PE încheie cooperarea pe transport cu Rusia și dezvoltă mobilitatea militară
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Tren de marfă / Foto: Freepik
Tren de marfă / Foto: Freepik
Parlamentul European a actualizat orientările privind rețelele transeuropene de transport iar cele trei direcții sunt finalizarea până în 2030 a marilor legături de transport, tăierea legăturilor cu Rusia în domeniul infrastructurii de transport și concentrarea pe Ucraina și crearea unor condiții mai bune pentru mobilitatea militară de-a lungul principalelor drumuri și căi ferate din UE.

Deputații europeni au aprobat planurile actualizate de finalizare a proiectelor majore de transport transeuropean, cum ar fi drumurile transfrontaliere, căile ferate, podurile și tunelurile, până la sfârșitul anului 2030.

Pentru a elimina blocajele și legăturile de transport lipsă, deputații europeni au susținut o actualizare a planului UE de construire a unei rețele de căi ferate, drumuri, căi navigabile interioare și rute de transport maritim pe distanțe scurte, conectate prin porturi și terminale în întreaga UE. Proiectele actuale de transport transeuropean (TEN-T) includ numeroase legături europene, cum ar fi Rail Baltica, care leagă Helsinki și Varșovia, tunelul de bază Brenner, care leagă Austria și Italia, și linia feroviară de mare viteză Lisabona-Madrid.

Proiectele majore de infrastructură de transport din rețeaua TEN-T centrală ar trebui finalizate până la sfârșitul anului 2030, pentru a asigura o rețea completă până la sfârșitul anului 2050. Pentru a accelera lansarea proiectelor în întreaga rețea, se introduce un termen intermediar, 2040.

Trenuri mai rapide și parcări mai sigure pentru șoferii de camioane

Deputații europeni s-au asigurat că, până la sfârșitul anului 2030, căile ferate din rețeaua centrală TEN-T vor fi electrificate, vor circula cu viteze de 100 km/h pentru marfă și vor traversa frontierele interne ale UE în mai puțin de 25 de minute în medie. O viteză minimă de 160 km/h ar trebui să devină norma pentru trenurile de pasageri de la sfârșitul anului 2040.

Marile aeroporturi europene (care procesează mai mult de 12 milioane de pasageri anual) vor fi conectate la rețeaua feroviară transeuropeană. Pentru a garanta condiții de odihnă mai bune pentru șoferii profesioniști de camioane, vor trebui amenajate locuri de parcare sigure și securizate cel puțin la fiecare 150 km de-a lungul drumurilor principale din UE.

România stă extrem de prost la capitolul transport feroviar, investițiile în această infrastructută fiind practic inexistente la această oră.

Încheierea cooperării cu Rusia și concentrarea asupra Ucrainei

În conformitate cu noile norme, proiectele de infrastructură de transport cu Rusia și Belarus vor fi oprite, consolidându-se în schimb legăturile cu Ucraina și Moldova.

În ceea ce privește implicarea companiilor din țări terțe în proiecte TEN-T majore, statele membre vor trebui să informeze Comisia Europeană cu privire la măsurile adoptate pentru a reduce orice risc de securitate.

Îmbunătățirea mobilității militare

Deputații europeni au convins guvernele UE să ia în considerare nevoile militare (greutatea sau dimensiunea transportului militar) atunci când construiesc sau modernizează infrastructura care se suprapune cu rețelele de transport militar, pentru a asigura transferul fără probleme al trupelor și echipamentelor. În termen de un an de la intrarea în vigoare a normelor, Comisia va trebui să efectueze un studiu privind deplasările pe scară largă pe termen scurt și cu notificare prealabilă în UE, pentru a facilita planificarea mobilității militare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Guvernul are buzunarele goale / Ilustrație: DCBusiness
Munca la birou. Pexels.com
Recep Tayyip Erdogan / Foto: flickr.com
Wall Street
Bani

Cursul BNR. Leul, indecis la sfârșit de săptămână

Banca Națională a României a calculat valoarea leului...

Barbie. Foto: pexels.com

Vânzările de păpuşi Barbie scad, iar explicaţia e simplă

Vânzările de păpuși Barbie scad în lipsa unei...

Blue screen / sursa foto: Wikimedia Commons
Bernard Arnault
Aur

Aurul se redresează după o scădere bruscă

Prețul aurului a recuperat, vineri, din terenul pierdut...

Economia Rusiei
Rubla rusească
Ceaiul de la ora 5 / FOTO: Freepik

Tradiția britanică a ceaiului de la ora cinci, amenințată!

Inundații, secete... În India și Kenya, efectele...

Dolari / sursa foto: Freepik.com
OpenAI

Inteligență artificială: OpenAI amenință Google

Un anunț care a făcut ca acțiunile Alphabet,...

China Japonia / sursa: Freepik.com
Skoda Auto
Centrală pe cărbune / sursa foto: Freepik.com
Jocurile Olimpice / FOTO: Facebook JO Paris 2024
Romgaz

Dividendele Romgaz ajung, începând de astăzi, la acționari

Valoarea dividendului brut pe acțiune este de 0,1425 lei.

pexels.com
TVA
Wall Street. Foto: Pexels.com
Actualizarea CrowdStrike / sursa foto: Wikimedia Commons / Dulles Airport CrowdStruck
Dolari

pixel