O serie de greve pentru salarii mai mari la rafinăriile TotalEnergies şi ExxonMobil au perturbat rafinarea petrolului şi distribuţia carburanţilor, astfel că o treime din benzinăriile din Franţa nu au suficienţi carburanţi. Guvernul de la Paris a anunţat săptămâna trecută că a recurs la rezervele strategice de carburanţi pentru a reaproviziona benzinăriile care au probleme cu stocurile.
Grupul Tereos, cel mai mare producător de zahăr din Franţa, a anunţat încă de luna trecută că a fost nevoit să reducă producţia la unele fabrici după ce grupul petrolier TotalEnergies a informat că nu va putea să furnizeze motorină. Tereos nu a dorit să facă comentarii cu privire la eliberarea de carburanţi de la rezerva strategică.
La rândul său Cristal Union, al doilea cel mai mare producător de zahăr din Franţa, a informat că propriile sale stocuri de carburanţi i-au permis că menţină nivelul producţiei pe parcursul săptămânii trecute dar a adăugat că a recurs la rezervele strategice pe parcursul weekend-ului.
Fabricile de zahăr, care în mod normal în Franţa funcţionează începând din septembrie şi până în ianuarie sau începutul lunii februarie, se bazează pe faptul că fermierii au suficient carburant pentru a recolta sfecla de zahăr şi a o transporta la fabrică unde este procesată.
Decizia de a elibera carburant din rezervele strategice, la finele săptămânii trecute, a venit după o reuniune care a avut loc miercuri între ministrul francez al Agriculturii, Marc Fesneau şi producătorii de zahăr.
"I-am explicat că sunt tensiuni îngrijorătoare care riscă să conducă la închiderea, temporară, a unor fabrici", a declarat pentru Reuters preşedintele SNFS, Christian Spiegeleer. "Statul a fost de acord să recurgă la stocurile strategice astfel încât lipsa de motorină să nu afecteze funcţionarea normală a fabricilor", a adăugat Christian Spiegeleer.
Citește și Franța garantează: Rușii nu vor reuși să taie toate cablurile
”Un atac intenționat, coordonat și masiv asupra cablurilor de comunicații sau a liniilor energetice ar putea avea consecințe negative grave în ceea ce privește continuitatea serviciilor, ar putea chiar să conducă la izolarea digitală a întregii Franțe sau a unei părți a acesteia", a comentat Ministerul Apărării de la Paris. Trebuie spus că această amenințare datează cu mult înainte de sabotajul de la Nord Stream. De la apariția lor la sfârșitul anilor 1990, cablurile submarine au reprezentat o vulnerabilitate strategică majoră și, prin urmare, o sursă de îngrijorare. În august 2021, nava oceanografică rusă Yantar, care transporta un batiscaf capabil să se scufunde până la adâncimi de 6.000 de metri, a traversat traseul cablurilor submarine care leagă Irlanda de SUA. A durat ceva timp până când Marina franceză a observat. Află mai multe detalii AICI
Citește și Franţa va plafona la 15% creşterea preţurilor la gaze şi electricitate
Principala armă din arsenalul lor este o limită de tarif, în cazul Franţei majorarea preţurilor la gaze şi electricitate în 2023 fiind plafonată la 15%.
În luna februarie a acestui an, Franţa a adoptat o versiune precedentă a plafonului, conform căreia tariful reglementat la electricitate a crescut cu 4%, în timp ce preţul reglementat la gaze naturale a fost îngheţat la nivelul din luna octombrie 2021.
Fără acest plafon, autorităţile franceze au estimat că preţurile la energie ar fi crescut cu 120%. Conform celor mai recente estimări, noua schemă va costa 45 de miliarde de euro pentru susţinerea gospodăriilor şi firmelor.
Premierul francez, Elisabeth Borne a spus că factura medie la gaze va creşte cu "25 de euro pe lună, în loc de 200 de euro pe lună fără plafon". În cazul facturilor la electricitate, acestea ar urma să crească, în medie, cu "20 de euro pe lună, în loc de 180 de euro pe lună fără plafon". Citește mai multe detalii AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Alegerea lui Donald Trump în...
Agenția Națională de...
România a primit un semnal...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...
Evoluţii mixte la Bursa de...
Sindicatul Funcţionarilor...
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Adrian Câciu, fost ministru al...
Donald Trump începe al doilea...
Erdogan negociază cu Putin...
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...
Șeful Fondului Suveran al...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...