Oportunităţi de finanţare pentru mediul rural, antreprenori şi autorităţi locale
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Comisia Europeană a lansat, marţi, un nou ghid interactiv care cartografiază toate oportunităţile de finanţare disponibile la nivelul UE pentru zonele rurale, informează un comunicat de presă al executivului comunitar.

Setul de instrumente pentru mediul rural reuneşte oportunităţi de finanţare din 26 fonduri diferite ale UE, de la politica agricolă comună la fondurile de coeziune, Orizont Europa şi Mecanismul de redresare şi rezilienţă. În doar câteva click-uri, antreprenorii din mediul rural şi autorităţile locale pot găsi cele mai bune fonduri disponibile pentru a-i ajuta să îşi dezvolte proiectul.

Acest portal cuprinzător lansat recent către iniţiativele de finanţare şi de sprijin ale UE disponibile pentru zonele rurale din UE urmăreşte să le ofere solicitanţilor cunoştinţele şi instrumentele necesare pentru a răspunde nevoilor locale. Beneficiarii pot fi autorităţi locale, instituţii, întreprinderi, asociaţii şi persoane fizice.

"Salut călduros lansarea setului de instrumente pentru mediul rural al UE, care face ca finanţarea UE să fie deschisă, accesibilă şi practică pentru comunităţile rurale. Utilizând acest set de instrumente, cetăţenii din mediul rural pot elibera noi resurse şi pot debloca noi oportunităţi pentru comunităţile lor. Încurajez toate autorităţile locale, grupurile comunitare şi liderii mediului de afaceri din zonele noastre rurale să colaboreze cu acest set de instrumente şi să exploreze modul în care UE îşi poate finanţa viitorul", a declarat comisarul pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski.

Noul instrument oferă traduceri automate în toate limbile UE. Un dispozitiv interactiv de identificare a finanţării le permite utilizatorilor să filtreze schemele existente pe baza mai multor criterii: rolul sau organizarea acestora; activitatea pe care doresc să o pună în aplicare (de exemplu, îmbunătăţirea infrastructurii, abordarea provocărilor societale, consolidarea economiei locale, sporirea rezilienţei la schimbările climatice şi a durabilităţii); tipul de sprijin pe care îl caută: granturi, instrumente financiare (cum ar fi împrumuturi şi garanţii) sau asistenţă tehnică servicii de consiliere similare, formare, programe de mentorat, reţele de sprijin etc.

După restrângerea alegerii la opţiunile cele mai relevante, informaţiile-cheie privind programele şi iniţiativele actuale sunt disponibile imediat în fişele informative care pot fi tipărite. Acestea explică modul în care fiecare opţiune este relevantă pentru zonele rurale şi includ detalii practice, linkuri către cereri de propuneri şi puncte de contact relevante.

Setul de instrumente pentru mediul rural oferă, de asemenea, orientări ample cu privire la modul în care pot fi valorificate la maximum oportunităţile disponibile. Utilizatorii pot fi inspiraţi şi pot explora o gamă largă de exemple şi studii de caz, descoperind modul în care fondurile şi mecanismele de sprijin ale UE au fost deja puse în aplicare cu succes în zonele rurale din întreaga UE. Multe poveşti inspiratoare sunt afişate pe o hartă care poate fi accesată - de exemplu, în România, fondurile UE au cofinanţat înfiinţarea unei fabrici de jucării din lemn care exportă acum în întreaga lume şi a creat mai multe locuri de muncă.

Secţiunea Resurse oferă documente de orientare, rapoarte şi manuale privind oportunităţile de finanţare din partea UE pentru sectoare specifice, inclusiv banda largă, cultura, educaţia, energia, mediul şi turismul. Alte materiale generale pot fi consultate pe paginile "Întrebări frecvente" şi " About".

Zonele rurale ale UE acoperă 83% din teritoriul UE şi găzduiesc 30% din populaţia UE. În 2021, Comisia Europeană şi-a prezentat viziunea pe termen lung pentru zonele rurale ale UE, identificând provocările şi preocupările cu care se confruntă acestea, precum şi numeroasele oportunităţi de care dispun. Pe lângă toate fondurile UE care contribuie la sprijinirea zonelor rurale prospere, viziunea se bazează, pentru punerea sa în aplicare, pe doi piloni care se completează reciproc: planul de acţiune rurală şi Pactul rural. Planul de acţiune propune patru domenii de acţiune pentru ca Comisia Europeană să stimuleze zone rurale ale UE mai puternice, conectate, reziliente şi prospere. Pactul rural este un cadru de cooperare între autorităţile şi părţile interesate care doresc să acţioneze pentru dezvoltarea rurală la nivel european, naţional, regional şi local.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

Cât cheltuie românii pentru masa de Paşte (Studiu)

În fiecare an, apropierea perioadei festive aduce cu...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel