(P) Cum va evolua piața imobiliară în anul 2022? Previziunile experților și sfaturi pentru investitori
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Conform specialiștilor se pare că prețurile de pe piața imobiliară nu și-au atins încă adevăratul potențial. Chiar dacă în anii precedenți atât casele, cât și apartamentele s-au scumpit considerabil, se pare că trendul scumpirilor are o traiectorie ascendentă și abia anul acesta va atinge punctul maxim.

De exemplu, în luna decembrie a anului trecut, prețurile de vânzare ale apartamentelor din orașul Cluj Napoca au ajuns la 1.960 euro/mp, iar în București, la 1.630 de euro/mp, cu aproximativ 13 procente mai mult față de luna decembrie a anului 2020. Iar acestea nu sunt decât două exemple de orașe în care prețurile bunurilor imobiliare au crescut accentuat.

Chiar dacă nu la fel de mult, o creștere simțitoare au avut-o și prețurile apartamentelor din Brașov. Acolo, prețul mediu este de 1.380 euro/mp, cam la fel ca în Timișoara unde suprafețele construite se plătesc cu 1.330 euro/mp.

Au urmat apoi sărbătorile de iarnă și piața imobiliară a cunoscut o stagnare. Dar apoi, începând cu luna ianuarie a acestui an, prețurile au început din nou să crească.

Motivele pentru care prețurile imobilelor din România nu vor scădea nici anul acesta

Am putea crede că situația din ultimii ani ar trebui să-i determine pe dezvoltatori să scadă prețurile imobilelor lor întrucât economia României a primit o lovitură puternică, băncile nu mai acordă credite la fel de ușor ca înainte, iar rata șomajului crește. Dar unul din principalele motive pentru care nu pot scădea prețul imobilelor lor este costul extrem de ridicat al materialelor de construcție.

Prețul fierului și lemnului a explodat în ultima perioadă, la fel cum s-a întâmplat și cu prețul pentru multe alte materii prime folosite în industria construcțiilor și din acest motiv nici casele sau apartamentele nu mai pot fi la fel de ieftine ca înainte.

De asemenea, un alt motiv pentru care prețurile rămân mari, mai ales în ceea ce privește imobilele noi, este faptul că publicul țintă al acestora este perfect definit. Chiar dacă mulți români au sărăcit în ultima perioadă, casele și apartamentele noi oricum se adresau unei categorii aparte de cumpărători care au fost mai puțin afectați de această criză economică.

În timp ce cuplurile proaspăt căsătorite și familiile cu unul sau mai mulți copii se îndreaptă către case și apartamente vechi, dar spațioase, cumpărătorii care investesc într-un imobil pentru a-l fructifica , se orientează nu doar după suprafață, ci și după locație sau finisaje.

Pentru a putea obține o imagine mai bună asupra pieței imobiliare, am luat legătura cu Florian Andrei, dezvoltator imobiliar cu o experiență mai mare de 12 ani pe piața imobiliară din România care ne-a spus că vânzările sale nu au fost afectate aproape deloc de pandemie. 

Chiar anul trecut Florian ne-a povestit că a reușit să vândă complet, fără prea multe piedici, un complex imobiliar de locuințe, ridicat într-o zonă selectă a Bucureștiului și mai multe spații comerciale pe care cumpărătorii lor le-au transformat în săli de fitness, sală de cursuri și studio videochat.

Cu alte cuvinte, atât din punct de vedere al prețului pe care trebuie să-l plătească pentru a ridica imobilele lor, cât și pentru faptul că încă există mai mult decât suficienți cumpărători interesați de lucrurile bune, dezvoltatorii imobiliari păstrează sau chiar cresc prețurile bunurilor lor.

Am mai putea de asemenea vorbi și despre influența puternică a inflației din România. Valoarea banilor a scăzut foarte mult și este normal să nu mai putem cumpăra lucrurile la același preț ca în anii precedenți.

Astfel, pe baza datelor anterioar și a prognozei emise de specialiști, investitorii sunt sfătuiți să cumpere mai repede dacă au în plan să investească în imobiliare în viitorul apropiat deoarece, chiar dacă prețurile acestora vor atinge punctul maxim anul acesta, asta nu înseamnă că apoi vor scădea, ci probabil vor stagna pentru ca apoi să crească din nou.

Trebuie să luăm în calcul și faptul că suprafața construibilă s-a redus mult odată cu boom-ul imobiliar, autorizațiile se obțin din ce în ce mai greu și chiar dacă ar vrea să scadă prețul, dezvoltatorii imobiliari nu ar putea pentru că investiția lor nu ar mai fi rentabilă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Ajutoare de urgenţă acordate de Guvern

Pe agenda şedinţei de Guvern de joi se află şi o...

ALROSA a vândut o parte din diamantele sale statului rus

Acțiunile ALROSA au crescut pe fondul informației că...

Rheinmetall, investiție 63 de milioane de euro în Ungaria

Kristóf Szalay-Bobrovniczky, ministrul Apărării din...

Prețul unei clasice genți Chanel a spart pragul de 10.000 €

O geantă clasică a casei de modă Chanel, un model cu...

Moderna primește 750 milioane de dolari de la Blackstone

Moderna a anunțat că divizia ”Știința vieții” de la...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel