...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel