Pensia anticipată parțială. De la ce vârstă și cum calculezi câți bani încasezi

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Legislația parmite pensionarea anticipată parțială
Legislația parmite pensionarea anticipată parțială
Legislația românească permite în anumite condiții pensionarea anticipată parțială.

Ce este pensionarea anticipată parțială

Această formă de pensionare timpurie este una care nu depinde de perioadele de muncă din grupele de muncă.

Pensionarea parțială înseamnă că suma pe care beneficiarul o încasează este numai un procent calculat ăn funcție de varst și vechime în muncă realizată. 

Legea care garantează acest drept este Legea 263/2010 care este completată cu legi speciale, acorduri și legislația europeană în domeniul prestațiilor sociale, Regulamentul CE 987/2009.

În ce condiții se poate beneficia de pensionarea anticipată parțială

Această formă de pensionare se poate cere cu maximum cinci ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare dar nu mai devreme dacă este realizat un stagiu contributiv mai mare sau egal cu stagiul complet de cotizare. 

De pildă pentru un bărbat cu vârsta de 59 de ani cu un stagiu de cotizare de 36 de ani nu poate beneficia de această formă de pensionare pentru că pentru că la bărbații născuți după 01.03.1950 vârsta de pensionare este 65 de ani, astfel că până la 65 de ani mai sunt necesari 6.

Pentru un bărbat în vârstă de 61 ani și 34 ani stagiu de cotizare de asemenea nu poate accesa pensia deoarece are mai putin de 35 ani stagiu de cotizare, stagiul complet de cotizare cerut în cazul bărbaților născuți după 01.03.1950 este de 35 ani.

În cazul unui bărbat cu vârsta de 61 ani și un stagiu contributiv realizat de 35 ani poate accesa pensia anticipată parțială.

Pentru o femeie născută la 1 mai 1961 are stabilita vârsta standard de pensionare de 62 ani și un stagiu complet de cotizare de 32 de ani și 2 luni care are un stagiu de cotizare contributiv de 33 ani va putea accesa imediat pensia anticipată parțială deoarece are vârsta mai mare de 57 ani și un stagiu contributiv mai mare de 32 de ani și 2 luni.

De reținut este faptul că perioada de anticipare, respectiv de pensionare cu cinci ani mai devreme, nu se cumulează cu alte reduceri ale vârstei standard de pensionare.

În cazul unei persoane care datorită faptului că a lucrat în grupe de muncă și care se poate pensiona la 62 de ani, se va putea pensiona anticipat parțial. de la 60 de ani.

Reducere a vârstei de pensionare cu 4 luni la fiecare an pentru acești angajați

Ce este stagiul contributiv

Conform definiției stagiul contributiv este perioada de timp în care s-a cotizat la sistemul public de pensii din România și la sistemele integrate sistemului public de pensii din România precum și în UE și statele cu care România are încheiat acord de recunoaștere reciprocă a stagiilor de cotizare.

Ce stagii nu se iau în calcul în cazul pensiei anticipate parțiale

  • stagiul de cotizare prin Contract de Asigurare Socială încheiat din 1 ianuarie 2018.

  • perioada în care a beneficiat de pensie de invaliditate;

  • a urmat cursurile de zi ale învățământului universitar, pe durata normală a studiilor respective, cu condiția absolvirii acestora cu diploma;

  • a satisfăcut serviciul militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau prizonier;

  • a beneficiat, în perioada 1 aprilie 2001 - 1 ianuarie 2006 de indemnizații de asigurări sociale;

  • a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2005, de concediu pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de accident de munca și boli profesionale;

  • a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2006, de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani;

  • a fost elev al unei școli militare/școli de agenți de poliție sau student al unei instituții de învățământ din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională pentru formarea cadrelor militare, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare, cu excepția liceului militar.

  • a realizat stagiu de cotizare în sisteme de asigurări sociale neintegrate sistemului public de pensii.

  • a cumpărat stagiu de cotizare prin contract de asigurare conform OUG 163/2020.

Aceste stagii vor fi valorificare ulterior la stabilirea pensiei pentru limită de vârstă.

Calculul pensiei anticipate parțiale

Conform legii pensiilor în vigoare, legea 263/2010, punctajul mediu anual ( PMA) se înmulțește cu valoarea punctului de pensie (Vpp).

Obținerea PMA în acest caz se face din punctajul total (PT) calculat din veniturile lunare brute pentru care s-a plătit contribuția pentru asigurările sociale aferentă stagiul de cotizare contributiv. Punctajul total realizat se împarte la valoarea stagiului complet de cotizare(Scc) cerut în Anexă Nr 5 din legea 263/2010 sau în legi speciale.

PMA=PT/Scc, rezultatul astfel obținut se va diminua (Pd) cu un procent calculat funcție de perioada rămasă până la împlinirea vârstei standard de pensionare și a numărului de ani cu care s-a depășit stagiul complet de cotizare contributiv conform tabelul de mai jos:

Perioada de cotizare realizată peste stagiul standard complet de cotizare prevăzut în anexa nr.5Procentul de diminuare pentru fiecare lună de anticipare (%)
Până la 1 an 0,50
Peste 1 an 0,45
Peste 2 ani 0,40
Peste 3 ani 0,35
Peste 4 ani 0,30
Peste 5 ani 0,25
Peste 6 ani 0,20
Între 7 și 8 ani 0,15

Rezultatul obținut se va indexa cu un indice de corecție (Ic) comunicat anual de către legiuitor, astfel formulă completă de calcul a pensiei anticipate parțiale( PAP) este:

PAP= ((PMA/Scc)*Pd)*Ic

Valoarea pensiei astfel obținute va avea pe toată perioada procentul de diminuare constant chiar dacă valoarea punctului de pensie se modifică anual .

Pensia anticipată parțială nu poate fi cumulată cu venituri pentru care este obligatorie plata CAS, pentru alte venituri este bine să consultați un contabil.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

pexels.com
Certificat de înregistrare fiscală / Ilustrație: DCBusiness
Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Sebastian Burduja
Oameni de afaceri / Foto: Freepik
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...

Donald Trump
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Locuri de muncă
Un cuplu semnează un contract / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Unsplash
Elon Musk / FOTO: Facebook
Curs valutar / Foto: DCBusiness
Santierul Naval Mangalia
Ursula von der Leyen la Forumul Economic Mondial de la Davos
Reactorul EAST / Foto: HFIPS
Strângere de mână / FOTO: Freepik

Deficit record în România, în contrast cu trendul european

Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...

Ilie Bolojan / FOTO: Captură ecran
Beijing / FOTO: Freepik
Mină de suprafață / Foto: Pexels

Producţia de cărbune a României s-a prăbuşit

Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...

Dolari / Foto: Freepik
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio
ANAF / Foto: DCBusiness
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
Acord între Statele Unite și Uniunea Europeană privind TAXELE vamale pentru oţel şi aluminiu
Christel SCHALDEMOSE
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană

pixel