Paritatea dintre lira stelină și dolar nu mai este un lucru de neconceput
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Lira sterlină
Lira sterlină
Perspectiva ca lira sterlină să atingă paritatea față de dolar devine din ce în ce mai posibilă. Amenințarea iminentă a unei recesiuni, dependența acută de capitalul străin, costurile crescânde ale datoriei și probabilitatea tot mai mare ca independența Băncii Angliei să fie circumscrisă sunt vești proaste pentru activele britanice și lasă obligațiunile și moneda într-o poziție din ce în ce mai precară.  

Glumițele pe seama Regatului Unit au devenit un fel de sport național, dar este greu să fii optimist dacă privești cu obiectivitate datele iar situația pare dezastruoasă.

Regatul Unit se confruntă cu aceleași provocări ca și alte țări, dar agravate de propriul set unic de probleme. A înregistrat o creștere a inflației din cauza politicilor pandemice, urmată de cele mai mari creșteri ale ratelor dobânzilor din ultimii mulți ani. Creșterea va încetini și mai mult în lunile următoare, pe baza mesajului fără echivoc al indicatorilor principali care se prăbușesc; nu va trece mult timp până când Regatul Unit va cocheta cu recesiunea.

Problemele Marii Britanii sunt exacerbate de o potențială fragilitate în ceea ce privește deficitul de cont curent. Țara are de mult timp un deficit mare de cont curent, care continuă să se adâncească. Deficitul de bunuri se prăbușește mai mult decât se îmbunătățește excedentul de servicii. În plus, balanța veniturilor primare este acum structural deficitară, deoarece capacitatea Regatului Unit de a obține o primă pentru ceea ce primește din activele din străinătate în comparație cu ceea ce plătește pentru activele deținute în străinătate s-a evaporat. Dăm vina pe Brexit sau nu, dar datele nu mint.

Deficitul bugetar este și el mare, cu aproximativ 25% din titlurile de stat în circulație deținute de străini. În plus, Marea Britanie se confruntă cu o provocare similară cu cea a altor țări europene din cauza creșterii în spirală a costurilor energiei, care va trebui probabil să fie subvenționată într-un fel sau altul de către Trezorerie. Regatul Unit nu are o expunere directă la gazul rusesc, dar rămâne expus la efecte indirecte, având în vedere dependența sa energetică de alte țări de aproximativ 35%.

Dacă se adaugă deficitul de cont curent, Marea Britanie are unul dintre cele mai mari deficite gemene din lume. La 11,1% din produsul intern brut, este nevoie de un ocean de capital străin pentru a menține roțile în mișcare.

În vremuri bune, aceasta este o problemă mai puțin gravă. Dar atunci când creșterea este pe cale să încetinească brusc, când accesul la cea mai mare piață de export este plin de noi provocări, iar moneda ta este în declin constant ca activ de rezervă, bunătatea străinilor începe să pară mai puțin un act de bunăvoință, ci mai degrabă o condiție prealabilă pentru supraviețuire.

Ca și cum acest lucru nu ar fi fost de ajuns, factura datoriei guvernului britanic ar putea atinge în curând niveluri amețitoare. Din motive care, probabil, au avut sens pentru cineva atunci când inflația se afla într-un regim scăzut și stabil, aproape 24% din datoria guvernamentală britanică emisă este legată de inflație. Acest lucru înseamnă că, dacă unele dintre previziunile de vârf se realizează, Regatul Unit ar putea ajunge să plătească anul viitor aproape 3% din PIB numai pentru cupoanele datoriei legate de inflație. 

Cu toate acestea, piețele de datorii devin din ce în ce mai prudente în ceea ce privește viitorul probabil prim-ministru al Regatului Unit. Liz Truss, despre care se preconizează cu tărie că va deveni prim-ministru pe 5 septembrie, a susținut revizuirea mandatului BOE privind stabilirea ratelor dobânzilor. 

Interferența cu pactul delicat care a evoluat în ultimele decenii între băncile centrale mai transparente și piața obligațiunilor ar fi încărcată de riscuri în cel mai bun caz. Dar atunci când creșterea este pe cale să se prăbușească, când costurile datoriilor cresc vertiginos, iar nevoia de capital străin este enormă, înseamnă să scoți cuiul din grenadă. 

Marea Britanie poate evita această soartă, desigur, dar piețele au din ce în ce mai mult o altă părere. 

Lira sterlină față de dolar este cea mai veche pereche valutară tranzacționată din lume, datând de 250 de ani, dar probabilitatea implicită ca aceasta să atingă minimul istoric de 1,05 până la sfârșitul anului este acum de 1 la 7. Și, în ciuda faptului că la începutul acestui an era de domeniul fantasticului, chiar și șansele de 1 la 32 ca lira sterlină să atingă Rubiconul parității cu dolarul par acum un pariu rezonabil.

Citește și: Yen-ul, la cel mai scăzut nivel din ultimii 24 de ani

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel