Orașele inteligente devin orașe-fantomă. Un fenomen global
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Se investesc sute de miliarde de dolari
Se investesc sute de miliarde de dolari
Despre Songdo, orașul inteligent din Coreea de Sud, construit pe o suprafață de 600 de hectare, se spune că este o mare dezamăgire. Deși, aici, gunoiul este aspirat automat și transportat prin conducte suberane, unde stâlpii de iluminat sunt echipați cu senzori pentru monitorizarea traficului, iar blocurile de locuințe dispun de lifturi care coboară singure să-i întâmpine pe oaspeți când se înregistrează venirea unor autoturisme. 

Orașul a fost conceput la sfârșitul anilor 1990, devenind un model pentru alte țări. Dar după mai bine de 15 ani de când a fost dat, parțial, în folosință, Songdo nu este finalizat, iar investitorii, care nu și-au amortizat cheltuielile, au abandonat proiectul. Puținii locuitori care au rămas să locuiască aici se simt acum izolați, captivi și vor să plece. Cu fiecare an, Songdo se transformă într-un oraș fantomă.

Cu toate acestea, astfel de așezări înalt tehnologizate și proiectate, de regulă, de aceleași companii internaționale, apar din Kenia până în Kazahstan. India a promit să construiască 100 de ”orașe inteligente”, în timp ce în Africa s-au cheltuit 100 de miliarde de dolari pentru cel puțin 20 de proiecte similare. La rândul ei, China și-a propus 500 de asemenea orașe inteligente.

Citește și Arma secolului 21. Orașele, cele mai expuse la atacuri

Necesitatea creării de noi orașe este mai mult decât evidentă. Potrivit estimărilor Organizației Națiunilor Unite, până în 2050, 68% din populația lumii va trăi în mediul urban. Dar nu oricine își poate permite să se stabilească în astfel de orașe. În Forest City, proiect estimat la 100 miliarde de dolari și care ar urma să fie ridicat în partea de sud a Malaeziei, se vor amenaja locuințe pentru 700.000 de oameni. Dar apartamentele sunt mult prea scumpe pentru majoritatea locuitorilor țării. Iar povestea se repetă aproape în orice alt oraș inteligent.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...

CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la...

Miliardarul care râvnește la Royal Mail, Poșta britanică

Este vorba de miliardarul ceh Daniel Kretinsky care a...

Recordul de vizitatori, doborât: Japonia se întrece pe sine

Japonia nu se poate lăuda cu plaje întinse și însorite....

INS. Scădere majoră a industriei extractive

Cifra de afaceri din industrie a crescut cu 5,4% în...


pixel