OTP anticipează o creștere a PIB-ul României de 3% în 2019

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Există și riscul unor efecte negative
Există și riscul unor efecte negative
Produsul Intern Brut al României va înregistra în acest o creştere de 3%, şi, la fel ca în anii anteriori, consumul gospodăriilor populaţiei ar putea fi principalul motor al creşterii economice, conform unei analize realizate de OTP Asset Management. 

"Ne aşteptăm ca în anul 2019 investiţiile să înregistreze un avans modest, deoarece efectul pozitiv al absorbţiei fondurilor europene şi presiunea asupra companiilor de a îmbunătăţi productivitatea ar putea fi compensate, parţial, de investiţii mai reduse în sectorul energiei, telecomunicaţiilor şi financiar. Nivelul actual al ratelor de referinţă BNR, împreună cu gestionarea prudentă a lichidităţilor, ar putea rămâne la acelaşi nivel în anul 2019. Cu toate acestea, pe termen mediu ar putea fi necesară o creştere modestă a ratei dobânzii pentru a menţine inflaţia bine ancorată de ţintă. Politicile fiscale pro-ciclice şi neortodoxe, precum şi deficitul de cont curent relativ ridicat şi în creştere, semnalează acumularea de vulnerabilităţi. Prin urmare, este de aşteptat ca BNR să rămână în continuare deosebit de vigilentă", susţin analiştii băncii.

Aceştia sunt optimişti în ceea ce priveşte evoluţia fondurilor de obligaţiuni în lei în perioada următoare, având în vedere oportunităţile oferite de swap-urile EURRON.

Efecte negative 

"Piaţa locală de capital va rămâne puternic influenţată de doi factori extrem de importanţi. Pe de o parte, deficitul bugetar prognozat pentru anul 2019 va face ca acţionarul majoritar al companiilor de stat să solicite din nou dividende generoase acestor companii. Pe de altă parte, implicaţiile modificării sistemului actual de funcţionare a Pilonului II de Pensii administrate privat sunt foarte greu de cuantificat în prezent, dar dacă forma actuală va fi modificată drastic, vor avea efecte negative pe termen scurt şi mediu. În aceste condiţii, este de aşteptat ca obiectivul României de trecere la statutul de piaţă emergentă să se îndepărteze pe termen nedefinit", se menţionează în analiză.

La nivel global, analiştii OTP Asset Management se aşteaptă ca, pe parcursul anului 2019, ritmul de creştere economică să se diminueze în continuare în toate economiile cheie ale lumii, fără a intra însă într-o adevărată recesiune în acest an. Mai mult decât atât, aceştia consideră că o viitoare recesiune ar putea fi mai puţin severă decât cea din 2008.

Citește și FMI revizuiește în scădere evoluția economiei românești

În ceea ce priveşte Europa Centrală şi de Est, credem că cererea internă puternică, alimentată de condiţiile favorabile ale pieţei muncii, precum şi fondurile europene pot oferi suficient sprijin pentru o creştere robustă în acest an, însă o decelerare este de aşteptat din cauza economiei slabe a zonei euro.

Prezentă pe piaţa locală din 2008, OTP Asset Management România SAI S.A. se află în topul celor mai importanţi administratori de fonduri de investiţii din România, după activele aflate în administrare. În prezent, compania deserveşte peste 7.300 de investitori, din segmentul de retail şi clienţi persoane juridice, în zece fonduri deschise de investiţii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un început frumos
Gabriela Nistor, CEO Salt Bank
Bani
ANAF / Foto: Oana Pavelescu
Cip / sursa foto: Freepik.com

Google atacă dominația Nvidia și lansează Ironwood

Alphabet dezvăluie cipul Ironwood, dedicat exclusiv...

Apple

Panică majoră la Apple. Gest disperat al companiei

Gigantul american din domeniul tehnologiei Apple a...

Project 2025 / Foto: DonkeyHotey / Flickr
Totul crește / FOTO: Freepik
Mihai Daraban
electricitate
O persoană numără bani / Foto: DCBusiness
Peter Navarro și Donald Trump
La benzinărie / FOTO: Freepik
Francois Villeroy de Galhau / FOTO: Wikipedia
Reciclare / Foto: Freepik
Bebeluș / FOTO: Freepik
Bogdan Ivan
Sigla Renault
Dolari / Foto: Freepik

Dolarul își revine din amețeală și urcă în fața euro

Dolarul american și-a recăpătat din avânt, după ce...

Nu toți acceptă însă / FOTO: Freepik

China caută aliați împotriva tarifelor impuse de SUA

O încercare ce se dovește însă destul de dificilă. 

Foto: Freepik.com

Acțiunile chineze ar putea fi radiate din SUA

Un risc crescut, dar fără măsuri iminente.

Depozit
Știrile dimineții
Foto: Freepik.com
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com

pixel