Ovidiu Petru - SIIF, anunţ despre reglementarea criptoactivelor: Este un pachet legislativ foarte mare
Autor: Mihai Ciobanu | 02 iun 2022, 13:39
EXCLUSIV
Ovidiu Petru, director Direcția Generală SIIF, a explicat care sunt principalele acte normative la care se lucrează în domeniul pieţei de capital. 

"Printre proiectele noastre principale sunt cele de armonizare, perfecţionare, standardizare a legislaţiei secundare şi chiar şi a legislaţiei primare. Am avut foarte multe regulamente în consultare publică şi o să venim,de asemenea, cu multe dintre regulamentele noastre în perioada următoare.

De asemenea, lucrăm la foarte multe legi, unele dintre ele la fel, eu cred că o să le vedem foarte curând adoptate. Mă refer la Legea CBDF de distribuţie transfrontalieră a organismelor de plasament colectiv, Legea supravegherii prudenţiale, Legea 126 care o să aibă câteva modificări. De asemenea, în curând o să avem şi Legea crowdfundingului, o lege pe care ar fi trebuit să o avem undeva din noiembrie 2021, pentru că termenul ei de transpunere trebuia să fie la un an de la adoptarea regulamentului european.

Este o lege foarte importantă pentru noi, întrucât ASF este autoritate competentă, noi vom autoriza aceste platforme şi, de asemenea, vom avea tot regimul cu privire la această activitate.

Citeşte şi: Nicu Marcu, preşedintele ASF, mesaj ferm: Bursa românească trebuie să devină un reper semnificativ al economiei româneşti

În ceea ce priveşte direcţiile mari de reglementare pe care le avem, există această direcţie de finanţe sustenabile, de tranziţie verde, unde – după cum aţi văzut – avem un pachet foarte mare de reglementări pentru tot ceea ce înseamnă acest ‚green finance’, reglementări care vor intra în vigoare începând de anul acesta, de anul viitor şi va fi acţiunea pe termen scurt-mediu în perioada următoare. Ulterior, la nivel european – şi mare parte dintre colegii mei din sector sunt implicaţi în aceste grupuri de lucru - se lucrează la pachetul de finanţe digitale, iar aici vorbim de mai multe regulamente, e vorba de un regulament pilot pentru registrele de distribuţie, un regulament care o să intre în vigoare de anul viitor şi ne-am bucura ca la nivelul infrastructurilor bursiere din România să fie testată această tehnologie întrucât practic ea este un preview la ceea ce o să vină undeva din 2023-2024. Mă refer aici la zona de reglementare a criptoactivelor; este un pachet foarte mare care noi credem că va intra în vigoare undeva din 2024-2025, însă acum se lucrează la toate aceste pachete legislative", a detaliat Ovidiu Petru, în intervenţia pe care a avut-o în cadrul conferinţei cu titlul "Piața de capital: reglementări și facilități menite să dezvolte piața de capital", organizată de DC News Media Group, trust media din care fac parte DCNews, DCBusiness, DCMedical, ȘtiriDiaspora, DefenseRomânia, Spectacola, Astrosens, DCNewsTV și Radio DCNews.

VIDEO: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

S-a aflat ce funcție are la BNR de fapt astroloaga Minerva

În urmă cu câteva zile a ajuns în spațiul public...

Ucraina a intrat în incapacitate de plată

Două importante agenţii internaţionale de evaluare...

Romgaz are o nouă conducere pentru următoarele patru luni

Consiliul de Administrație al S.N.G.N. Romgaz S.A. s-a...

Seceta a lovit și un oraș din nordul Canadei

Oraşul Iqaluit din nordul Canadei a declarat vineri...

Rușii caută un nume pentru lanțul Starbuck. Ce a ieșit FOTO

Fiecare cu misiunea lui. Președintele Putin luptă...

Spania: O nouă grevă la Easyjet în acest weekend

Piloții companiei aeriene spaniole au anunțat o nouă...

Rompetrol Rafinare, profit de peste 58 milioane de dolari

Rompetrol Rafinare a înregistrat, în perioada ianuarie -...

Chinezii investesc peste 7 miliarde de euro în Ungaria

Grupul chinez CATL a anunţat vineri că va construi în...

Trase de urechi de BNR, băncile au scăzut ROBOR-ul sub 8%

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se...

UE ar putea apela la compania SpaceX a lui Elon Musk

Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a demarat discuţiile...

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?