Oxigen industrial pentru pacienții cu COVID-19, soluția lui Cîțu. De ce e periculos
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Oxigenul industrial nu poate fi administrat pacienților din spitale
Oxigenul industrial nu poate fi administrat pacienților din spitale
Premierul interimar Florin Cîţu a anunţat joi că există posibilitatea ca oxigenul industrial să fie folosit pentru pacienţii COVID şi că spitalele vor trebui să aibă soluţii de rezervă pentru aprovizionare.

Precizările au fost făcute după ce Florin Cîţu a avut o întâlnire de lucru cu reprezentanţii producătorilor de oxigen medical, la Palatul Victoria.

"Am identificat câteva soluţii pentru a rezolva criza de oxigen din spitale. În urma discuţiilor cu producătorii de oxigen şi cu reprezentanţii DSU (Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă), am stabilit că cea mai bună măsură este posibilitatea de a se folosi oxigenul industrial la pacienţii COVID şi, pentru că stocarea şi distribuţia reprezintă în prezent marea problemă, am identificat o soluţie şi aici. Detaliile le vor da specialiştii, după stabilirea concretă a tuturor elementelor tehnice", a scris premierul, pe Facebook.

El a solicitat, de asemenea, să fie pus la punct un mecanism care să asigure spitalelor două sau chiar trei surse de oxigen.

"Pentru a preîntâmpina, în viitor, probleme legate de asigurarea necesarului de oxigen în sistemul medical, am cerut să fie pus la punct un mecanism care să asigure spitalelor două sau chiar trei surse de oxigen, aşa cum este firesc să ai soluţii de rezervă, având în vedere că multe unităţi sanitare dispun în prezent de o singură sursă", a menţionat premierul.

Producția de gaze medicale este este asemănătoare cu cea a gazelor tehnice, însă diferențele încep atunci când vine vorba de calitate, puritate.

Oxigenul medical necesită verificări multiple ceea ce implică și costuri mai mari și aprobări mai multe.

Pentru ca oxigenul să poată fi administrat pacienților este necasar și obligatoriu ca acesta să fie îmbuteliat în condiții stricte și corecte, eliminându-se posibilitatea ca acesta să fie contaminat în vreun fel.

Ce este oxigenul industrial

După cum sugerează și numele, este un tip de oxigen utilizat în mod obișnuit în medii industriale, cum ar fi fabricile de producție, pentru sarcini care pot include combustia, oxidarea și chiar pentru a ajuta la accelerarea anumitor reacții chimice. Oxigenul industrial nu este destinat să fie inhalat, așa cum este oxigenul medical, ci mai degrabă are un rol complementar pentru a crea acțiunile care se desfășoară în aceste instalații. Fabricarea oțelului, de exemplu, este unul dintre cei mai mari utilizatori de oxigen industrial.

Cu toate acestea, unul dintre cei mai mari diferențiatori atunci când vine vorba de oxigenul industrial față de oxigenul medical este faptul că oxigenul industrial nu este sigur de respirat. De fapt, nivelurile de puritate nu sunt sigure pentru uz uman - ca să nu mai vorbim de faptul că oxigenul industrial ar putea, de asemenea, să conțină în rezervoare contaminanți care sunt absenți din rezervoarele de oxigen medical, pe baza reglementărilor stricte ale autorităților medicale.

Citește și: După 18 luni de pandemie: Rușine! Lumea nu a învățat ce trebuie

Unele utilizări comune ale oxigenului industrial includ:

  • Sudura, tăierea, curățarea flăcării etc.

  • Fabricarea metalelor, cum ar fi în producția de oțel.

  • Asistarea la crearea anumitor combustibili.

  • Un produs chimic de albire pentru a ajuta la crearea hârtiei și a produselor pe bază de hârtie.

Oxigenul industrial poate fi generat de compresoare lubrifiate cu ulei, fără ulei sau cu ulei. Acest lucru va depinde de ce fel de produs este produs cu ajutorul aplicației de aer comprimat.

Diferențe cheie

Gândiți-vă la oxigenul medical fgață de oxigenul industrial în felul următor: Oxigenul medical este necesar pentru a menține un nivel suficient de bun de oxigen în sânge, în caz contrar existând riscul unor consecințe grave asupra sănătății sau chiar al morții. Oxigenul este important pentru ca oamenii să respire și să funcționeze corect, iar atunci când sistemul respirator nu primește suficient, este adesea necesară intervenția medicală. Cu toate acestea, este important ca oamenii să primească cantitatea corectă de oxigen medical, în caz contrar, concentrațiile ridicate ar putea duce la toxicitate.

Oxigenul industrial, în schimb, este folosit pentru a accelera sau susține un anumit tip de funcție industrială, cum ar fi cele pe care le-am menționat mai sus.

În cele din urmă, este de asemenea important să reiterăm modul în care este reglementat oxigenul medical și industrial. Autoritățile medicale reglementează oxigenul medical și stabilește parametri stricți în ceea ce privește curățenia rezervorului, pentru a elimina posibilitatea apariției oricăror contaminanți potențial dăunători. Oxigenul industrial nu este reglementat la fel de strict, ceea ce înseamnă că poate exista un anumit nivel de contaminare în rezervorul care este administrat în astfel de scopuri. Ținând cont de acest lucru, oxigenul industrial nu ar trebui să fie utilizat niciodată în scopuri medicale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Programul Rabla Plus nu are succesul scontat

Sumele neconsumate în Programul "Rabla Plus" pentru...

Portugalia va construi un nou aeroport la Lisabona

Acest nou aeroport, care se va numi Luis de Camoes, „are...

CCIR - Protocol de colaborare cu Ministerul Educației

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

Ambițiile spațiale ale Chinei reprezintă o amenințare?

Pe 3 mai, China a lansat una dintre cele mai ambițioase...

Scădere istorică a prețului boabelor de cacao

Iar ceea ce a pus capăt ascensiunii la fel de istorice...

Mircea Coșea: BNR a ajuns un alergător singur de cursă lungă

Banca Națională a României a transmis luni, 13 aprilie,...

Şeful Fed anunţă că va mai dura până la scăderea dobânzilor

Jerome Powell, președintele Rezervei Federale a SUA, a...

Grup de influenceri, proces împotriva interzicerii TikTok

Un grup de influenceri TikTok au intentat un proces la o...

Cuprul, tot mai căutat şi mai scump

Cotația “futures” a cuprului a crescut cu aproape 23%...

Ce s-a decis în şedinţa de Guvern de marţi. Află detalii

Actele normative adoptate în cadrul ședinței Guvernului...


pixel