Patru chestiuni de reținut despre Ampère, viitorul electric al Renault

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Renault / FOTO: Facebook Renault
Renault / FOTO: Facebook Renault
Renault a prezentat miercuri certificatul oficial de naștere al entității sale electrice Ampère, precum și echipa de conducere a filialei chemată să joace un rol decisiv în transformarea grupului de automobile mai mult decât un veche de secol.

În documentul anual de înmatriculare al Renault, Ampère este prezentat ca „primul jucător pur electric și software născut din disrupția unui producător de automobile tradițional”. Entitatea are 11.000 de angajați, dintre care o treime sunt ingineri - jumătate specializați în software - și vrea să devină liderul european al vehiculelor electrice din punct de vedere al competitivității și tehnologiei.

Pentru a rămâne în cursa electrificării, Ampère vizează o reducere cu 40% a costurilor pe mașină pentru următoarea generație de vehicule până în 2027 și ulterior, prin reducerea diversității și optimizarea designului și producției, cu scopul de a reduce timpul de producție al un vehicul la mai puțin de zece ore.

Entitatea prognozează o creștere anuală a cifrei de afaceri de 30% până în 2030 și, cu 80% din investițiile deja realizate, un profit operațional și un flux de numerar liber în echilibru în 2025, apoi o marjă operațională cu două cifre în 2030.

Renault face aici un pariu diferit de cel al Stellantis, de exemplu, care refuză să-și împartă activitățile între un „newCo” și „oldCo” în numele unității grupului. Ampère trebuie să permită investitorilor o mai mare claritate asupra activității electrice a grupului de diamante, separată de activitățile termice istorice găzduite în JV „Horse”.

După luni de discuții privind restructurarea alianței istorice dintre Renault și Nissan, a cărei finalizare a fost anunțată miercuri, în special pe tema spinoasă a partajării brevetelor, Nissan s-a angajat să investească până la 600 de milioane de euro în Ampère, iar Mitsubishi, al treilea partener al alianței franco-japoneze, până la 200 de milioane.

Qualcomm și Google

Gigantul de semiconductori Qualcomm, deja partener tehnologic al Renault în arhitectura software a vehiculelor electrice de nouă generație, va investi și în Ampère, direct sau prin intermediul unei subsidiare. Ca parte a strategiei sale globale de deschidere către noi parteneri, entitatea în care Renault va rămâne cu o majoritate puternică lucrează și cu Google în infotainment și date, și cu Valeo în supercomputere și viitoare motoare electrice fără pământuri rare.

Ampère are trei fabrici în clusterul ElectriCity, situat în nordul Franței - Douai și Maubeuge pentru asamblare, Ruitz pentru transmisii - și mizează și pe producția de motoare electrice în Cléon (Seine-Maritime). Entitatea va furniza baterii de la AESC Envision chino-japonez și start-up-ul grenoblez Verkor, ale cărui gigafabrici sunt situate și în nordul țării.

Capacitatea anuală de producție ar trebui să fie inițial în jur de 400.000 de vehicule, față de doar 45.000 de vânzări anul trecut de Mégane și Kangoo electrice fabricate la Douai și Maubeuge - volum la care trebuie adăugate versiunile produse pentru Nissan și Mercedes -, pentru a ajunge la 600.000 în 2026 și un milion în 2031. În cel mai recent document de înregistrare, Renault precizează că acest obiectiv va fi atins cu ElectriCity și alte instalații ale grupului.

Ampère plănuiește un catalog de 6 vehicule electrice până în 2030, inclusiv Mégane E-Tech, deja lansat, noul Scénic în curs de lansare, micul R5, așteptat în toamna lui 2024 - și care va avea doi veri în subordine. Mărcile Alpine și Nissan - și un SUV mic cu un semn de cap la 4L, programat pentru 2025. În 2022, Renault a ocupat locul trei pe podiumul mărcilor de vânzări de electricitate din Europa, în spatele Tesla și Volkswagen.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Reuniune /FOTO: Freepik
Bursa de la București
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Domeniul regal Skaugum / FOTO: Wikipedia
Un expert studiază un diamant
Analize / FOTO: Freepik

Stagflația: Un spectru care bântuie piețele financiare

Piețele financiare se tem de un scenariu mai mult decât...

Foto: Freepik.com
Bagaj / FOTO: Unsplash
La birou / FOTO: Freepik

Garderoba pentru birou: Elegantă, dar comodă

Cum să jonglezi între stilul chic și confortul la birou?...

Elon Musk / Foto: Casa Albă / Flickr

Elon Musk are nevoie de miliardele investitorilor

Au fost angate o serie de negocieri.

Toyota
Shanghai / FOTO: Wikipedia

Cum să investești în China și dacă este o idee bună

Privind dincolo de aspectele politice, China este o...

Trump și Zelenski / FOTO: Captură ecran
Cafeaua de dimineață! Să aveți o zi minunată! / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja
Procente
Dolari / FOTO: Freepik

Poate dolarul să-și piardă statutul?

În contextul în care dolarul este în scădere accentuată...

Foto: Freepik.com
Panouri fotovoltaice / Foto: Freepik
Xi Jinping

Xi Jinping îndeamnă China să „depășească” toate provocările

A doua putere economică mondială își propune să domine...

AMARG / FOTO: Wikipedia
Marea Galbenă / FOTO: Wikipedia
Canalul Panama

O linie de metrou va fi construită sub Canalul Panama

Linia ar urma să lege capitala, de pe malul estic al...

Oameni pe stradă / FOTO: Freepik
Roma / FOTO: Captură ecran
Calcule și verificări / FOTO: Freepik
Lucrător / FOTO: Freepik

Germania: Locomotiva Europei este în pană (Analiză)

Este singura țară din G7 care a înregistrat o recesiune...

Căprioare / Foto: Freepik

Statul dă undă verde la împușcat 34.095 de căprioare

Statul a aprobat vânarea a peste 34.000 de căprioare...


pixel