Oportunitățile de investiții, greu de identificat în Europa

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Investiții / FOTO: Freepik
Investiții / FOTO: Freepik
În timp ce Europa va investi 300 de miliarde de euro pentru a susține inteligența artificială, investitorii se confruntă cu dificultăți în a identifica actori listati cu potențial mare.

Deși Europa înregistrează un anumit decalaj față de Statele Unite și China în cursa pentru inteligența artificială, dinamica ar putea să se schimbe datorită unor inițiative politice puternice. Săptămâna aceasta, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat un plan de investiții de 200 de miliarde de euro pentru a încerca să transforme Europa într-„unul dintre principalele continente ale IA”. 

Nu este aceeași cultură 

Totuși, pentru un investitor, poate fi complicat să identifice viitoarele „perle” ale IA în Europa, deoarece este greu de găsit actori listați de talie mică sau medie. „Este dificil să identifici în Europa firmele mici și mijlocii a căror activitate este legată de inteligența artificială”, observă Ciaran Callaghan, responsabil de cercetarea acțiunilor europene la Amundi. Motivul? Europa nu a dezvoltat aceeași cultură a inovației și investițiilor tehnologice precum Statele Unite și China.

„Se vede că este mult mai complicat să găsești valori mici, perle listate pe bursă în Europa în acest domeniu, pentru că atunci când vine vorba de a căuta finanțări pentru inovație, aceste companii se îndreaptă spre Statele Unite, unde listează companii europene pe Nasdaq, de exemplu”, explică Roland Kaloyan, responsabil de strategia acțiunilor europene la Société Générale CIB.

Potențial de creștere

În ciuda acestor provocări, mai multe companii cu capitalizare mică și medie listate pe bursele din Europa se remarcă prin potențialul lor de creștere. OVHcloud, a cărei capitalizare bursieră a scăzut la jumătate din sfârșitul anului 2022, este un jucător major în domeniul serviciilor cloud europene și joacă un rol esențial în infrastructurile de inteligență artificială. LightOn oferă o tehnologie de procesor optic destinată calculului pentru inteligența artificială. De la listarea sa pe bursă în noiembrie 2024, acțiunile sale s-au dublat. Compania italiană Carel (-7% de la sfârșitul anului 2022 pe bursă) este expertă în sisteme de răcire pentru centrele de date, un sector esențial pentru creșterea IA.

SUSS MicroTec, a cărei valoare bursieră s-a triplat în doi ani, este o companie germană care furnizează echipamente de prelucrare pentru microstructurarea în industria semiconductorilor. Grupul olandez BE Semiconductor, care a văzut cum acțiunile sale s-au dublat de la sfârșitul anului 2022, este considerat un lider în domeniul „hybrid bonding”, o tehnologie revoluționară în fabricarea circuitelor integrate. În final, Soitec (-60% pe bursă de la sfârșitul anului 2022), specialist francez în materiale pentru semiconductori, joacă și el un rol esențial în ecosistemul IA, chiar dacă nu este un actor direct în acest domeniu.

Totuși, chiar dacă există posibilitatea de a descoperi câteva companii promițătoare, acestea sunt greu de găsit, iar identificarea lor rămâne o sarcină dificilă. „Astăzi, găsim în special companii promițătoare în afaceri nelistate”, observă Roland Kaloyan. Dincolo de investiții, poate fi și o direcție de explorat pentru responsabilii politici europeni: crearea unor condiții atractive pentru ca firme precum Mistral AI, pe care Emmanuel Macron a promovat-o ca pe un campion al inteligenței artificiale, să fie listate în Europa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

ANAF
Energie verde / Foto: Freepik
Ilie Bolojan, în Parlamentul României / Foto: George Călin / Inquam Photos

România, în topul celor mai mari prețuri la energie

Prețurile la energie electrică continuă să varieze...

Intrarea în salina Praid / Foto: Alex Nicodim / Inquam Photos
OPEC
Caniculă
Camioanele care au fost depistate de Poliția de Frontieră
Trafic oprit pe Podul Prieteniei
Freepik.com
Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă
Pompieri
Grafică: Oana Pavelescu
Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Andrei Badalov
Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Titluri de stat Fidelis
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
ROBOR
Ilustrație: Oana Pavelescu

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.


pixel