Pensia de invaliditate. Cine are dreptul și cum se calculează

Autor: Georgel Simionică
Data publicării:
Invalizi / Foto: Freepik
Invalizi / Foto: Freepik
Condițiile pentru pensia de invaliditate sunt prevăzută la articolul 68 din Legea 263/2010.

Cine poate să primească o pensie de invaliditate și în ce condiții

Pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă, din cauza:

  • accidentelor de muncă şi bolilor profesionale, conform legii;

  • neoplaziilor, schizofreniei şi SIDA;

  • bolilor obişnuite şi accidentelor care nu au legătură cu munca.

Au dreptul la pensie de invaliditate şi elevii, ucenicii şi studenţii care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă, ca urmare a accidentelor de muncă sau bolilor profesionale survenite în timpul şi din cauza practicii profesionale.

Toodată, conform articolului 14 din Ordonanța de Urgență 158/2005, cu modificările și completările ulterioare, medicul specialist în afecțiunea principal invalidantă sau, după caz, medicul primar poate recomanda pensionarea din motive de invaliditate, în cazul în care pacientul nu s-a recuperat la expirarea perioadelor în care a primit indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă, așa cum este prevăzut în această ordonanță de urgență.

Prin urmare, conform alineatului (2) al aceluiași articol, în cazuri în care există motive solide pentru a crede că recuperarea este posibilă, medicul menționat mai sus poate sugera prelungirea concediului medical dincolo de 183 de zile, în scopul evitării pensionării din cauza invalidității și menținerii persoanei asigurate în câmpul muncii.

Decizia de prelungire a concediului medical, reducerea programului de muncă, reluarea activității profesionale sau pensionarea din cauza invalidității este luată de medicul expert al asigurărilor sociale, în funcție de circumstanțele individuale.

De asemenea, articolul 14, alineatul (4), prevede că "prelungirea concediului medical dincolo de 183 de zile poate dura cel mult 90 de zile, în conformitate cu procedurile stabilite de Casa Națională de Pensii Publice, denumită în continuare CNPP, în colaborare cu CNAS, în funcție de evoluția cazului și rezultatele acțiunilor de recuperare."

Vechimea minimă necesară pentru a obține o pensie de boală

Pensia de invaliditate se acordă în funcție de perioada efectiv cotizată de către persoana asigurată, în conformitate cu prevederile Legii nr. 263/2010, cu modificările și completările ulterioare. În cazul în care invaliditatea survine ca urmare a unui accident de muncă, unei boli profesionale, tuberculozei, neoplaziilor, SIDA sau în timpul și din cauza îndeplinirii obligațiilor militare, asiguratul poate beneficia de o pensie de invaliditate indiferent de perioada de cotizare.

Gradele de invaliditate și tipul de pensie acordată

Conform articolului 69 din Legea nr. 263/2010, cu modificările și completările ulterioare, gradul de invaliditate se stabilește în funcție de gradul de reducere a capacității de muncă astfel:

  • Gradul I, caracterizat prin pierderea totală a capacității de muncă și a capacității de a se îngriji singur;

  • Gradul II, caracterizat prin pierderea totală a capacității de muncă, cu menținerea capacității de a se îngriji singur;

  • Gradul III, caracterizat prin pierderea a cel puțin jumătate din capacitatea de muncă, persoana putând desfășura o activitate profesională corespunzătoare a cel mult jumătate din timpul normal de muncă.

Evaluarea capacității de muncă pentru stabilirea gradului de invaliditate se face, la cerere, până la data la care persoana ar îndeplini vârsta standard de pensionare prevăzută de lege, de către medicul specialist în expertiza medicală a capacității de muncă din cadrul CNPP, denumit în continuare medic expert al asigurărilor sociale.

Procedura de evaluare a capacității de muncă pentru stabilirea gradului de invaliditate implică depunerea cererii și a documentelor medicale corespunzătoare la cabinetul de expertiză medicală a capacității de muncă din cadrul casei teritoriale de pensii competente, în funcție de domiciliul solicitantului.

Calculul cuantumului pensiei de invaliditate

Pentru stabilirea cuantumului pensiei de invaliditate, conform CNPP este necesară depunerea cererii de pensionare care va fi  însoțită de documentele justificative. Acestea trebuie depuse de către solicitant la casa teritorială de pensii din zona sa de domiciliu.

În cadrul calculului pensiei de invaliditate, se ia în considerare un stagiul potențial, calculat ca diferență dintre stagiul complet de cotizare prevăzut în anexa nr. 5 la lege și stagiul de cotizare efectuat până la data acordării/solicitării pensiei de invaliditate.

Stagiul potențial rezultat nu poate depăși stagiul de cotizare pe care persoana l-ar fi putut realiza de la data acordării pensiei de invaliditate până la împlinirea vârstei standard de pensionare, prevăzute de lege, la care poate solicita pensia pentru limita de vârstă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
Foto: Oana Pavelescu
Germania / Photo by Claudio Mota
Bursa. Foto: pexels.com
Criptomonede. Foto: Pexels.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...

CEC Bank
Adrian Câciu, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene / FOTO: gov.ro
Donald Trump și lideri ai lumii / Ilustrație DCBusiness / Foto: Casa Albă și G10
Analizând tot felul de date / FOTO: Freepik
Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...

Kremlinul moscovit / FOTO: Freepik
Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență
Registrul Comertului
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Banca Centrală Europeană
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com

pixel