Pachetul social pentru pensionari și persoane cu venituri reduse. Ministrul Muncii vine cu detalii și precizări

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Ministrul Budăi, la o întâlnire cu pensionari
Ministrul Budăi, la o întâlnire cu pensionari
Cu ocazia Zilei Internaționale pentru Eradicarea Sărăciei, ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat o modificare în Legea venitului minim de incluziune. 

Într-o postare pe pagina sa de solializare, ministrul Budăi scrie, printre altele, că ”Ziua Internațională pentru Eradicarea Sărăciei, marcată în fiecare an în data de 17 octombrie, ne găsește în acest an la o răscruce de drumuri, marcată puternic de efectele pandemiei Covid 19, de războiul din Ucraina, de criza economică și de cea energetică.

Conștienți de faptul că cele mai afectate persoane vor fi tocmai cele care astăzi sunt deja în stare de vulnerabilitate, încercăm să găsim soluții de intervenție rapidă pentru a veni în sprijinul acestor oameni. Așa au apărut, dincolo de formele de sprijin acordate în mod obișnuit (ajutor social, alocație pentru susținerea familiei, ajutoare pentru încălzire și supliment pe tot parcursul anului), pachetul social constând în ajutorul acordat în luna ianuarie pensionarilor cu pensii de până la 1.600 lei ca diferență până la 2.200 lei, ajutorul în cuantum de 700 de lei acordat în luna iulie pentru pensionarii cu venituri mai mici de 2.000 de lei, a 13-a indemnizație pentru persoanele cu dizabilittați și voucherele sociale în valoare de 250 de lei”, a enumerat Marius Budăi măsurile intrate deja în vigoare în România.

Din păcate, continuă ministrul Muncii, ”sărăcia nu este doar monetară. Acest fenomen necesită o intervenție cu mult mai amplă, care înseamnă creșterea șanselor copiilor să urmeze cursurile de învățământ, educarea părinților din aceste categorii vulnerabile, astfel încât să-și trimită copiii la școală nu doar pentru a primi o alocație sau o masă, ci mai ales pentru a le da o șansă pentru viitor.
 
Prin urmare, pentru că soluțiile de intervenție financiară trebuie dublate de o serie întreagă de alte măsuri din domeniile educației, sănătății și locuirii, am decis ca în Legea venitului minim de incluziune să combinăm partea de beneficii acordate cu cea de servicii asigurate. Astfel, oricine solicită acordarea venitului minim de incluziune, automat va fi înscris și ca solicitant de servcii sociale, dar și ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă, iar autoritățile sunt obligate să pregătească planuri de acțiune comunitară pentru sprijinirea acestor categorii de persoane.

Deși lupta cu sărăcia nu este ușoară și uneori pare că este în zadar, cifrele ne dau curaj: dacă în anul 2011 aveam 400.000 de beneficiari de ajutor social, astăzi am ajuns la 150.000 și vreau să le mulțumesc tuturor celor care lucrează neobosit, zi de zi, pentru a-i scoate pe semenii lor din sărăcie”, subliniază Marius Budăi în mesajul său. 

Citește și Marius Budăi a răbufnit: cu majorarea pensiilor s-a înțeles greșit. Cum stau lucrurile

Ministrul Muncii și Protecției, Marius Budăi, a declarat că scenariul potrivit căreia majorarea pensiilor ar urma să se facă în tranșe, prima fiind egală cu evoluția inflației, adică 6%, este fals și vine dintr-o înțelegere greșită a ceea ce a spus liderul PSD Marcel Ciolacu.

"Noi am propus minim 10%, scenariul invocat de președintele PSD Marcel Ciolacu era cel din lege si din construcție bugetara, nicidecum cel că noi am dori să împărțim majorarea în 2 transe.

Vă spus clar că noi, PSD, nu ne schimbăm, discuția a fost legat strict de acel minim  are se calculează în funcție de inflație. Vă spus că va fi de cel puțin 10%, nu va fi în 2 etape, repet, nu vom împărți majorarea. Deci va fi de la 1 ianuarie și va fi de cel puțin 10%", a afirmat Realitatea Plus ministrul Muncii, Marius Budăi. Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump

pixel