Patronatele din HORECA, nemulțumite de modificarea regimului ANPC

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
ANPC a administrat amenzi de 1,2 milioane de lei
ANPC a administrat amenzi de 1,2 milioane de lei
Modificările regimului sancţionar al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) pot duce la închiderea, prin faliment, a unui număr mare de IMM-uri, deoarece multe dintre cele nou înfiinţate nu au profit, a avertizat, luni, preşedintele Asociaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA), Dragoş Petrescu, într-o conferinţă de specialitate. 

"Suntem total împotriva modului de acordare a amenzilor conform proiectului ordonanţei de urgenţă propusă de ANPC, dintr-un motiv foarte simplu. Amenzile au ca scop prevenţia şi corectarea neregulilor din activitatea unei companii. Să creşti cuantumul amenzilor de la 1.000 - 1.500 la 2 - 5% din cifra de afaceri înseamnă să pierzi acest scop de corectare. Pentru că multe dintre aceste companii nu vor supravieţui. Multe întreprinderi nu înregistrează profit. Toate companiile trec prin momente dificile în prezent. Costurile cu forţa de muncă cresc, majorarea tarifelor la utilităţi... sunt doar câteva dintre elementele care apasă profitabilitatea întreprinderilor", a afirmat Dragoş Petrescu. 

Noile prevederi
Conform proiectului ANPC privind modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor, se propune înlocuirea amenzilor de la 2.500 de lei la 50.000 de lei cu amenzi de până la 2%, 3% sau 4% din cifra de afaceri. De asemenea, se are în vedere modificarea Legii nr. 258/2017 privind comparabilitatea comisioanelor aferente conturilor de plăţi, schimbarea conturilor de plăţi şi accesul la conturile de plăţi cu servicii de bază, în sensul modificării regimului sancţionator, respectiv înlocuirea amenzilor de la 10.000 de lei la 100.000 de lei cu amenzi de până la 3% sau 4% din cifra de afaceri, dar şi înlocuirea amenzilor de la 200 lei la 1.000 lei cu amenzi de până la 5% din cifra de afaceri prin modificarea Legii nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionişti şi consumatori. 

Citește și:

Amendă minimă de 5000 de lei. Modificări în Legea societăților


"CNIPMMR este de acord cu sancţionarea agenţilor economici care pun în pericol viaţă şi sănătatea consumatorilor, susţinând în acelaşi timp că este necesar ca modificarea cadrului legislativ să fie făcută după consultarea tuturor actorilor implicaţi. Dar, citind proiectul, constatăm superficialitate în elaborarea lui, lipsa oricărei analize raportată la situaţia din practică sau legislativă. ANPC nu a ţinut seama de principiul 'Gândiţi mai întâi la scară mică', ce presupune ca iniţiatorii actelor normative să evalueze efectele introducerii noii reglementări, mai întâi şi cu precădere, asupra activităţii întreprinderilor mici şi mijlocii", a spus Liviu Rogojinaru, secretar-general al Consiliului. 

CNIPMMR solicită ca accentul în toate acţiunile ANPC să fie pus pe prevenţie şi pe informarea agenţilor economici şi nu direct pe sancţionarea acestora, în special în cazul IMM-urilor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Bani / Foto: DCBusiness
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com

pixel