De asemenea, a fost aprobată şi împuternicirea ministrului Finanţelor Publice de semnare a Scrisorii de înţelegere.
"Prin realizarea Cartierului pentru Justiţie din Bucureşti se îndeplineşte încă un angajament din Programul de Guvernare 2018-2020. Astfel se va soluţiona problema lipsei spaţiilor necesare instanţelor şi parchetelor din capitala, în cadrul unui amplu proiect de reabilitare urbană", se menţionează în comunicat.
Potrivit sursei citate, cartierul pentru justiţie va avea în vedere gruparea spaţiilor destinate instanţelor de judecată, precum şi a parchetelor de pe lângă acestea, cu sediul în Bucureşti (săli de judecată, arhive, birouri pentru judecători şi procurori, grefieri, personal contractual şi auxiliar, spaţii tehnice etc), precum şi a altor instituţii din sistemul judiciar.
De asemenea, se au în vedere instanţele de judecată care funcţionează în spaţii închiriate sau care ar necesită sume foarte mari pentru aducerea la standarde normale de funcţionare.
Citește și Procesele pierdute la CEDO, criteriu eliminatoriu pentru CCR
"În funcţie de spaţiul disponibil, pot fi avute în vedere şi alte obiective de interes public aferente sistemului judiciar, în cadrul proiectului de reabilitare urbană. Acesta reprezintă un obiectiv major de investiţii care va crea condiţiile optime pentru desfăşurarea activităţii mai multor instituţii din cadrul sistemului judiciar", menţionează MFP.
Astfel, în Bucureşti sunt în prezent localizate următoarele instituţii: Ministerul Justiţiei; Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie;ü Consiliul Superior al Magistraturii, Inspecţia Judiciară, Institutul Naţional al Magistraturii şi Şcoala Naţională de Grefieri, Curtea de Apel Bucureşti, Tribunalul Bucureşti şi Judecătoriile de sector, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti şi Parchetele de pe lânga Tribunalul Bucureşti.
Unde se va afla Cartierul Justitiei
Potrivit MFP, amplasamentul luat în considerare pentru realizarea Cartierului pentru justiţie este situat în Municipiul Bucureşti, sectorul 3, zona B-dului Unirii.
"Avansul finanţează activităţi precum: executarea investigaţiilor geotehnice avansate ale amplasamentului Cartierului pentru Justiţie, stabilirea coridorului de expropriere, planificarea şi proiectarea în detaliu, managementul Proiectului" , arată MFP.
Acesta este un instrument financiar mult simplificat din punctul de vedere al procedurii BIRD.
"Ţinându-se cont de faptul ca este o facilitate de pregătire a unui proiect de amploare, BIRD acordă posibilitatea aprobării acestui tip de împrumut într-o perioadă scurtă de timp, contractarea realizându-se printr-o Scrisoare de înţelegere privind avansul ce va fi aprobată printr-un act normativ cu putere juridică de lege", mai precizează MFP în comunicat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...