Săptămână complicată la Bursa de la București, cu suișuri și coborâșuri
Performanțele variate ale...
Acest demers vizează atât acordarea de stabilitate angajatorilor, cât și impunerea de sancțiuni substanțiale pentru nerespectarea noilor termene impuse de autorități.
Modificarea perioadei de înregistrare a contractelor de muncă de la 90 de zile la 15 zile aduce după sine penalități substanțiale pentru angajatori, cu amenzi între 5.000 și 10.000 de lei. În paralel, muncitorii străini care nu beneficiază de prelungirea dreptului de ședere pot suporta revocarea vizei, fiind astfel obligați să părăsească țara.
Această ordonanță de urgență creează un cadru legal în care angajatorii români se expun la mai puține riscuri legate de posibilele demisii ale muncitorilor străini. Astfel, autoritățile au acum posibilitatea de a îndepărta pe cei care nu intenționează să lucreze pe teritoriul României.
În ciuda perioadelor lungi de așteptare pentru aducerea forței de muncă străine, care pot ajunge între șase și opt luni de la semnarea contractului de recrutare, schimbările propuse în legislație ar putea reduce abandonarea muncitorilor străini în diverse locuri, precum aeroporturi sau străzi.
"Angajatorii români, care anterior acționau iresponsabil și renunțau adesea la muncitorii străini, vor reconsidera această decizie. Ne așteptăm să vedem o scădere a cazurilor tragice în care muncitorii străini rămâneau fără loc de muncă și fără adăpost odată ajunși în țară", a arătat Corina Constantin, vicepreședintele Patronatului Importatorilor de Forță de Muncă din România, într-un comunicat trimis redacției DCBusiness.
Pentru a preveni abaterile de la procesul corect de recrutare, Patronatul Importatorilor de Forță de Muncă recomandă angajatorilor români să colaboreze exclusiv cu agenții de recrutare cu experiență și un istoric dovedit de bune practici în domeniu.
În plus, noile modificări legislative, publicate în Monitorul Oficial pe 5 martie 2024, conferă Inspectoratului General pentru Imigrări instrumentele legale necesare pentru efectuarea de controale la sediile firmelor care facilitează migrația ilegală. Totodată, se anunță prelungirea valabilității permisului de ședere al muncitorilor străini de la 1 an la 2 ani, oferind astfel beneficii atât personalului extracomunitar, cât și angajatorilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanțele variate ale...
Într-o notă adresată recent...
Această tendință reflectă...
La capătul unor dezbateri...
Un concept surprinzător și...
Înainte de a se lansa în forță...
Președintele ales a dezvăluit într-un timp record numele...
"Make the impossible possible"...
Anunțul a fost făcut de Bernd...
Andrea Orcel, directorul general al UniCredit SpA, a...
Este o manevră care face parte din planurile de...
Amazon continuă să-și...
Suedia este pregătită să...
Bitcoin, cea mai mare...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...