Ora adevărului pentru patru din cei Șapte Magnifici
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
La bursă / FOTO: Freepik
La bursă / FOTO: Freepik
Tesla, Meta, Microsoft și Alphabet își vor publica, săptămâna aceasta, rezultatele trimestriale, într-un moment în care tema inteligenței artificiale nu mai agită bursele.

Cei Șapte Magnifici care reprezintă, numai ei, 30% din indicele S&P 500, a scăzut cu 8% săptămâna trecută, cu o depreciere de peste 13% a Nvidia, cea mai emblematică valoare a bursei de aproape un an. 

Săptămâna aceasta, 178 de companii mari din S&P 500 își vor publica cifrele trimestriale de la sfârșitul lunii martie, inclusiv patru dintre cei Șapte Magnifici: Tesla, marți după închiderea cotațiilor pe Wall Street, Meta (Facebook), miercuri seara, Microsoft și Alphabet (Google), joi. Miza este mare deoarece aceste acțiuni vedetă ale inteligență artificială (AI), o temă cheie a bursei din 2023, contribuie semnificativ la creșterea indicelui american. În 2023, fără contribuția lor, S&P 500 nu ar fi crescut cu 24%, ci doar cu 12%.

Într-o lume în care creșterea economică reală scade - așa cum s-a întâmplat de la pandemia de Covid - creșterea de două cifre titlurilor acestor giganți la nivel mondial atrage investitori. Microsoft, evaluată la aproape 3.000 de miliarde de dolari, este cea mai mare capitalizare din lume, înaintea Apple (care își va publica rezultatele pe 2 mai). Alphabet ocupă locul 3 în listă, urmată de Nvidia și Amazon. Tesla, ale cărei acțiuni au scăzut cu 64% de la recordul din noiembrie 2021, a coborât, pe de altă parte, pe locul 18 în clasament.

Aceste acțiuni au devenit atât de esențiale pentru bursă încât, de anul trecut, au propriul indice Bloomberg; de la începutul anului 2020, el a crescut cu 300%, în timp ce S&P 500 a progresat, în același interval de timp, cu puțin mai mult de 50%. În același timp, cei Șapte Magnifici reprezintă aproape 30% din S&P 500, așa că, pe o piață atât de concentrată, nu au dreptul să dezamăgească așteptările investitorilor. Cu toate acestea, de săptămâna trecută, încrederea investitorilor s-a zdruncinat.

Nvidia, care proiectează cele mai puternice cipuri de calcul din lume, vedetă printre acțiunile vedete ale AI, a scăzut cu peste 13% săptămâna trecută, cea mai mare scădere - performanță săptămânală din ultimii doi ani. O primă lovitură a venit miercuri, după publicarea de către producătorul olandez de mașini de fotolitografie pentru industria semiconductoarelor, ASML, a rezultatelor financiare dezamăgitoare pentru primul trimestru.

Vânzările furnizorului indirect al Nvidia (își vinde utilajele turnătorii taiwaneze TSMC căreia americanul își subcontractează producția) s-au contractat mai mult decât se aștepta în primele trei luni ale anului (-27% pe un an, la 5,29 miliarde de euro, știind că anul 2023 fusese excepțional). În ceea ce privește comenzile noi (-60% față de trimestrul precedent), acestea au fost semnificativ mai mici decât așteptările analiştilor financiari.

„Piețele cheie precum Statele Unite și Taiwan – care cumpără cele mai avansate mașini – au dat semne de slăbiciune, în timp ce China a realizat aproape jumătate din venituri cu produse mai puțin avansate”, a rezumat Ipek Ozkardeskaya la acea vreme, analist la Swissquote Bank. Aceste rezultate „au ridicat câteva întrebări cu privire la sustenabilitatea cererii de la producătorii de cipuri și la viitorul creșterii stocurilor AI. » Și, din păcate pentru Bursă și Nvidia, care nu își vor publica conturile trimestriale timp de o lună (22 mai), copia lansată joi de TSMC nu a spulberat temerile: cel mai mare producător de cipuri din lume, care furnizează și Apple, a sugerat, prin prognoza sa, că cea mai mare parte a investițiilor în capacitate a trecut, deși a indicat că AI va continua să-și conducă veniturile și profiturile în acest an.

„Nvidia a scăzut vineri cu 10%, contribuind la jumătate la pierderea de 0,88% din S&P 500”, notează Jim Reid, strateg la Deutsche Bank, în aceeași zi în care compania de servere Super Micro Computer, client al Nvidia, s-a prăbușit cu peste 20% pe S&P 500. Explicația? Tocmai anunțase când va publica rezultatele, dar fără a furniza pieței vreun indiciu. „Când o întreprindere nu face un pre-anunț pozitiv, înseamnă că este de rău”, a explicat Wells Fargo.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...

Turcia anunţă suspendarea relaţiilor comerciale cu Israelul

Turcia a decis să oprească relațiile comerciale cu...

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Știri despre: Cheltuieli de Paști; Temerile...

Slănic, stradă surpată. Evacuare extinsă, decisă de prefect

Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, a anunţat...

Rezervele valutare ale BNR s-au redus

Banca Națională a României a prezentat ultimele cifre. 

Ucraina caută cumpărători pentru zahărul său

Ucraina îşi va epuiza luna viitoarea cota de export de...

Un miliard de euro pentru un coniac!

Cea mai importantă tranzacție din istoria companiei...


pixel