Patronul OpenAI a lansat o nouă criptomonedă. Altfel decât altele
Autor: Elena Cristian
Data actualizării:
Data publicării:
Prin ce se distinge noua criptomonedă
Prin ce se distinge noua criptomonedă
Sam Altman, șeful start-up-ului de inteligență artificială OpenAI, a lansat oficial Worldcoin, o nouă criptomonedă cu un sistem de verificare a identității bazat pe irisul uman. 

„Cu peste trei ani în urmă, am lansat Worldcoin cu ambiția de a crea o nouă rețea dedicată autentificării și finanțelor, care să aparțină tuturor. Astăzi, am dat startul”, au declarat doi dintre co-fondatorii Worldcoin, Sam Altman și Alex Blania, pe site-ul companiei.

Această nouă monedă digitală vine în contextul în care reputația industriei criptomonedelor suferă din cauza prăbușirii spectaculoase a FTX și a altor falimente răsunătoare. Worldcoin se bazează pe „World ID”, un fel de pașaport digital care îi permite proprietarului să-și dovedească identitatea online fără a împărtăși date personale, potrivit fondatorilor. Pentru a ”deschide ușa”, utilizatorul trebuie să fie supus unei scanări a irisului său de către un „orb”, un dispozitiv biometric proiectat de Worldcoin. Scopul este de a reduce riscul de fraudă și escrocherii într-o industrie în care utilizarea pseudonimelor este obișnuită.

Utilizatorii sunt invitați să descarce WorldApp, un portofel digital care le permite să primească, de luni, „Worldcoin token”, criptomoneda utilizabilă acum pentru milioanele de utilizatori care au participat la versiunea beta a platformei, a spus Worldcoin. „Dacă avem succes, nutrim speranța că Worldcoin ar putea crea oportunități economice semnificative, ar putea stabili o soluție fiabilă pentru a distinge ființele umane de inteligența artificială online, păstrând în același timp confidențialitatea datelor (…) și, în cele din urmă, poate deschide o cale către un venit minim universal finanțat prin inteligență artificială. (AI)”, asigură Sam Altman și Alex Blania.

Nu este încă disponibil în SUA

Venitul minim universal este unul dintre soluțiile luate în calcul de numeroase personalități din Silicon Valley care se confruntă cu riscul ca multe locuri de muncă să fie înlocuite cu programe de inteligență artificială. „Ca orice proiect cu adevărat ambițios, el poate funcționa sau nu, dar vine cu ceva nou, pentru că așa se realizează progresul”, a spus Sam Altman, care a ieșit în evidență odată cu lansarea, anul trecut, a ChatGPT, interfață unei inteligențe artificiale așa-zise generative. „În orice caz, iubim mai ales oamenii care ne detestă, acest lucru ne mobilizează, ne dă energie!”, a adăugat el.

Worldcoin și-a petrecut trei ani dezvoltându-și proiectul. Două milioane de oameni s-au înscris pentru un World ID în timpul fazei de testare. Compania va implementa 1.500 de „sfere” în întreaga lume pentru a permite altor milioane de utilizatori să se înregistreze, potrivit site-ului său. „Acesta este începutul unei lungi călătorii. Totul nu va merge perfect, mai ales la început”, a scris Alex Blania pe Twitter.

Moneda Worldcoin nu este disponibilă în Statele Unite în această etapă, în timp ce autoritățile de reglementare încearcă să facă ordine în acest sector. Valoarea sa, de 1,70 dolari la început, a sărit până la 3,58 dolari, înainte de a scădea înapoi la 2,28 dolari, potrivit site-ului CoinMarketCap. Proiectul Worldcoin a fost criticat pentru prelucrarea datelor cu caracter personal. Site-ul de știri BuzzFeed a transmis astfel temerile cu privire la riscul ca compania să-și folosească platforma pentru a colecta milioane de date biometrice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

Cât cheltuie românii pentru masa de Paşte (Studiu)

În fiecare an, apropierea perioadei festive aduce cu...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel