(P) Ai rămas fără curent electric chiar dacă ești cu facturile la zi? Iată ce ai de făcut

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
De la finalul anului 2021 mulți consumatori casnici reclamau către furnizorul și distribuitorul de energie faptul că rămâneau fără curent electric perioade mai scurte sau mai lungi de timp, chiar dacă aveau toate facturile plătite la timp. De cealaltă parte, furnizorii au trimis notificări prin care au avertizat consumatorii că pot rămâne fără electricitate, dacă depășesc constant puterea aprobată prin contract.

Indiferent care este cauza, acest lucru este extrem de neplăcut, în special din cauza faptului că multe persoane lucrează de acasă și o pană de curent le poate afecta în mod serios activitatea profesională. O serie de experți în energie au explicat ce înseamnă acest lucru și cum pot consumatorii casnici să gestioneze consumul zilnic sau lunar de curent electric. De pildă, este posibil ca proprietarul unei locuințe să încheie un contract de 3kWh. Dacă în casă este aprins televizorul, și, în același timp, funcționează cuptorul electric al aragazului, mașina de spălat haine și cea de vase, consumul va fi mai mare de 3kWh pentru o perioadă. În cazul în care acest lucru se întâmplă în mod frecvent, firma de distribuție consideră acest fapt încălcarea contractului de distribuție conform legii deoarece consumul real este mai mare decât cel asumat prin contract și decide să întrerupă furnizarea energiei electrice.

Ce poți face în această situație? 

În primul rând, trebuie să știi unde ai contorul. Dacă acesta se află în casă, prima dată se scoate un consumator din priză și se apasă butonul galben. Dacă acesta se află în exterior, la distanță față de locuință, se pot coborî siguranțele, se așteaptă 10-15 secunde, și se ridică. În al doilea rând, se poate verifica ce consum a fost inclus în contract și ce tip de consum energetic au electrocasnicele pentru a se face un calcul, chiar și aproximativ, al consumului zilnic. Astfel, se poate controla cantitatea de energie folosită prin scoaterea din priză a electrocasnicelor care nu mai sunt folosite într-un anumit moment, cum ar fi expresorul de cafea, cuptorul cu microunde, televizorul sau imprimanta.

O soluție la fel de eficientă este și alegerea unui furnizor de energie care să ofere clienților și un preț avantajos sau posibilitatea de a transmite ușor indexul citit pentru a plăti doar cât s-a consumat. 

Există în România numeroși furnizori de energie electrică listați în platforma ANRE cu ofertele lor la energie electrică și gaze naturale. Libertatea de a alege adusă de liberalizarea pieței energiei permite acum oricărei persoane să aleagă furnizorul de energie care îndeplinește toate criteriile importante pentru aceasta. Un aspect esențial de care trebuie să se țină cont este acela că, indiferent de furnizorul ales, sunt anumite servicii care nu se schimbă, precum: operatorul de rețea din zona în care se găsește locul de consum, continuitatea în alimentare și calitatea tehnică a energiei electrice deoarece aceastea sunt dependente de rețeaua electrică la care este racordat consumatorul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Habemus papam! A ieșit fum alb din hornul Capelei Sixtine

Vestea bună a zilei vine de la Vatican unde pe hornul...

Banca Naționala a României
Ministerul Finanțelor
Marcel Boloș / Foto: gov.ro
Arme / Foto: Freepik
Donald Trump
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu
Se impune o revizuire profundă / FOTO:Freepik
Euro-dolar / FOTO: Freepik
Dan Șucu, președintele Concordia
Ucraina. Foto: Freepik.com
Banca Norvegiei / FOTO: Wikipedia

Banca centrală a Norvegiei menține rata dobânzii la 4,5%

Norvegia, în contrast cu restul Occidentului.

Stație de transformare
Submarin

Compania Hyundai va dezvolta un nou submarin

Transferurile de tehnologie din anii ’80 au deschis...

Freepik.com
Robor
Foto: Freepik.com
Bursa / Foto: Freepik
Bani / FOTO: Freepik
Butoaie cu petrol / Foto: Freepik
Aston Martin / FOTO: Wikipedia

Aston Martin, risc de ieșire de pe traseu la următorul viraj

Obiective ambițioase, realitate dezamăgitoare.

Aeroportul JFK / FOTO: wikipedia

SUA modifică sistemul de control al traficului aerian

Un sistem considerat învechit și subdimensionat.

Animale / FOTO: Freepik
Șeful FED, Jerome Powell
iPhone. Freepik.com
Fotografie de la cottonbro studio: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/birou-masa-de-lucru-laptop-barba-i-6803551/

pixel