Programul Noua Casă 2025. Cătălin Leonte (FNGCIMM): Marele avantaj este avansul cerut
Cătălin Leonte, directorul...
România accelerează tranziția către un sistem energetic sustenabil, prin investiții strategice în energie curată pentru sectorul public. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a semnat ieri, 25 aprilie, un nou set de 60 de contracte de finanțare în cadrul Programului-cheie 1: Surse regenerabile de energie și stocarea energiei, susținut prin Fondul pentru Modernizare.
Cele 60 de proiecte semnate vizează sprijinirea entităților publice în dezvoltarea de capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile, destinate autoconsumului. Valoarea totală a acestor proiecte este de 114.990.533,67 lei (circa 23,1 milioane euro), din care 100.291.603,78 lei (peste 20 milioane euro) reprezintă fonduri nerambursabile din Fondul pentru Modernizare. Capacitatea totală instalată aferentă acestor investiții va fi de 15,81 MW.
Acest demers reflectă angajamentul Ministerului Energiei pentru un viitor energetic sustenabil, bazat pe tehnologii curate și eficiente, în beneficiul tuturor comunităților din România.
„Investiții, investiții, investiții. Sunt 831 de proiecte concrete, evaluate, finanțate și semnate, prin care instalăm aproape 300 MW, capacități de producere din surse regenerabile, în comunitățile din toată țara.
În doar câteva luni, prin Fondul pentru Modernizare, am direcționat peste 2,1 miliarde de lei în investiții care vor transforma școli, spitale, primării și alte instituții publice în consumatori activi de energie pe care o produc singuri, în parcuri fotovoltaice. Energie curată, facturi mai mici. Din această sumă, aproape 1,83 miliarde de lei sunt fonduri nerambursabile – bani europeni atrași pentru viitorul energetic al României.
În cifre simple: 296,76 MW înseamnă energie curată pentru sute de mii de români. Înseamnă facturi mai mici, autonomie locală, emisii mai reduse și un exemplu clar că tranziția energetică nu este un lux, ci o realitate pe care o construim, zi de zi, contract cu contract. Și nu ratăm nicio șansă de a atrage bani europeni gratis. În același timp, susținem un nou Smart Deal, bazat pe securitate energetică, energie mai ieftină și mai curată — în această ordine de priorități, și nu alta.
România devine, cu pași siguri, un model regional de eficiență și viteză în atragerea fondurilor europene pentru energie curată. Nu ne oprim aici! Urmează noi apeluri, noi proiecte, noi parteneriate. Mergem mai departe cu același angajament: să construim un viitor energetic sigur, accesibil și curat”, a declarat Sebastian Burduja, citat în comunicatul emis de Ministerul Energiei.
Odată cu această nouă tranșă, bilanțul general al apelului pentru energie regenerabilă atinge 831 de contracte semnate, în valoare totală de 2.106.555.023,76 lei (423,4 milioane euro), dintre care 1.828.829.490,89 lei (367,6 milioane euro) reprezintă finanțare nerambursabilă.
Capacitatea totală instalată este de 296,76 MW. Aceste investiții oferă localităților și instituțiilor publice oportunitatea de a construi și exploata parcuri fotovoltaice, reducând semnificativ costurile cu energia. În multe cazuri, aceste capacități acoperă până la 70% din necesarul de energie al instituțiilor, de la iluminatul public la funcționarea școlilor și spitalelor.
Lista beneficiarilor care au semnat contracte de finanțare în data de 25 aprilie 2025:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Cătălin Leonte, directorul...
În contextul în care dolarul este în scădere accentuată...
Ministerul Energiei a lansat în...
Uniunea Europeană încearcă să...
Ministrul Energiei, Sebastian...
A doua putere economică mondială își propune să domine...
În deșertul arid al Arizonei,...
Statul a aprobat vânarea a peste 34.000 de căprioare...
Este singura țară din G7 care a înregistrat o recesiune...
Ele tronează, impunătoare, în...
Linia ar urma să lege capitala, de pe malul estic al...
Fondul Monetar Internațional...
Capitala Italiei a fost...
Cătălin Leonte, Director...
Ultimele date publicate de...
Grupaj de știri.
Recent, a intrat în vigoare o...
Ministrul Finanțelor, Tanczos...
Au fost înregistrate și creșteri importante.
Când principalul negociator comercial al Japoniei s-a...
Președintele Statele Unite...
Leul s-a menținut stabil față...
Un prim test are loc la Osaka.
Prețurile la cupru au scăzut...
Un studiu elaborat de...
Care este concluzia unui studiu realizat pe această temă...
Este vorba de politica monetară...
Republicanii din Congresul...
Damen Shipyards se confruntă cu...